Påtalemyndigheten offentliggjorde i dag en overvåkningsvideo fra en bensinstasjon som ble tatt opp fredag 2. september i fjor. Videoen viser at en av de tiltalte fyller bensin på en bensinkanne, mens en annen tilsynelatende skrur på barnesikringen på bakdørene i bilen.

Hovedtiltalte Odd Raymond Olsen (36) har forklart at Nils Olav Bakken satt i baksetet på bilen, og at situasjonen ikke eskalerte og ble voldelig før de konfronterte ham med overgrepsanklager på en øde skogsvei senere på kvelden.

Videoen ble vendepunktet i etterforskningen av drapet. Tidligere hadde politiet hatt fokus rundt lørdag 3. september, da Bakken ble funnet drept, fordi vitner mente å ha sett ham i live denne dagen. Da søket ble utvidet til de foregående dagene, løsnet det plutselig for politiet.

Snudde bevisbunken

– Litt enkelt sagt snudde man egentlig bunken og begynte å jobbe systematisk gjennom for å se om man kunne finne detaljer som kunne lede etterforskningen videre. Og det gjorde man, sa aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, til TV 2 mandag.

Etter at politiet hadde gått gjennom sporene i saken, fant de ut at de måtte flytte gjerningstidspunktet til tidligere enn først antatt.

– De gikk gjennom ganske mye materiale, og fra denne Shell-stasjonen fant man overvåkningsbilder som viste de tre tiltalte på bensinstasjonen på et tidspunkt, og det ble fylt bensin på en bensinkanne. Den var grønn av farge, og på åstedet ble det funnet rester av en bensinkanne som var grønn, forklarte Klundseter.

Den hovedtiltalte 36-åringen har innrømmet drapet, mens de to andre tiltalte, en 20 år gammel mann og en 44 år gammel kvinne, nekter for å ha deltatt i selve drapshandlingen. 36-åringen var også med på en rekonstruksjon av drapet sammen med politiets etterforskere. Da viste han blant annet hvordan han satt over Bakken mens 20-åringen sparket ham i ansiktet.

Dette bildet er tatt under rekonstruksjonen av drapet med den tiltalte 36-åringen (I gul og oransje jakke, red. anm.). Her viser han hvordan han satt oppå drapsofferet mens 20-åringen sparket han i hodet. Foruten 36-åringen er de andre personene på bildet ansatt i politiet. 
Dette bildet er tatt under rekonstruksjonen av drapet med den tiltalte 36-åringen (I gul og oransje jakke, red. anm.). Her viser han hvordan han satt oppå drapsofferet mens 20-åringen sparket han i hodet. Foruten 36-åringen er de andre personene på bildet ansatt i politiet. 

«Kripos ringte meg. Kripos!»

Etter at overvåkningsvideoen ble funnet, fikk politiet en rettslig kjennelse som tillot kommunikasjonskontroll, altså telefonavlytting, av de tiltalte.

Politiet ringte deretter 36-åringen og kalte ham inn til avhør. Dette ble gjort for å se hvem han ringte til etterpå. Og da fikk de napp. I en telefonsamtale som ble spilt av i retten, diskuterer 36-åringen og den 44 år gamle medtiltalte kvinnen hva de gjorde dagen Bakken ble funnet.

«Kripos ringte meg. Kripos! De lurte på hvor vi var hen. Jeg var jo på fisking, jeg», sier 36-åringen i opptaket.

«Og vi var i konfirmasjon», kvitterer kvinnen, før de blir enige om å møtes ved et slakteri.

Politiet kledde seg ut som brøytemannskap

Politiet skjønte da at de måtte aksjonere, og utkledd som brøytemannskaper med en traktor med brøyteplog, pågrepet flere polititjenestemenn de to. Dette ble gjort for å komme i posisjon til å pågripe dem.

Etter pågripelsen ble det gjort nye tekniske undersøkelser av kjøretøy og lignende. I tillegg ble det gjennomført nærmere 90 nye vitneavhør.

