Visste du at du må betale veiavgift når du bruker båten på sjøen? Fem kroner per liter bensin i veiavgift betaler du for å bruke båten på sjøen. Båtfolket kaller det galskap.

Nå går Fremskrittspartiet (Frp) inn for å skrote hele båtbensinavgiften.

– Denne ordningen er helt urimelig slik den er innrettet i dag. Båter med dieselmotor kan fylle avgiftsfri diesel, mens båter med bensinmotor må betale full veibruksavgift, sier Hans Andreas Limi, Frp til TV 2.

– Galskap
Båteier Morten Knudsen kaller avgiften for galskap.

– Jeg skal kjøre båten fra Oslofjorden til Sandefjord, det tar meg omtrent 1,5 timer. Den turen koster meg 600 kroner i bensinpenger. Det er galskap, sier Knudsen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har fokusert på at statens utgifter vokser så mye at de vil ha problemer med å betale dem i fremtiden, i den såkalte perspektivmeldingen.

Likevel mener Limi at avgiftskuttene er forsvarlig.

– Skal vi holde verdiskapningen oppe i samfunnet må yte og jobbe mer men samtidig må vi også belønne denne innsatsen ved å holde skatter og avgifter på lavt nivå, sier Limi til TV 2.

– Men er det ansvarlig politikk når vi vet at utgiftene kommer til øke?

– Det å tilrettelegge for enda større verdiskapning er det mest ansvarlige vi politkere gjør, sier Limi.

Høyre: – Kan være interessant å vurdere

Frp har lagt frem forslaget til neste års statsbudsjett. Høyre sier de ikke er fremmed for forslaget.

– Et slikt forslag kan være interessant å vurdere i en total budsjettsammenheng, men det er ikke noe vi har tatt stilling til enda, sier Svein Flåtten (H).

TV 2 meldte først at Høyre var kritisk til forslaget og hadde vurdert å øke avgiftene med en krone og 50 øre. Dette stemmer ikke.

Limi sier Frp alltid vil ha fokus på lavere skatter og avgifter.

– Frp står ofte alene når det gjelder å redusere skatter og avgifter. Selv om man fjerner veibruksavgiften på båter, så betaler man fortsatt Co2-avgift, så helt avgiftsfri blir den ikke men veibruksavgiften mener vi ikke kan forsvares til båtmotorer.

750.000 fritidsbåter i Norge
Fritidsbåter er stadig mer populært i Norge og det eksisterer rundt 750.000 av dem i dag. Det selges ca 6 millioner liter båtbensin fra norske mariaer i året, noe som tilsier ca. 30-40 millioner i avgiftskutt. Limi mener båtfolket bør slippe denne regningen.

– Dette betyr lite for staten men mye for den enkelte båteier, sier Limi.

Frp mener marianer med avgiftsfrie bensinpumper bør bygges slik at man ikke får tilgang til å fylle bensin på bilen.

– Når bensinprisen reduseres med en tredel, forstår vi at det alltid vil være noen som vil jukse seg til å fylle på bilen i stedet, men dette anser vi ikke som noe stort problem sier rådgiver i Frp Jostein Meyer Nilsen.