I en tunnel på Laksevåg i Bergen er det få utenfor rusmiljøet som tør å oppholde seg.
Tunnelen ligger like ved Straxhuset, som er et lavterskeltilbud for rusavhengige, og har blitt et fast oppholdssted for rusmiljøet i byen.
I tunnelen flyter det med søppel, blod, oppkast og sprøyter.
Men det skremmer ikke de frivillige i hjelpeorganisasjonen Kveldsvakten. De er en av flere hjelpegrupper som et par ganger i uken oppsøker tunnelen for å hjelpe byens aller svakeste.
Hjelper byens fattigste
TV 2 er med Kveldsvakten på besøk i tunnelen. Ikledd sine gjenkjennelige rosa vester har de som vanlig med seg klær, sko, mat, sjokoladekake, kaffe og toalettartikler. Wibecke Olsen har blant annet fått seg parfyme og er storfornøyd:
– Vi går jo rundt her som noen snobber hele gjengen på grunn av dem, ler hun.
– Jeg kan ikke få skrytt nok av de som kommer her. Det beste med dem er at de tar seg tid til å prate med oss og lytte, at de bryr seg, fortsetter Olsen.
Mange som bidrar
May Britt Abinda er ildsjelen som startet Kveldsvakten. Hun mener tilbudet for rusmisbrukere er altfor dårlig og ønsket å gjøre en forskjell. I starten måtte hun bruke av egen lomme, men nå har de fått mange hjelpere. Både sponsorer, butikker og privatpersoner bidrar.
– Vi kom her i desember 2015, da var det syv minusgrader og de sto her i t-skjorter og sommersko. De holdt på å fryse ihjel, så da begynte vi å dele ut mat og klær, forteller Abinda.
– Situasjonen har blitt verre
Det er nå snart tre år siden rusmisbrukerne i Bergen ble kastet ut av Nygårdsparken, som ble beskrevet som en av Nord-Europas største rus-scener.
Siden den gang har situasjonen blitt verre for rusmisbrukerne og volden i miljøet har økt forteller rusmisbrukerne i en fersk rapport.
Bak rapporten står forskerne Kristian Mjåland og Ingrid Lundeberg ved Uni Research Rokkansenteret. De to har fulgt rusmiljøet tett etter stengingen av parken i august 2014.
– Det vi fant er at omfanget av volden er veldig høyt og denne tunnelen, som nå har blitt den største åpne russcenen i Bergen, ser ut til å være en voldsutsatt plass, sier Mjåland til TV 2.
Han forteller videre at 40 prosent av brukerne oppga at de hadde blitt utsatt for vold i miljøet den siste måneden og hele 73 prosent oppga at de hadde vært vitne til vold minst en gang den siste måneden.