Det er 82 dager igjen til valgdagen 11. september. På målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni, er ikke Venstre engang i nærheten av sperregrensen.

Partiet får en oppslutning på 2,8 prosent, noe som er like dårlig som i mai.

Hvis dette blir resultatet på valgdagen, er Venstres oppslutning blitt halvvert i løpet av fire år som samarbeidsparti for Erna Solbergs blå-blå regjering.

Hva skal du stemme til høsten? Ta TV 2s partitest her!

Og Trine Skei Grande blir i så fall Venstres eneste representant på Stortinget. På fem av de seks målinger i år har Venstre ligget under sperregrensen.

Vil ikke svare på om hun vil gå

Tidlig tirsdag morgen var Trine Skei Grande gjest i TV 2 Nyhetskanalen. På spørsmål om hvorfor så få velgere svarer at de vil stemme på partiet, svarer hun:

– Vi har vært et altfor smalt parti. Vi må utvide bredden i sakene, og vi må ta tilbake gründerne og få tilbake skolepolitikken vår, sier hun.

– Hvis 2,8 prosent blir valgresultatet, betyr det at du vil ta konsekvensen og gå?

– Jeg vil rigge partiet for en intensiv valgkamp. Det har mye å si om Venstre havner over eller under sperregrensen. Et sterkt Venstre vil sikre borgerlig flertall, sier Grande.

– Føler du at du sitter trygt?

– Jeg er valgt til å gjøre en jobb, og den jobben er jeg motivert for å gjøre.

Høy stjerne i partiet

Tirsdag har TV 2 til ringt 16 av 19 fylkesledere i Venstre. Nord-Trøndelag, Sogn og Fjordane og Troms har ikke besvart våre henvendelser.

Vi har blant annet spurt om partileder Trine Skei Grande kan bli sittende hvis de siste måneders målinger blir valgresultatet.

Ingen av fylkeslederne TV 2 har snakket med, ønsker å løfte problemstillingen. De fleste opplever spørsmålet som hypotetisk.

– Det får vi ta når den tid kommer. I mine øyne har Trine gjort en god snujobb med partiet etter valget i 2009, sier fylkesleder i Oppland, Roger Granum.

– Jeg tror at Trine er best til å vurdere dette spørsmålet selv. Personlig synes jeg hun har gjort en god jobb. Først og fremst er jeg opptatt av å gjøre et godt valg, og så kan vi ta de vurderingene senere hvis det blir aktuelt, sier Sjur Skjævesland i Hedmark.

– Samling i bunn

Ola Betten i Møre og Romsdal, svarer følgende:

– Det er et hypotetisk spørsmål, men alle partier som opplever en slik nedgang, må evaluere situasjonen. Vi jobber hardt og er innstilt på å komme over sperregrensa, sier han.

– Det er et spørsmål jeg svarer på hvis den tid kommer. Hvis det skulle bli aktuelt, vil det først og fremst være hennes valg, mener fylkesleder i Østfold, Maren Holsen.

– Jeg tenker at vi i Venstre nå må stå samlet. Vi har ingenting å tjene på å kritisere hverandre eller lete etter hvem som skal gå. Vi må ha en samling i bunn, og det handler om at alle må stå på i valgkampen, sier Anja Johansen i Nordland.

I Oslo Venstre er de sikre på 2,8 prosent ikke blir valgresultatet.

– Vi har vært i denne situasjonen før, så jeg er ikke villig til å spekulere i hva som eventuelt skjer etter valget. Vi skal gjennomføre en solid valgkamp, så får vi gjøre opp regnskapet senere, sier fylkesleder Espen Ophaug.

Skylder på pressen

TV 2 har også spurt fylkeslederne om hva de tror er grunnen til at Venstre gjør det så dårlig på målingene.

– Jeg tror ikke vi har klart å vise hvilke gjennomslag vi har fått, for eksempel alt vi har gjort for å skape nye arbeidsplasser. Det druknet i annet støy. Dessuten er ikke dere i mediene så glad i å skrive om alt det positive vi får til, sier Kjartan Lunde i Rogaland.

Idun Bortne, fylkesleder i Hordaland, sier dette:

– Jeg tror nok at Venstre rammes av regjeringsslitasjen, og så var ikke fjorårets budsjettforhandlinger enkle. Men Venstre har hatt dårlige målinger før. Det er ikke kjekt, men vi er i full gang med valgkampen, sier hun.

Støter fra seg velgere

Leif Gøran Wasskog i Finnmark mener det er særlig to ting som skader Venstre:

– Vi har ikke lyktes med å kommunisere ut de mange gjennomslagene våre. Her har ikke partiledelsen vært gode nok. Samtidig har Fremskrittspartiet stukket av med æren for mange av våre seire.

Roger Granum i Oppland har opplevd utmeldinger fordi Venstre samarbeider med Frp i Stortinget.

– Det bidrar til at vi støter fra oss velgere, men samtidig må vi huske på at Venstre har fått langt større gjennomslag i denne enn i forrige periode. Jeg vil ikke utelukke at denne samarbeidskonstellasjonen kan fortsette, sier han.