Politiet: Satt på barnesikring

Påtalemyndigheten mener at Bakken satt i baksetet på bilen mens de tiltalte fylte bensin. To av de tiltalte hevder derimot at Bakken ble hentet etter at de fylte bensin.

Politiet mener også at 20-åringen setter på barnesikringen i baksetet mens de fyller bensin, slik at Bakken ikke skal stikke av. Deretter byttet de bil, før han ble transportert til en øde skogsbilvei.

Den 36 år gamle hovedtiltalte har innrømmet at han knivstakk og drepte Bakken, mens den medtiltalte 20-åringen og 44-åringen nekter for at de deltok i selve drapshandlingen. Ingen av de tiltalte har vedgått at drapet var planlagt på forhånd, men påtalemyndigheten mener at det var et overlagt drap, blant annet fordi de fylte bensin på bensinkannen som senere ble brukt til å tenne på Bakken.

20-åringen forklarte i retten både i går og i dag at han at han sparket drapsofferet i hodet mens de var ute i skogen, men at han deretter gikk og satt seg i bilen og ventet. I mens skal 36-åringen ha knivstukket Bakken og skåret over strupen hans før han helte bensin over ham og tente på.

Var i live da han ble tent på

Drapsofferet var fortsatt i live da de tente på ham, og ble ifølge 36-åringen stående i knestående mens han var i full fyr.

36-åringen har forklart at hans eks-kjæreste, den 44 år gamle medtiltalte kvinnen, ønsket å konfrontere Bakken med anklager om at han hadde forgrepet seg på et nært familiemedlem. Derfor ble 36-åringen og 20-åringen med.

– Han sa det ikke var frivillig

Den 44 år gamle kvinnen forklarte i retten onsdag at hun fikk vite at et nært familiemedlem hadde blitt utsatt for overgrep, og senere at det var drapsofferet som var gjerningsmannen. Den fatale kvelden skulle de spørre Bakken om han faktisk hadde gjort det, men da de kom til den øde skogsbilveien i Veståsen i Søndre Land, forklarte først Bakken at det var frivillig.

Så presset 36-åringen ifølge kvinnen drapsofferet ytterligere, og han skal da ha innrømmet.

– Han sa det ikke var frivillig fra hennes side, men at han hadde vært lei seg og angret seg etterpå. Men han hadde vært ruset, sa kvinnen.

Etter kort tid skal det ha oppstått et basketak mellom 36-åringen og drapsofferet.

– Plutselig så, i et kaos, lå Nils Olav på bakken. Jeg så ikke hvordan det skjedde. Det var så mørkt der at det var ikke mulig å se.

De forsøkte ifølge kvinnen, på ordre fra 36-åringen, å holde Bakken fast.

– Jeg var redd, veldig ukomfortabel med situasjonen. Jeg har aldri vært i en voldssituasjon.

– Jeg tenkte ikke annet enn at han skulle få litt grisebank. Men jeg tenkte det kunne skje litt mer.

– Ser bare at det lyser opp noe så innmari

Hun følte seg uvel og skjelven, og satt seg i bilen. Etter litt satt også sønnen seg inn i bilen, som ble startet for fordi kvinnen ikke ville høre mer av det som skjedde.

– Så ser vi at det bare lyser opp noe så innmari, vi bare ser at det lyser opp.

Både hun og sønnen nekter for at de var tilstede da 36-åringen knivstakk og tente på Bakken. De hevder at de først fikk vite det da de kjørte nedover fra Veståsen.

– Jeg klarte ikke å ta det innover meg i det hele tatt. Jeg holder på å kjøre av veien like nedi der.

Det tok tre måneder før de tre ble pågrepet. Da klarte ikke kvinnen å koble det til drapet på Nils Olav Bakken.

– Så blir jeg forklart at jeg er mistenkt for drap. Jeg fortrengte det så sterkt at jeg sa jeg trenger ikke forsvarer. Jeg satt i avhør til kvart over ett om natta uten forsvarer.