HISSIG:  Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen»
HISSIG:  Alfa-svanen i havnebassenget i Os, er kjent som «Havnesjefen» Foto: Kjetil V. Bruarøy/Midtsiden.no

Gikk til angrep på barnehagebarn i Os:

Svane gikk til angrep på liten jente og dro henne under vann

Den dominerende svanen «Havnesjefen» angrep barnehagebarn og dro en liten jente under vann, skriver lokalavisen Midtsiden.no.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svanene som patruljerer havnen i Os sør for Bergen, har en spesiell plass i hjertene til osingene. Patriarken i svaneflokken har fått tilnavnet «Havnesjefen», og er kjent for sin dominante personlighet.

Angrep barnehagebarn

Men nå kan svanen ha strukket strikken for langt. Debatten raser i Os etter at han fredag formiddag angrep en gruppe barnehagebarn, og dro en jente under vann.

Barna fra en barnehage i kommunen var i Mobergsvikjo for å bade i finværet da «Havnesjefen» angrep, skriver Midtsiden.no.

Ole Christian Brekke var i badeviken sammen med sin to år gamle datter da dramatikken oppsto. Han forteller om dramatikken.

– Dro jente under vann

– Svanen dukket plutselig opp hogg tak i kragen på redningsvesten til ei jente og drog henne med seg bakover utover fjorden, sier Brekke til Midtsiden.

Til TV 2 sier Brekke at det så ut som svanen hadde ett mål for øye. Å ta et av barna.

– Det var tre barnehageansatte på plass. De hadde full kontroll på ungene, men det var som et bakholdsangrep.

– Svanen kom fra ingensteds. En av de barnehageansatte forsøkte gå mellom svanen og barna, men den klarte å snike seg forbi og fikk tak i barnet, sier Brekke.

– Den slo barnet i hodet med vingen og trakk henne utover etter kragen på redningsvesten. Jeg ga min egen datter til en av de voksne og kastet meg uti vannet.

– Har aldri hatt så mye adrenalin

Brekke sier det hele gikk veldig fort. Han anslår at vannet nådde ham selv til magen da han fikk tak i halsen til svanen. Han holdt tak til svanen slapp barnet.

– Jeg har aldri hatt så mye adrenalin i kroppen i hele mitt liv, sier Brekke til Midtsiden.

Han fikk overleverte jenta til de barnehageansatte som også gjorde en god innsats i dramatikken, og fikk dratt svanen bort fra barna.

Barnet fikk sjokk

Barnet fikk kul i hodet etter å ha blitt hakket av svanens nebb, og har fått noen bitemerker. Mest av alt var hun i sjokk etter angrepet. Foreldrene ble kontaktet umiddelbart og fulgte opp situasjonen.

Daglig leder i Nøtteliten barnehage, Ingvild Vevle Chyba, opplyser at det var 15 barn og tre voksne på tur til badeviken fredag. Hun berømmer både Brekke og de barnehageansattes innsats under dagens hendelse.

– Vi er takknemlige over snarrådigheten til de involverte, sier Chyba til TV 2.

Barnehagen har skrevet et brev til fungerende ordfører Laila Marie Reiertsen (Frp) hvor de ber om en snarlig vurdering av sikkerhetssituasjonen i kommunens friluftsområder.

Chyba sier hun fredag ettermiddag har hatt kontakt med familien og jenta som selv har satt ord på hendelsen. Barnehageledelsen er også opptatt av de andre barna som ble sjokkerte vitner til svaneangrepet.

Både barnehageledelsen og barnets foreldre har politianmeldt hendelsen.

Sterke meninger om svanen framtid

I Os er det mange sterke meninger om denne svanen. Det er mange historier om aggressiv oppførsel mot mennesker og båter, men ingen så dramatiske som fredagens angrep.

Brekke sier han ikke har hatt noen sterk mening om hva som bør skje med svanen før nå.

– Jeg mener dette burde vært slutten på denne svanen. Hadde det vært et annet dyr, hadde den blitt avlivet etter et sånt angrep, sier han til TV 2.

Midtsiden har snakket med fungerende ordfører Laila Marie Reiertsen (Frp) etter hendelsen.

– Vi må sette oss ned og finne ut hva vil skal gjøre. Dette tar vi på høyeste alvor. Det går en grense, selv for «Havnesjefen», sier Reiertsen til Midtsiden.

«Havnesjefen» har unger for tiden. Men hverken partneren hans, eller ungene var i nærheten da han gikk til angrep.