NAV-klienter om TV 2-avsløring:

– Blir så forbanna! Hvordan får de det til? Det er ikke rart jeg sitter her uten mat

Både Marianne og Elin kjemper med NAV for å få støtte til det de mener de har krav på. De reagerer kraftig på avsløringen om at etterlyste på rømmen får støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

20 år gamle Marianne Myrén har en kronisk sykdom som gjør at hun ikke kan jobbe. Hun må søke støtte fra NAV hver måned.

– Før gikk det helt fint å søke støtte, men nå er det ikke bra i det hele tatt. Jeg stoler ikke på dem lenger, sier Myrén.

Tomt for mat

Problemene startet da hun flyttet fra Rakkestad til Sarpsborg og saksbehandlingen gikk helt i stå. Det førte blant annet annet til at hun gikk tolv dager uten å få en eneste krone fra NAV.

– Det gikk etter hvert tomt for mat i skapene, og jeg hadde ikke penger til å kjøpe ny mat. Det var forferdelig. Jeg bekymret meg hele tiden for hvordan jeg skulle skaffe meg mat dagen etter.

Raser mot NAV

TV 2 avslørte onsdag at 2000 etterlyste på rømmen får støtte av NAV. Myrén er opprørt over saken.

– Jeg blir forbanna. Hvordan får de det til? Det er ikke rart jeg sitter her uten mat når de bruker ressursene sine på de greiene der, sier hun oppgitt.

Og hun er langt ifra den eneste NAV-klienten som reagerer på TV 2-avsløringen.

– Jeg satt som et stort spørsmålstegn da jeg så saken. Jeg blir både sint og oppgitt, sier aleneforsørger Elin Widmer fra Bergen.

– Urettferdig

Hun mener det er blodig urettferdig at folk på rømmen kan få støtte, mens hun selv sliter med å få NAV til å dekke tannlegeutgiftene hennes.

– Jeg får arbeidsavklaringspenger på den aller laveste satsen. Da jeg søkte om støtte til å dekke en tannlegeregning, fikk jeg avslag fordi jeg hadde cirka 1000 kroner mer i måneden enn satsene deres. Det er forferdelig urettferdig. Må vi bli kriminelle for å få hjelp?

NAV-klientene krever en endring.

– De må se nærmere på systemet sitt og rydde opp, sier Widmer.

– Helt sinnssvakt

Også flere Stortingspolitikere reagerer sterkt på avsløringen.

– Det er jo helt sinnssvakt, sier Abid Raja i Venstre.

Hadia Tajik (Ap), leder av Justiskomiteen på Stortinget, sier NAV-overføringene går på tilliten løs.

– Det er veldig mye penger det er snakk om, og det er snakk om tilliten til velferdsstaten, sier hun.

Justisminister: – Uakseptabel problemstilling

Nå lover justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) å gjøre noe med saken.

– Dette er en uakseptabel problemstilling at personer som har begått straffbare handlinger, skal leve på trygd, finansiert av skattebetaleres penger. Det er jeg veldig opptatt av at vi skal gjøre noe med, og vi kommer til å gjøre noe med det, sa justisminister Per-Willy Amundsen til TV 2 onsdag.

– Vi vil jobbe frem endringer i straffeprosessloven som gjør det mulig å administrativt gå inn å stoppe trygdeutbetalingene, sier Amundsen.