Familien fryktet at drømmen havarerte da Cathrine ble syk

Planla drømmeseilas i fem år. Så kom sjokkbeskjeden.

I snart fem år har familien Gamenius fra Asker planlagt sin livs drøm; å seile den 43 fot store seilbåten Tintomare fra Leangbukta og helt til Australia.

– Vi ville gjøre det tidligere, men så ble det barn, hjem og jobb.Det er nå vi har muligheten til det. Enn så lenge kan vi reise som en hel familie, det kan vi ikke senere. Så dette har vært en veldig viktig drøm for oss, sier Cathrine Gamenius.

Frihet

For henne handler seiling først og fremst om frihet.

– Det er en stor frihet å være ute på havet, og ha helt fri fra daglig kjas og mas, sier hun til TV 2 når vi besøker dem ved en brygge i Leangbukta i Asker.

Hun og mannen Markus har forberedt undervisning for de tre barna Edele (15), Anders (14) og minstemann Aksel på 8. Han har gledet seg mest til å se hai.

– Det er hvithai der, kanskje vi kan se hvithai. De er veldig farlige, og da kan vi ikke bade, sier åtteåringen med store øyne.

Sjokkbeskjed

Men drømmen så ut til å briste. I november gikk Cathrine til lege, fordi hun i en periode ikke hadde følt seg god i magen.

Da fikk hun sjokkbeskjeden. Legen ga henne diagnosen Crohns sykdom, en kronisk betennelsessykdom som kan ramme hele slimhinnen fra svelget til og med tarmen.

Sykdommen er vanligere enn mange tror, den er like vanlig som diabetes.

Men diabetes er kanskje litt lettere å snakke om.

Farlig

– Det var vanskelig å se for seg at de kunne reise på denne jordomseilingen, sier overlege Arne Røseth ved Lovisenberg sykehus.

– Om ikke Crohns blir behandlet skikkelig, så kan dette være en farlig sykdom, sier han.

Sykdommen må overvåkes jevnlig om den skal holdes i sjakk. Analyse av avføringsprøver viser nivået av betennelse i tarmen, og slik kan man justere doseringen av medisiner underveis.

For Cathrine ble det derfor sykehusbesøk, tester og utredninger i stedet for båt. Mannen Markus hadde virkelig sett frem til seilasen, og medgir at han ble svært skuffet da han hørte om konas diagnose.

Der røk den turen

– Ja, det var nok slik at jeg kun et par minutter etter at jeg hørte det, tenkte «ja ja, der røk den seilturen».

Men, nettopp Cathrines lege og Lovisenberg sykehus har vært med på et internasjonalt prosjekt som gjør det mulig for slike pasienter å være uavhengige av fysisk å måtte være på sykehus eller hos legen.

Med enkle hjelpemidler og ny teknologi, kan pasienten nærmest være sin egen lege.

Cathrine Gamenius tar frem telefonen.

Digitalt laboratorium

– Se her har jeg en app, med denne tar jeg et foto av en prøve som jeg har tatt selv og lagt på en fargebrikke. Fargeutslaget på brikken gjør at appen tolker resultatet og kan fastslå nivået av betennelse. Det forteller meg samtidig hvordan jeg bør dosere medisinen, sier hun.

– Før måtte vi sende prøvene til et laboratorium for analyse, forklare overlegen ved Lovisenberg. Med denne opplegget gjør pasienten det selv.

Enkelt sagt har Cathrine med seg et lite digitalt laboratorium i form av en app, som automatisk sender resultatene til legen. De trenger bare snakke sammen om noe blir uventet og unormalt.

Lever ut drømmen likevel

Da blir det seilas likevel. Familien setter kursen sørvestover mandag, og klapper til kai i Australia i juli neste år. Det blir et års eventyr til havs.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har den kontrollen over hverdagen min, men også nå kunne leve ut den drømmen vi har hatt.

Datteren Edele kommer til å feire 16-årsdagen sin om bord, i oktober.

– Jeg tror turen kommer til å bli et minne for livet, men jeg kommer nok til å savne vennene mine, sier tenåringen.

Minstemann Aksel har i mellomtiden kommet på flere dyr han gleder seg til å se.

– Haier, og kanskje hvaler og flygefisk!

– Men du skal også ha matte og norsk og engelsk, minner moren han om.

– Jammen mamma, det har jeg jo lært meg!, sier åtteåringen velsevoksent.

Følg familien Gamenius sin havseilas her.