Hallvard (69) falt i bakken fra 200 meters høyde – nå skal en robot lære ham å gå igjen

Som 50-åring begynte Hallvard å fly paraglider og klatre i fjell. Nå trener han med en robot for å lære seg å gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29. juli 1998 tok Hallvard Gundersen av med sin paraglider fra Hovden på Oppdal. Det var sterk vind og tobarnsfaren mistet kontrollen og falt i bakken fra 200 meters høyde.

– Jeg mistet kontrollen, gikk rett i bakken og klemte i sammen ryggraden. Da mistet jeg kontakt med føttene mine, forteller dataingeniøren fra Trondheim.

På rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad i Tromsø har har vært en flittig gjest etter ulykken, og etter 13 år med manuell gangtrening er kontakten gjenopprettet.

– Jeg kan så vidt gå med krykker.

Pusher hardt

Nå har 69-åringen tatt i bruk landets første robotstyrte tredemølle. Langt mer effektiv, og mindre personellkrevende enn manuell behandling.

– Mitt mål er å holde meg i gang. Være mest mulig selvhjulpen, forteller han på tredemøllen der en rimelig kald og råtøff robot styrer den halvtimeslange treningsøkten.

Roboten bestemmer Hallvards bevegelser og registrerer hans egne anstrengelser. Alt lesbart på en skjerm rett foran Hallvard. At treningsinnsatsen har effekt kan også fysioterapeutene som programmerer og bestemmer progresjonen dokumentere.

– Jeg kan se at han går veldig godt. Nå kan vi også analysere gangen og se at det rett og slett fungerer, sier Lars Øie, fysioterapeut og leder for fysikalsk avdeling på det privateide rehabiliteringssenteret.

– Sterkt å se folk gå igjen

Roboten på rehabiliteringssenteret Nord-Norges kurbad brukes nå til behandling av pasienter med nedsatt gangfunksjon eller nevrologiske skader. Behandling av slagpasienter med lammelser har vist seg spesielt vellykket.

– Det er sterke opplevelser å se de som ikke har gått før, på lang tid, som Hallvard. Det smilet de gir oss når de kommer opp i gående stilling er veldig inspirerende, sier Ingvild Nyheim, fungerende direktør ved senteret.

Med en robot som treningskamerat kan det bli tungt for en 69-åring å holde følge, men Hallvard er ikke den som gir seg – uten kamp.

– Jeg har tre uker, så jeg skal nok bli flink, sier han mens hans gliser og går for harde livet.