Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny undersøkelse utført av YouGov på oppdrag fra If Skadeforsikring, viser at 4 av 10 av unge sjåfører mellom 18 og 29 år driver med Snapchat eller andre sosiale medier mens de kjører bil.

– Jeg tror langt flere enn de som sier at de gjør det, faktisk gjør det. Og det er ikke bra. Et sekunds uoppmerksomhet kan få det til å gå skikkelig galt, sier Informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge til TV 2.

Har ført til dødsulykker

I fjor ble 20 personer drept og 86 hardt skadet i aldersgruppen 18 til 24 i trafikken i Norge. Mange av ulykkene kunne vært unngått dersom sjåføren hadde latt mobiltelefonen ligge.

TV2 har tidligere omtalt en rapport fra Transportøkonomisk institutt som har analysert 544 dødsulykker i perioden 2011 til 2015.

I 160 av disse var uoppmerksomhet utløsende eller medvirkende faktor.

Fem av disse knyttet til lesing eller sending av meldinger. I de aller fleste ulykkene er det brukt håndholdt telefon.

– I en av ulykkene er det snakk om at personen sendte en snapchat-melding. I det andre tilfellet var det tasting i forbindelse med en tekstmelding, sa seniorrådgiver i Statens vegvesen, Roar Olsen, til TV 2.

Nå vil bilbransjen, forsikringsbransjen og politikere jobbe sammen med holdningsarbeid.

– Jeg tror det er en god oppvekker for oss alle at det å bruke mobiltelefon mens man kjører bil, det bør man ikke gjøre, sier Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet, til TV 2.