Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snøscooter-safari og nordlysjakt på vinteren. Fisketurer og midnattsol på sommeren.

Nå tilbyr reiselivsgrunderen Vidar Karlstad i Mehamn sjøscooter-cruise rundt Nordkinn-halvøya.

Det nordligste Norge

– Jeg har tatt med gruppen rundt det nordligste fastlands-Norge, og jeg tror vannscooteren vil bli en ny attraksjon, sier Karlstad til TV 2 tilbake i hjemmehavna etter en dag som guide for sine gjester.

Til nå i år har utenlandsturismen på Finnmarks-kysten økt med 51 prosent sammenlignet med i fjor. For fylket var økningen på 36.3 prosent, og i Sør-Varanger som region, 40 prosent.

– Det er jo helt fantastiske tall. Og det forteller at verden oppdager Finnmark mer og mer, sier regiondirektør Målfrid Baik. Hun mener det ikke er tilfeldig at det nordligste Norge opplever en så markant økning i antallet utenlandske turister. Ikke minst har internett bidratt til å gjøre det enklere for folk å finne sine reisemål uavhengig av hvor de måtte bo og leve i verden.

En opplevelse for livet

Libanesiske Ali Ahmad har dratt med seg et kompisgjeng til Mehamn for å fiske.

– Det er fantastisk her. En opplevelse for livet, sier han og smiler bredt på kaia. Det er blitt kveld, men sola skinner og det er 17-18 grader. Sammen med kompisene har han brukt dagen på havet, og fangsten har vært god.

– Nå skal vi først vaske og filetere fisken. Så må vi spise, sier Ali.

For Vidar Karlstad går det nå døgnet rundt. Nå er det fisketurister og opplevelsesjegere fra hele verden som fyller anlegget. På vinteren er det nordlyset som trekke dem nordover.

Googlet seg fra Libanon til Mehamn

– Hvem som trodde at vi skulle kunne selge lys på himmelen om vinteren, og nå står de i kø. Det er jo helt utrolig, sier Karlstad.

Med hurtigruten kommer det årlig tusenvis av turister innom Mehamn, men de serveres og trakteres om bord. De som reiser alene, eller i mindre grupper bidrar i større grad til å utvikle gode lokale og lønnsomme reiselivsprodukter. Karlstads oppskrift er enkel.

– Lag de gode produktene, og du får dem solgt, sier han.

Og markedsføringen av dem trenger heller ikke å koste all verden.

Ali fant veien nordover til Norge og Mehamn på Google.

– Jeg googlet meg hit, og ble fristet av det jeg så på You Tube. Dette er toppen, sier han.