DØMT: Kvinnen måtte nylig møte i Salten Tingrett. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Anders Vanderloock / NTB scanpix
DØMT: Kvinnen måtte nylig møte i Salten Tingrett. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Anders Vanderloock / NTB scanpix

Mor dømt til ni måneders fengsel for å ha mishandlet barna sine i 12 år

Moren brukte metoder som innelåsing, vannspyling og gåturer alene over lange avstander som straff, ifølge dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinne i 40-årene fra Nord-Norge er dømt i Salten tingrett til ni måneders fengsel for mishandling av sine tre barn.

Hun må også betale oppreisning til hvert barn på 90.000 kr.

Ifølge dommen pågikk mishandlingen i over 12 år mens barna var under 18. Til slutt ble barnevernet og politiet koblet inn, og barna ble plassert i fosterhjem.

Moren, som er utdannet lege, var alene med omsorgsansvaret for sine barn.

Straffereaksjoner

Mishandlingen bestod i både fysisk og psykisk vold, ifølge dommen.

Moren var svært nøye med at barna utførte sine plikter i huset.

– Hun tolererte heller ikke løgn og usannheter og ville at den som hadde gjort noe galt kom med innrømmelse. For å få barna til å fremsi sannheten eller å innrømme å ha gjort gale ting, benyttet hun ulike metoder som barna oppfattet som rene straffereaksjoner og som må sies å avvike kraftig fra vanlig barneoppdragelse, står det i dommen.

Moren spylte barna med hageslangen utendørs på vinterstid, og de ble dusjet med vekselsvis kaldt og varmt vann inne, ifølge dommen.

Ble innlåst på rommet

Ved flere anledninger kjørte hun barna opptil 17 kilometer fra hjemmet deres, med beskjed om at de måtte gå tilbake alene.

Innelåsing ble også brukt som et reaksjonsmiddel, og ett av barna kunne være innlåst på sitt rom over en hel helg. Da fikk barnet servert mat på rommet og slapp kun ut for toalettbesøk, ifølge dommen.

Ifølge dommen ble barna også dratt i håret og slått, og ett barn fikk tapet over munnen ved en eller flere anledninger.

Kalte barna for «jævler»

Moren snakket jevnlig nedsettende til sine barn, og hun opptrådte på en kommanderende og utagerende måte, ifølge dommen.

– Hun brukte uttrykk som «jævler» og «drittunger», og ved en eller flere anledninger sa hun til barna at de har ødelagt hennes liv eller lignende, står det i dommen.

Ifølge dommen pågikk ikke mishandlingen hver dag, men det skjedde minst én gang hver uke over perioden på over 12 år.

Tiltalte erkjente seg ikke skyldig i tingretten. Hun forklarte i retten at hun har gjort alt for å sikre barna en god og trygg oppvekst, men at hun til tider har følt seg sliten.

Vurderer å anke dommen

Aktor la ned påstand om at kvinnen ble dømt til fengsel i tre år. Retten konkluderte med at mishandlingen ikke skal anses for å være grov, og straffen ble derfor satt til ni måneder.

Kvinnens advokat Tor Haug forteller til TV 2 at dommen muligens vil bli anket.

– Min klient hevder i utgangspunktet at hun er uskyldig og ikke har gjort noe straffbart, og det gjør at hun sterkt vurderer å anke. Avgjørelsen vil falle i neste uke, sier Haug til TV 2.

– Når hun først ble dømt, så mener hun at Salten tingretts dom er riktig i at det ikke dreier seg om grov familievold. Hun mener at straffen som tingretten har vurdert er riktig, under forutsetningen at hun ble dømt, sier advokaten.