Stortinget i norges hovedstad, Kristiania, foreviget av ukjent fotograf. 
Stortinget i norges hovedstad, Kristiania, foreviget av ukjent fotograf.  Foto: (Arkiv/SCANPIX).

Partienes historie

Valg betyr at noen partier er vinnere mens andre blir tapere. Her er partienes historie.

Da Erna Solberg kom ut på Slottsplassen sammen med Frp-leder Siv Jensen 16. oktober 2013 var det første gang Fremskrittspartiet satt i regjering. Senere er Solberg-regjeringen omdannet tre ganger, først da Venstre gikk inn i januar 2018, da Kristelig Folkeparti gikk inn i januar 2019 og det ble en flertallsregjering og da Frp gikk ut i januar 2020.

Det dominerende partiet

Etter andre verdenskrig har Det norske Arbeiderparti hatt en dominerende rolle i norsk politikk.

Einar Gerhardsen ble statsminister i en samlingsregjering og dermed den ledende skikkelsen i gjenoppbyggingen av landet. Han ble kjent som «landsfaderen» .

Den første arbeiderpartiregjeringen som ble ledet av Christopher Hornsrud i 1928 ble felt allerede etter 18 dager. Partiet ledes i dag av Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets historie

Nykommeren som har blitt voksen

Fremskrittspartiet er et av de nyere tilskuddene i norsk partiflora. Partiet ble stiftet under et møte på Saga kino 8. april 1973 under navnet Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Da Carl I. Hagen ble valgt til formann i 1978 måtte han kjempe om formannsvervet mot den langt mindre kjente Jens Marcussen.

Hagen var formann i partiet til 2006 da han overlot styringen til Siv Jensen. Etter valget i 2013 kom Fremskrittspartiet i regjering for første gang. Partiet forlot regjeringen i januar 2020.

Fremskrittspartiets historie

De blå bølgene

Da Kåre Willoch ble statsminister i 1981 gjorde Høyre sitt beste valg siden 1924 med en oppslutning på 31,7 prosent.

Stortingsvalget i 2005 det dårligste i Høyres historie med bare 14,1 prosent av velgerne i ryggen, mens de gikk frem til 17,2 fire år senere.

I 2011 gjorde Høyre sitt nest beste kommunevalg noen sinne med 28,0 prosent av stemmene. Også i 2013 gjorde Høyre et svært godt valg. Partiet ledes i dag av Erna Solberg som er statsminister i Norge.

Høyres historie

Kristenfolkets parti

Kristelig Folkeparti har ledet tre regjeringer, i de to siste var Kjell Magne Bondevik statsminister, i den første var han rådgiver.

Da et flertall i befolkningen sa nei til norsk medlemskap i EF i 1972, ble Lars Korvald Kristelig Folkepartis første statsminister.

Da Bondeviks andre regjering tapte valget i 2005 forsvant den tidligere statsministeren ut av politikken. Kristelig Folkeparti gikk inn i regjering igjen i 2019 og ledes i dag av Kjell Ingolf Ropstad.

Kristelig Folkepartis historie

Bøndenes parti

Per Borten var statsminister for den andre borgerlige regjeringen etter krigen.

Senterpartiet ble stiftet som Bondepartiet. I 1959 tok de navnet Norsk folkestyreparti – demokratene, før de senere samme år endret det til Senterpartiet.

I 2005 gikk det gamle borgerlige partiet i regjering sammen med Arbeiderpartiet og SV. Partiet ledes i dag av Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiets historie

Eldst i klassen

Johan Sverdrup var statsminister for Venstre (1884-1889). Partiet har hatt seks statsministere, den foreløpig siste var Johan Ludvig Mowinckel som gikk av i 1935.

Norges eldste parti er det eneste som har fått over 50 prosent av stemmene ved et valg, siste gang ved stortingsvalget i 1900.

EF-saken splittet partiet i to under landsmøtet på Røros i 1972.

Venstre gjorde comeback i rikspolitikken med Lars Sponheim i 1993. Han har ledet partiet inn i to regjeringer.

Sponheim falt ut av Stortinget og gikk av ved valget i 2009. Venstre gikk inn i regjering i 2018 og ledes nå av Trine Skei Grande.

Venstres historie

Sosialistene inn i varmen

Finn Gustavsen og Hanna Kvanmo kjempet mot Arbeiderpartiet i en rekke saker. Da Sosialistisk Folkeparti ble stiftet i 1961 skjedde det som en protest mot Arbeiderpartiets atom-, utenriks- og sikkerhetspolitikk.

I 2005 ledet Kristin Halvorsen for første gang i historien SV inn i regjering sammen med storebroren på venstresiden i politikken.

Seks år senere ledet Halvorsen SV til partiets dårligste valgresultat på 32 år med 4,1 prosent. Audun Lysbakken leder SV i dag.

SVs historie

Rebell på Stortinget

Partiet Rødt ble stiftet i mars 2007, og kom inn på Stortinget i 2017.

Forløperen RV har vært representert en gang i perioden 1993-1997.

Etter sammenslutningen av flere partier på venstresiden ble Torstein Dahle valgt til Rødts første leder.

Rødt beskriver seg selv som et revolusjonært, demokratisk sosialistparti.

Partiet ledes i dag av Bjørnar Moxnes.

Rødts historie

Grønt inntog

Ved kommunevalget i 2011 fikk Miljøpartiet De Grønne sitt nasjonale gjennombrudd og ble valgt inn i alle de store kommunene. i 2013 kom partiet for første gang inn på Stortinget med Rasmus Hansson fra Oslo.

Partiet valgte våren 2020 sin første leder, Une Aina Bastholm, etter tidligere å ha hatt en modell med to nasjonale talspersoner.

De grønnes historie

Ved valget i 2017 stilte også følgende partier til valg i alle landets fylker: Liberalistene, Alliansen, Demokratene, De Kristne.