Politifolk frikjennes etter å ha skutt og drept mann i Kristiansand

Spesialenheten konkluderer med at politibetjentene som skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand i november, ikke skal straffeforfølges.

17 SKUDD: Føreren av denne bilen døde etter en skuddveksling med politiet i november i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
17 SKUDD: Føreren av denne bilen døde etter en skuddveksling med politiet i november i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Politibetjentene så seg nødt til å skyte mannen som truet dem med våpen ved Gartnerløkka i Kristiansand natt til 27. november 2016. Politiet jaktet på mannen som følge av at han hadde truet en veiarbeider og skutt mot politiet ved en bensinstasjon.

– Spesialenheten har vurdert politibetjentenes handlinger og har kommet til at det ikke er grunnlag for å reagere med straff mot noen av dem, heter det på Spesialenhetens nettsider.

Viste fram våpen

Natt til 27. november fikk politiets operasjonssentral melding fra en veiarbeider som nesten hadde blitt påkjørt av en bilfører. Bilføreren ba veiarbeideren om å kontakte politiet fordi han var til fare for seg selv.

«Bilføreren hadde sagt at noe grusomt ville skje og hadde vist fram en rifle», oppsummerer Spesialenheten.

Politiet sendte ut bevæpnede patruljer for å lokalisere og få kontroll på mannen.

17 skudd

Da politiet fant 35-åringen, avfyrte han skudd med et haglegevær mot politiet og kjørte av gårde i en bil. Dette startet en biljakt som varte i 17-18 minutter.

I en rundkjøring ved Gartnerløkka oppdaget en patrulje at bilføreren sto utenfor sin bil med våpen i hånd. Patruljen avfyrte til sammen 17 skudd i retning av bilføreren.

Skudd ble avfyrt mot bilføreren mens han stod utenfor bilen og etter at han hadde gått inn i bilen og kjørte fra stedet.

Mannen døde kort tid etter at han kom til sykehus.