BRUK BESKYTTELSE: Kondom er den eneste vaksinen mot gonorésmitte. Foto: Colourbox   
BRUK BESKYTTELSE: Kondom er den eneste vaksinen mot gonorésmitte. Foto: Colourbox   

Smittevernoverlege slår alarm:

Gonoréeksplosjon i Norge: – Det er helt ute av kontroll

Smittevernoverlege roper varsko etter en drastisk økningen i antall gonorétilfeller. Det kan få store konsekvenser, både for de smittede og for samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall registrerte gonorétilfeller i Norge er nær femdoblet i løpet av de siste 10 årene. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det i 2016 ble det meldt inn 1096 tilfeller av gonoré i Norge.

Basert på antall tilfeller så langt i år, så tror de økningen i år fra i fjor vil være 50 prosent.

– Økningen er voldsom og veldig bekymringsfullt. Gonoré er en kjønnssykdom som mange har trodd at har vært på vei ut og som er enkel å behandle. Men det er absolutt ikke tilfelle, det er faktisk helt motsatt, sier Martin Steinbakk, overlege ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging på Folkehelseinstituttet til TV 2.

Han forteller at gonoré har blitt en stor trussel på verdensbasis, og at smitten desidert er størst blant menn som har sex med menn.

– Smart og sleip sykdom

Bare i Oslo ble det registrert 638 nye gonokokktilfeller i fjor. Så langt i år er det registrert over 350 nye tilfeller – og det er før høysesongen i sommer.

Knut Henrik Spæren, smittevernoverlege ved Diakonhjemmet Sykehus, slår alarm.

– Det var først i 2010 at man så en betydelig økning, og siden har det steget jevnt. Nå er det prekært. Det er helt ute av kontroll, sier Spæren til TV 2.

Han mener strakstiltak må iverksettes for at ikke gonoré skal bli en sykdom som blir umulig å få kontroll over.

– Gonoré er en smart og sleip kjønnssykdom. Den sprer seg lett, kan ligge skjult i kroppen uten å vise symptomer og den er motstandsdyktig mot behandling, forteller han og supplerer:

– Vi er snart i en situasjon hvor det ikke finnes måter å behandle gonoré på, fordi sykdommen utvikler resistens mot all antibiotika og finter ut alle behandlingene vi prøver å drepe den med.

Spæren behandler ikke gonorétilfeller, og har bare hatt to tilfeller av leddskader ved Diakonhjemmet Sykehus som konsekvens av ubehandlet gonoré.

Mer ubeskyttet sex i utlandet

Det finnes tre typer gonoré – urinal, som er den vanligste, rektal og hals. Alle smitter gjennom seksuell kontakt mellom slimhinner.

Sykdommen er vanligst blant menn som har sex med menn (MSM), men det har vært en kraftig økning også blant heteroseksuelle de siste årene.

– Eksplosjonen i antall tilfeller kommer av importen. Vi reiser mer enn før, spesielt til Europeiske storbyer hvor forekomsten er større, og tar med oss sykdommen hjem. Å ha sex i utlandet er jo ikke problematisk, men når kondombruken er dårlig, så kan konsekvensene bli store.

Med i ligningen må også smitteoppsporing.

– I Norge er det lovpålagt med kartlegging av seksualpartnere og varsling hvis man få påvist en kjønnssykdom. Men hvis man har hatt ubeskyttet sex i utlandet, så blir det vanskeligere å varsle og da klarer vi aldri å ta problemet ved roten.

Rundt 78 millioner mennesker får gonoré hvert år i verden, viser nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Usynlig sykdom

Hell i uhell er at nordmenn tester seg som aldri før. Under Oslo Pride var det rekordmange som ble testet og mange kom langveisfra. Olafiaklinikken, som tester, behandler og følger opp seksuelt overførbare infeksjoner, måtte tilslutt stenge tilbudet om gratistesting fordi pågangen var for stor.

– At nordmenn er flinke til å teste seg, for alle slags kjønnssykdommer, er fantastisk! Problemet med gonoré er at mange ikke får symptomer og dermed bærer og smitter sykdommen videre uten å vite det.

Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer. Blant menn, så får nærmere 80 prosent symptomer ved urinalgonoré. Både menn og kvinner får vanligvis urinveisinfeksjon som gir svie ved vannlating og utflod. Kvinner kan ha smerter i nedre mageregion, menn kan få ømme testikler.

Ved rektalgonoré vil bare halvparten av de smittede ha symptomer i form av rektalsmerter og utflod. Ved halsgonoré vil omlag 40 prosent av de smittede ha symptomer som ikke kan skilles fra andre bakterielle halsbetennelser.

– Nettopp derfor er det viktig å ha det som en rutine å sjekke seg jevnlig hvis man ikke er i et fast forhold.

Smitte kan også skje indirekte via fingre og sexleketøy, men bakterien overlever kortere der, så det smitter for eksempel ikke via håndtrykk, håndklær eller toalettseter.

Har gått tom for behandlingsmuligheter

Synonymt med at flere tester seg er at flere får behandling – en sprøyte i rompa og svelge en tablett, så er det over. Det høres enkelt og udramatisk ut, men det er ingenting å trekke på skuldrene av, mener smittevernoverlegen.

– At gonoré sprer seg i rekordfart er mer bekymrede enn utbredelsen av andre er kjønnssykdommer. Det er fordi det snart ikke er medisinsk mulig å gi behandling mot sykdommen.

Bakterien som forårsaker gonoré, Neisseria gonorrhoeae, har vist en forbløffende evne til å utvikle resistens, opplyser Folkehelseinstituttet.

Det er bare ett behandlingsalternativ tilgjengelig som bakterien ikke er resistent mot eller har nedsatt følsomhet for. Utvikling av nye medisiner er det eneste håpet.

– Det er særlig bekymringsfullt, sier smittevernoverlegen alvorlig.

– Cirka 80 prosent er nå resistente mot det som tidligere var den beste behandlingsformen i Norge og derfor har standardmetoden blitt byttet ut. Men det har allerede kommet tilfeller av resistent til den nye behandlingen også. Hvis det fortsetter, så kan vi ende opp i en situasjon hvor det ikke vil være mulig å behandle gonoré overhode.

– Gonoré kan bli en kronisk tilstand

WHO opplyste denne uken at minst tre mennesker er smittet av en type supergonoré som ikke kan behandles. De tre pasientene med antibiotikaresistent gonoré befinner seg i Japan, Frankrike og Spania.

– Dette er personer som kan smitte andre. Og disse tilfellene kan være toppen av isfjellet, fordi rapportsystemet for å melde fra om resistente infeksjoner ikke fungerer i fattige land der gonoré er langt mer vanlig, sier Teodora Wi, en ekspert i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nå roper smittevernoverlegen varsko til myndighetene.

– Nå håper jeg på nødløsninger eller støttetiltak som vil kunne håndtere denne alvorlige sprednings- og resistenssituasjonen bedre i fremtiden. Det er kritisk hvis gonoré blir en kronisk tilstand.

– Finnes ingen vaksine, bare kondom

Ubehandlet gonoré kan føre til betennelse i sædblærer, prostata, bitestikler og testikler hos menn, og infeksjon i livmor, eggledere og eggstokker, samt bekkeninfeksjon hos kvinner. Sykdommen kan også føre til risiko for svangerskap utenfor livmoren. Dersom gravide kvinner har gonoré og det ikke oppdages før fødsel, så kan barnet bli smittet. Da kan spedbarn utvikle alvorlig øyesykdom, som i verste fall kan medfører blindhet.

De alvorligste konsekvensene er infertilitet hos både kvinner og menn. Risikoen for å få HIV øker også dersom man har gonoré.

– I verste fall kan bakteriene spre seg til leddene, og ut i blodet. Det kan føre til død, men er heldigvis sjeldent i dag.

– Jeg håper folk snart forstår alvoret av denne sykdommen. Det finnes ingen vaksine mot gonoré, bare kondom.