BEGYNNELSEN: Abu Bakr al-Baghdadi proklamerer opprettelsen av et islamsk kalifat fra al-Nuri-moskeen i 2014. Orlogskaptein Thomas Slensvik tror slutten på IS nå nærmer seg.
BEGYNNELSEN: Abu Bakr al-Baghdadi proklamerer opprettelsen av et islamsk kalifat fra al-Nuri-moskeen i 2014. Orlogskaptein Thomas Slensvik tror slutten på IS nå nærmer seg. Foto: Al-Furoqaan Media / TV 2

Norsk ekspert: – IS er på sammenbruddets rand

IS er presset på alle fronter, og kan snart være beseiret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2014 proklamerte lederen for terrororganisasjonen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, opprettelsen av et islamsk kalifat i Irak og Syria. Under proklameringen sto han i al-Nuri-moskeen i den irakiske byen Mosul.

Da irakiske regjeringsstyrker for en uke siden bare var 50 meter unna, valgte IS å sprenge den over 800 år gamle og symbolsk viktige al-Nuri-moskeen.

Nå er moskeen gjenerobret av irakiske styrker, og Iraks statsminister Haider al-Abadi har kunngjort slutten på IS. Han sier man nå er vitne til enden på den Islamske Stat.

– Frigjøringen av Mosul er beviset, tvitrer Abadi.

En talsmann for irakiske styrker har også erklært at «IS' oppdiktede stat har falt».

Nærmer det seg virkelig slutten for den såkalte Islamske Stat?

Presset på alle fronter

Orlogskaptein Thomas Slensvik er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole, med blant annet Syria og IS som kompetanseområde. Han sier kampen mot IS i Mosul ikke er helt ferdig, men at gjenerobringen av al-Nuri-moskeen er en viktig symbolsk handling.

– IS kontrollerer fortsatt mindre områder i byen. Men det er bare et spørsmål om tid før IS er beseiret i Mosul. I løpet av kort tid har nok de irakiske styrkene nedkjempet de siste bydelene hvor IS holder til, selv om sikring av områdene kan ta noen måneder, sier Slensvik.

IS er presset på alle fronter, sier den norske eksperten. Geografisk sett kontrollerer terrorgruppa fortsatt ganske store områder, særlig langs Eufrat på grensen mellom Irak og Syria, men det er relativt tynt befolkede områder.

– IS har så få styrker igjen at de ikke klarer å ikke mobilisere noen offensiv. De er åpenbart på vikende front overalt, mener Slensvik.

Ikke lenger noen stat

Selv om IS kontrollerer landsbyer av forskjellig størrelse i grenseområdet, er det likevel kontrollen over byen Mosul i Irak og byen Raqqa i Syria som har størst betydning.

– Raqqa er omringet, og det er også der bare et tidsspørsmål før IS mister kontrollen. De har heller ikke noen mulighet til en motoffensiv. Hvis de syriske styrkene går brutalt til verks, kan de gjøre det på noen uker, men sannsynligvis vil det ta noen måneder, sier Slensvik, og fortsetter:

– Med fallet av Raqqa og Mosul er IS brutt sammen som stat. De har fortsatt store områder, men når de ikke lenger har byene er det vanskelig å argumentere for at de er en stat. De er på sammenbruddets rand også som en stor organisasjon.

Orlogskapteinen mener det nå handler om hva IS vil gjøre når de blir nedkjempet. De kan bli en motstandsbevegelse, de kan forsøke å flytte på seg, eller det kan hende de vil opphøre å eksistere.

– Når IS blir svake nok, og ikke anses som trussel, kan det hende andre fiender blir prioritert.

– IS vil aldri gjenoppstå

Ifølge Slensvik består IS av en kjerne med harde støttespillere, i tillegg til en rekke stammer og grupperinger som har knyttet seg til dem. Hovedlæreren tror man vil se at grupperingene vil fjerne seg fra IS, etter hvert som terrororganisasjonen blir svakere. Han tror også de vil få store problemer med rekruttering.

– IS har rekruttert på bakgrunn av at de er et land, og der hadde de et fortrinn fremfor andre terrororganisasjoner, som Al Qaida. Dette fortrinnet mister IS, og det blir vanskelig for dem å rekruttere. De blir en organisasjon som har feilet i sitt prosjekt. Det går fort nedover for IS nå, sier Slensvik.

Orlogskapteinen anslår at det kan ta opp mot ett år å beseire IS fullstendig i Syria og Irak, dersom det prioriteres. Han sier sjansen er tilnærmet lik null for at IS vil vokse igjen.

– Det er særdeles usannsynlig. Noen er redde for at de bare skal flytte på seg, for eksempel til Yemen eller Somalia, men det vil også være vanskelig for dem.