Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært mange bedrifter benytter i dag tre- eller femsifrede spesialnummer til kundeservice. Dermed kan du risikere å betale to-tre kroner i minuttet for å få hjelp.

Dette mener Forbrukerombudet er urimelig, og har derfor sendt brev til rundt 80 næringsdrivende og paraplyorganisasjoner.

– Vi forventer at de rydder opp i dette, og at kunder kan ringe uten å betale i dyre dommer for en service som de har krav på, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth til TV 2.

– Kostbar pausemusikk

Hun forteller at det i utgangspunktet ikke høres så dyrt ut å betale noen få kroner per minutt, men at sluttsummen kan bli høy hvis man for eksempel må vente i en time før man får hjelp.

– Det er veldig kostbar pausemusikk, sier hun.

Nå krever Forbrukerombudet at selskapene avvikler praksisen, som er ulovlig.

– En kunde skal få lov til å ringe for å få hjelp, både hvis man har spørsmål eller hvis noe er feil, uten at man må betale, sier Haugseth.

Dette gjelder dersom du er i et kundeforhold med det aktuelle selskapet.

– Det kan for eksempel være hvis man ringer fordi det har oppstått problemer med flybillettene dine.

Krever at det offentlige følger etter

Offentlige instanser dekkes imidlertid ikke av avgjørelsen. Blant annet er det flere sykehus som fortsatt henviser til femsifrede nummer, ifølge Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet ber nå om at det offentlige følger etter de næringsdrivende.

– Vi synes det blir helt feil at det offentlige skal benytte seg av kostbare nummer, spesielt når det nå er ulovlig for private. Vi vil jobbe aktivt for at de forsvinner fra offentlig sektor, sier fagdirektør for offentlige tjenester i Forbrukerrådet, Anne Kristin Vie, i en pressemelding.

Har fått frist

Det er markedsføringsloven som forbyr næringsdrivende å henvise kundene sine til kostbare spesialnummer når de skal kontakte kundeservice. Dette ble tidligere i år stadfestet i en fersk avgjørelse fra EU-domstolen.

«For å overholde markedsføringsloven kan de næringsdrivende velge ulike alternativer for å imøtekomme kravene. De kan blant annet fjerne enhver markedsføring av spesialnummeret de benytter i dag, og gå over til kun å benytte et vanlig mobil- eller fasttelefonnummer til kundeservice. Dersom de velger å beholde spesialnummeret, må de i tillegg tilby et «ordinært nummer» og gi utfyllende og tydelig informasjon om hvilke konsekvenser det får for forbrukeren å velge det ene nummeret framfor det andre.» skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

Selskapene har fått frist til 15. oktober med å gjøre endringene, og varsler at de vil gjennomføre en tilsynsaksjon.