ALT ER LOVE: Paraden under Oslo Pride fikk fra Grønland til Spikersuppa i Oslo sentrum lørdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
ALT ER LOVE: Paraden under Oslo Pride fikk fra Grønland til Spikersuppa i Oslo sentrum lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Rekordmange testet seg for kjønnssykdommer på Pride

Olafiaklinikken måtte stenge av gratistilbudet under Oslo Pride fordi pågangen var for stor stor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble den ti dager lange festivalen Oslo Pride avsluttet med en parade som danker ut et hvert 17. mai-tog hva gjelder støynivå. Mangfoldige tusen nordmenn kledd og malt i regnbuens farger jublet gatelangs for å feire mangfold og frihet. «Alt er love» var et av de mest dekorerte ordtakene på parolene.

I år har det vært et større fokus på testing av seksuelt overførbare sykdommer enn noen gang. Både i hverdagsdebatten, i kampanjer mot livmorhalskreft, gjennom russetiden og spesielt Pride.

Testorama

Blant dem som i tradisjon tro har hatt stand og vært synlige gjennom Oslo Pride er Helseutvalget og Olafiaklinikken. Begge har hatt et gratistilbud for testing gjennom Pride.

– Hvert år har vi sett en økning i antall som benytter Pride-dagene som en mulighet til å teste seg, men i år har vi sprengt alle rekorder. På parade- og avslutningsdagen måtte vi stenge av tilbudet fordi vi ikke hadde kapasitet til å teste flere, forteller Sol-Britt Molin, jordmor og sykepleier ved Olafiaklinikken, som er underlagt Oslo Universitetssykehus.

De har testet over 300 personer gjennom Pride-dagene, men neste år ser de seg nødt til å oppjustere kapasiteten.

Langveisfra

Også Helseutvalget, som jobber sykdomsforebyggende for lesbiske, homofile og bifile, har opplevd større pågang enn før.

– Det er veldig mange som tester seg under Pride, og det pleier også å være en økning nå i etterkant. Mange som ikke bor i Oslo benytter Pride-besøket til å teste seg her og det er vi veldig glade for, sier Aksel Overskott, kommunikasjonsrådgiver i Helseutvalget.

Olafiaklinikken, som både tester hetero- og homofile, har høysesong om sommeren.

– Vi tar ikke sommerferie som mange andre bedrifter, for det er nå vi opplever mest trykk. Det er også kjempeviktig at vi også har kapasitet til å ta inn alle som trenger et behandling etter å ha testet seg, sier Molin.