Derfor kan det kjølige boligemarkedet være dårlig nytt for studenter

En av seks studenter eier boligen de bor i, og den har de ofte kjøpt med hjelp av foreldrene. Men et kjøligere boligmarked gjør at flere foreldre nå vegrer seg mot å hjelpe avkommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Julie Tveit (20) er fersk BI-student. For to måneder siden fikk hun sin egen leilighet på Frogner i Oslo, med god hjelp av sine foreldre.

– Foreldrene mine solgte sin leilighet på Skøyen og kjøpte en mindre i området, og for pengene som ble til overs kjøpte de denne 25 kvm store leiligheten til meg, sier Julie Tveit til TV 2

De fleste leier

BN Bank har kartlagt eierskapet hos landets studenter gjennom en spørreundersøkelse, og det viste seg at 16 prosent eier sin egen bolig. De fleste - 62 prosent - leier, mens de øvrige bor hjemme, eller hos en kjæreste.

De som eier har fått en pangstart på boligkarrieren, ettersom prisen på små sentrale boenheter har gått til himmels de siste årene.

– Da har foreldrene ofte kjøpt sammen med poden, og både poden og foreldrene har fått en god avkastning, sier admiistrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank til TV 2.

– De siste årene har det vært ganske heftig marked. Jeg har hatt visninger i januar, der studentene har kommet med foreldre på slep og hatt litt panikk, sier salgssjef Lars Knudsen Pedersen i BN Bolig.

– De måtte få tak i bolig til høsten. Det er også flere som ikke har fått svar på studieplassen enda som har kjøpt bolig, og gamblet på at de kom inn, sier han.

Setter seg på gjerdet

På kort tid har boligmarkedet snudd og gått ned for den typen små sentrale leiligheter som studenter gjerne etterspør.

TV 2 traff megler Don Truan Tran fra BN Bolig på en attraktiv leilighet på Grünerløkka i Oslo, der det hverken var foreldre, studenter eller noen andre.

– De er fremdeles interessert, og ringer gjerne på annonsen. Men, de gir ikke bud, sier BN Bank megleren.

Mange setter seg antagelig på gjerdet, og leier bolig inntil de ser hvordan markedet utvikler seg.

– Ser du fremover, er kanskje praksisen med hjelp fra foreldre på vei ut, sier banksjef Gunnar Hovland.

– For mange kan det være like smart å leie. Det koster å gå inn og ut av boligmarkedet, så du bør ha minimum et fem års perspektiv på en boligkjøp, sier han.

Ikke ute etter rask gevinst

Julie Tveit, som kjøpte sin 25 kvadratmeter store Frognerleilighet for to måneder siden, synes også at markedet er nesten ubehagelig spennende.

– Jeg kjøpte min leilighet akkurat når det var begynt å gå litt ned, men det er ganske skummelt i og med at prisen er så høy. På den annen side er det ikke slik at jeg er ute etter å ta en rask gevinst. Planen er å bo her en del år, sier hun til TV 2.