Turistene sier de vil betale MER for å forurense mindre

Utenlandske turister sier de er villig til å betale mer enn de gjør i dag hvis de kan reise med cruiseskip og busser som forurenser mindre i sårbar norsk natur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er veldig trist at det lukter så vondt her, sier tyske Arne Koch.

Han og de andre turistene i Geiranger kan tydelig se hvordan trafikken forurenser verdensarvområdet.

– Da vi kom med bussen, luktet vi at det var mye forurensing fra de store båtene på fjorden, sier franske Paul Noel.

Turisten fra Grenoble frykter at for mye forurensing vil bli et problem for turistnæringa i norske fjorder.

Helseskadelig luft

Luftforurensingen fra skip i Geiranger og Flåm er til tider helseskadelig. Det slår Sjøfartsdirektoratet fast i sin rapport.

I tillegg kommer utslipp og støy fra det økende antallet busser og biler som ruller inn i verdensarvområdene.

Bellona mener det haster med å stille krav til turistnæringen.

– Hvis vi skal ha et førsteklasses produkt, så kan vi ikke bryte internasjonale regler for luftkvalitet i Geirangerfjorden. Det er ikke derfor folk kommer hit, sier miljøorganisasjonens faglige leder Frederic Hauge.

Betaler gjerne mer for å forurense mindre

Turistene TV 2 spurte under et besøk i Geiranger midt i turistsesongen, er overraskende positive til å betale mer for å reise med miljøvennlig transport. En av dem er britiske Leslie som håper at Norge, som har så mye ren vannkraft, kan bruke elektriske busser og skip for å frakte turister rundt i den vakre naturen.

– Det ville vært utmerket, sier den miljøbevisste turisten og understreker at hun er villig til å betale mer hvis hun vet at hun forurenser mindre.

– Hvis det hjelper miljøet, må vi gjøre det. Det er veien å gå i fremtiden, sier hun og sammenligner verdensarvområdet Geiranger med Venezia.

– Det gjelder alle steder der miljøet blir skadet av masseturisme. Da må vi betale for å beskytte det.

Miljøavtrykk viktig for turistene

Administrerende direktør i Fjord Norway, Kristian B. Jørgensen, bekrefter at turistene nå etterspør miljøvennlige reisemåter i langt større grad enn bare for noen år siden .

– Turistene er villig til å betale for å gjøre mindre skade på destinasjonene de besøker og derfor må vi tørre å ta oss betalt for miljøvennlige og mer bærekraftige løsninger, forteller Jørgensen.

I strid med lokal skepsis

Lokale politikere og næringsdrivende i verdensarvområdene våre er skeptiske til å stille miljøkrav til eksempelvis cruiserederiene. De frykter at omlegging til mer miljøvennlige skip, vil gi høyere kostnader og dermed færre turister. At turistene selv sier de vil betale mer for å forurense mindre, slår beina under en slik innstilling, sier Hauge i Bellona.

– Den skepsisen er med respekt å melde bare tøv, sier Hauge som mener dette er en gammeldags tenkemåte.