Melania trump sperret inne:

«Krigssone» i Hamburg under G20-toppmøtet

Politiet i Hamburg har bedt om å få satt inn ekstra politistyrker for å håndtere protestene mot G20-toppmøtet.

«WELCOME TO HELL»:Vannkanoner ble brukt for å slukke brannene demonstrantene startet i natt. Vaktholdet i Hamburg er nå massivt. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix
«WELCOME TO HELL»:Vannkanoner ble brukt for å slukke brannene demonstrantene startet i natt. Vaktholdet i Hamburg er nå massivt. Foto: Odd Andersen / AFP Photo / NTB Scanpix

Om lag 200 politibetjenter fra den sørvestlige delstaten Baden-Württemberg er på vei for å bistå politiet i Hamburg, ifølge en talsperson for den tyske innenriksministeren.

Fredag morgen brøt det ut uroligheter i forkant av G20-toppmøtets første dag.

Politiet innrømmer at de ikke har kontroll på situasjonen. Fra før av har 800 politifolk fra den sørvestlige delstaten hjulpet til i Hamburg. Av dem er 23 skadd i sammenstøtene.

Samtidig opplyser politiet at demonstranter så vidt ikke traff et politihelikopter da de skjøt på det med nødbluss. I tillegg har demonstranter knust vinduer på det mongolesiske konsulatet og skåret opp dekkene på bilen til den canadiske G-20-delegasjonen.

– Det føles litt som i en krigssone, opplyser en journalist i nyhetsbyrået TT i byen.

Bilbranner

I løpet av fredag brukte demonstrantene bensinbomber og satte fyr på patruljebiler nær politistasjonen i bydelen Altona i Hamburg, ifølge politiet.

Flere biler er også påtent i veien som går langs bredden av elven Elbchausee. Politiet har foreløpig ikke opplyst hvor mange, men ifølge den tyske avisen Bild er mellom 25 og 30 biler påtent.

USAs førstedame Melania Trump fikk ikke forlate bostedet sitt i Hamburg på grunn av urolighetene, og får ikke deltatt på toppmøte-begivenhetene.

Trump måtte ta omvei

Tysk politi har brukt vannkanoner for å oppløse en gruppe på rundt 100 demonstranter som satte seg i veien på en av rutene USAs president Donald Trump var ventet å bruke til møtet.

Trump ble likevel forsinket av demonstrantene, da han ble tvunget til å kjøre en omvei. Han var en av de siste statslederne som ankom konferansesenteret fredag formiddag

Politiet opplyser at 29 personer er pågrepet etter torsdagens demonstrasjoner, ytterligere 15 ble anholdt natt til fredag, og 111 politifolk er skadd etter torsdagens voldsomme sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

– For demokratiet

En av Trumps skarpeste kritikere, New Yorks ordfører Bill De Blasio, dro uventet til Hamburg torsdag kveld for å delta i de planlagte fredelige demonstrasjonene mot møtet. En av protestarrangørene opplyser at De Blasio skal tale under en demonstrasjon for menneskerettigheter og demokrati.

En annen protestgruppe, som kaller seg Color The Red Zone – Fargelegg den røde sonen – sa til CNN fredag morgen at målet deres var å gjøre det vanskelig for G20-lederne å ankomme selve toppmøtet. De oppfordret folk til å oppholde seg i de såkalte røde sonene i Hamburg – gater som er stengt med sikkerhetsbarrierer tiltenkt transport av lederne.

– Vi lever i et demokrati, og den røde sonen er ikke et demokrati, sier Karl S, en student fra Düsseldorf som ikke ønsker å oppgi etternavnet sitt, til CNN.

100.000

En rekke protestarrangører sier fredag at de har møtt opp for å demonstrere for demokratiet.

– Det er urettferdig at noen få land på et toppmøte bestemmer hva som skal skje med resten av verden, sier en annen av demonstrantlederne.

Rundt 30 demonstrasjoner var kunngjort på forhånd, organisert av alt fra globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, fagforeninger, studenter og kirkegrupper.

I forkant av toppmøtet var det satt inn totalt 19.000 politifolk med tilgang til stridsvogner, helikoptre, båter og vannkanoner. Det er ventet at så mange som 100.000 mennesker vil delta på hovedarrangementet lørdag.

(©NTB)