LETTE ETTER BIL: Dansk politi har ønsket kontakt med alle som vet noe om den hvite bilen som kjører ut fra parkeringsplassen på Korsør stasjon natten Emilie Meng (innfelt) forsvant.
LETTE ETTER BIL: Dansk politi har ønsket kontakt med alle som vet noe om den hvite bilen som kjører ut fra parkeringsplassen på Korsør stasjon natten Emilie Meng (innfelt) forsvant. Foto: Politiet.

ett år siden emilie meng forsvant:

Tror flere vet hvem som drepte henne

Ett år etter at Emilie Meng forsvant, vet ikke politiet hvem det var som bortførte og senere drepte den danske tenåringen i juli i fjor. Familien er kritisk til politiets innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

10. juli 2016 slo familien til 17 år gamle Emilie Meng alarm. Tenåringsjenta kom aldri hjem igjen til familiens bolig i Korsør etter en tur på byen med venninner i Slagelse.

Fem måneder senere ble Emilie funnet drept i en innsjø i Borup, 65 kilometer øst for Korsør.

Men ett år etter at hun forsvant, går en eller flere gjerningspersoner fri.

Politiet ber innstendig om hjelp til å finne ut hvem som drepte den danske tenåringsjenta, skriver Ekstra Bladet på årsdagen for forsvinningen.

– På denne ettårsdagen vil jeg gjerne komme med en klar oppfordring. Når man begår en så alvorlig forbrytelse som gjerningsmannen har begått i denne saken, så viser vår erfaring at man ikke kan gå alene med denne kunnskapen, sier politiinspektør Kim Kliver i et tv-intervju med Ekstra Bladet.

– Misforstått lojalitet

Kliver mener det er stor sannsynlighet for at gjerningspersonen har fortalt om drapet til noen.

– Det er en stor sannsynlighet for at noen i omgangskretsen - venner, familie eller andre, har fått vite noe av den aktuelle gjerningsmannen. De har i så fall i misforstått lojalitet valgt å ikke gå til politiet, sier Kliver.

– Jeg synes at dette bør være dagen hvor fornuften seirer og man går til politiet med sin kunnskap, slik at vi kan gjøre ferdig vårt arbeide og få stilt en gjerningsmann til ansvar for den dystre forbrytelse som er begått, sier politiinspektøren.

Minnemarkering

Det var en hundelufter som fant Emilie Meng skjult i en innsjø i julen, fem måneder etter at hun på mystisk vis forsvant.

Mandag ettermiddag ble det holdt en minnemarkering for den danske tenåringen i København, hvor blant annet Emilie Mengs farmor Lene Pedersen også rettet en appell til alle som kan vite noe om gjerningspersonen.

– Hvordan kan man leve med seg selv når man har begått en så motbydelig og forkastelig handling? Hvordan kan et rettssamfunn eksistere mens denne personen, morderen, fremdeles går fritt der ute? Vi håper at alle fortsatt vil være bevisste på at all kunnskap må komme til politiet, sa farmoren i sin tale.

Kritisk til politiet

På vegne av familien rettet farmoren også kritikk mot politiet og myndighetene, som de etterlatte mener ikke har tatt Emilies sak på stort nok alvor.

– For oss som familie har det fra begynnelsen vært et endeløst mareritt. Utover å lete daglig, har vi kontaktet politiet i håp om å få noen svar. Det vi ofte har blitt møtt med er neglisjering, bortforklaringer og avfeiende standardsvar som vi ikke har kunnet bruke til noe, sa Pedersen fra talerstolen.

– Mange av de vi har snakket med har tatt det for gitt at det ville bli satt et stort kriseberedskap i verk når noe fryktelig som dette har skjedd. Men det har overhodet ikke vært eksisterende. Hvis det ikke hadde vært for våre respektive arbeidsplasser, hadde vi ikke fått noen som helst hjelp, hevder Emilies farmor.

Ekstra Bladet har konfrontert politiinspektør Kliver med familiens kritikk, men han ønsker ikke å kommentere den, men sier følgende:

– Vi har stor forståelse for den vanskelige situasjonen som Emilie Mengs familie står i.