Matthew Fenner sammen med sin tante, Lynn Rape, utenfor Rutherford County Courthouse. 
 Matthew Fenner sammen med sin tante, Lynn Rape, utenfor Rutherford County Courthouse.  Foto: Kathy Kmonicek

Menigheten kidnappet, slo og kvalte Matthew for å drive ut «homoseksuelle demoner»

Matthew Fenner (24) måtte trygle politiet i to år for å starte etterforskning av sekten «Word of Faith Fellowship».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den evangeliske menigheten Word of Faith Fellowship i Nord-Carolina har kommet i medias søkelys etter at 43 tidligere medlemmer har fortalt groteske historier til Associated Press (AP) tildligere i vår.

Demonutdrivelse

Kirken har flere søksmål hengende over seg. Et av dem dreier seg om fem kirkemedlemmer som er tiltalt for kidnapping og overfall av Matthew Fenner for å drive ut «homoseksuelle demoner».

I mai startet rettssaken mot den første av de fem – Brook Covington. Men saken ble avvist på grunn av noen ukjente dokumenter fremlagt av juryformannen.

Dommeren har pålagt alle involverte å ikke uttale seg om saken til noen før en ny rettssak starter i september, noe nyhetsbyrået AP bestrider.

Saken har i alle fire årene den har pågått vært preget av hemmeligholdelse og taushet, og den som har måttet lide for det er offeret selv; Fenner.

Overfallet som er oppe for retten, skjedde i 2013 da Fenner var 20 år. Fenner har beskrevet i detalj hvordan han ble kidnappet og sperret inne i et kirkerom. Der ble han bundet, slått og kvalt under demonutdrivelsen. Han var overbevist om at han kom til å dø. Flere medlemmer av menigheten bekrefter Fenners historie.

Myndighetene trenerte saken

Fenner klarte å rømme til besteforeldrene sine etter to dager. Der ringte han til politiet fordi han fryktet at medlemmene i menighetene ville ta ham flere ganger. Han advarte også politiet om andre overgrep som skjedde i kirken. Men Fenner slet med å få politiet til å ham seriøst.

I to år tryglet han om å bli trodd. Til slutt fikk han statsadvokaten til å ta saken opp for en jury, som besluttet å få saken opp for retten.

Rettssaken er imidlertid utsatt flere ganger på grunn av juridisk rot og bevisst trenering fra myndighetenes side, skriver AP.

Nyhetsbyrået slår dette fast etter å ha gått gjennom en rekke hemmelige lydopptak mellom Fenner og diverse representanter for politiet i Rutherford. Blant andre sheriff Chris Francis.

– Hele etterforskningen burde tatt en måned, sier tidligere etterforsker i Rutherford, Michael Davis. Han ble pensjonert i fjor, og var aldri involvert i Fenners sak.

– Politiet skulle avhørt vitner, snakket med menigheten, og skrevet en rapport som skulle bli overlevert til Sheriffen og til statsadvokaten. Det skjedde aldri. Ingenting skjedde, sier Davis til AP.

Lederen for Det demokratiske partiet i Rutherford, Jerry Wease, sier det virker som en rekke myndighetspersoner i byen har vært redd for menigheten, og beskyttet dem.

– Det er rart ingen folkevalgte står fram og sier at det er moralsk galt å slå, kvele og trakassere folk, sier Wease.

Fysisk straff og skrik

Word of Faith Fellowship er en evangelisk kirke med 750 medlemmer i USA, og med forgreininger i en rekke andre land, blant annet Sverige.

Kirken ble grunnlagt i 1979 av den kvinnelige lederen, Jane Whaley, og hennes ektemann Sam. Hun er nå 77 år gammel, men har et totalitært grep om menigheten.

Vold, tvang, strengt kontrollert liv og djevelutdrivelser er dagligdags i menigheten, som omtales som en sekt eller kult. Brudd på de strenge reglene de lever under fører til fysisk straff - djevelen skal drives ut med fysisk kraft, samt høye skrik.

AP har forsøkt å få høre Whaleys side av saken, men hun har takket nei til å bli intervjuet. Hun har tidligere avvist at det foregår mishandling i menigheten.

Regler i Word of Faith Fellowship

 • Man får ikke feire noen høytider eller bursdager
 • Man får ikke se på film, tv eller lese aviser
 • Man skal ikke gå på restauranter som spiller musikk eller serverer alkohol
 • Menn og kvinner må svømme med klær på overkroppen
 • Menn og kvinner må ikke kle av seg på overkroppen utendørs - heller ikke i sin egen hage
 • Menn kan ikke ha skjegg
 • Man får ikke begynne på universitet uten tillatelse
 • Hvis man får tillatelse til å ta utdannelse, må man bare være sammen med andre fra menigheten
 • Den religiøse lederen velger fagene man skal studere
 • Den religiøse lederen bestemmer om du kan kjøpe hus eller bil
 • Medlemmer får ikke bruke Nike-produkter, fordi logoen er hedensk
 • Det er ikke lov å spille brettspill
 • Man får ikke lov til å date uten tillatelse. De fleste ekteskap arrangeres av den religiøse ledelsen
 • Etter ekteskap kan det ta måneder eller år før ekteparet får lov til å ha sex
 • På brullupsnatta får ekteparet lov til å gi et lite kyss på kinnet. De må snu ryggen til hverandre og sove
 • For alle ektepar gjelder en 30 minutters maksgrense på sex. Man har ikke lov til å drive vorspiel. Lysene må skrus av, og bare misjonærstillingen er tillat
 • Den religiøse ledelsen gir tillatelse når paret kan få barn, og de deler ut kondomer til de som ikke har fått denne tillatelsen
 • Par som bryter disse reglene kan tvinges til seperasjon

Kilde: Associated Press