I videoinnspillinger fra rekonstruksjonen på åstedet viser den hovedtiltalte i Søndre Land-saken hvordan han tok livet av Nils Olav Bakken med kniv og bensin.

Retten fikk se videoene tirsdag formiddag som en del av forklaringen til den 36-årige antatte hovedmannen.

Bakken ble ifølge 36-åringen tatt med til en øde skogsbilvei i Søndre Land for å konfrontere ham med anklager om overgrep mot et nærstående familiemedlem av de to andre tiltalte.

– Hørte at han pustet tungt

Der ble 49-åringen stripset på hendene, og senere knivstukket, dynket i bensin og tent på. Han var fortsatt i live da de tente på ham, og ble ifølge 36-åringen stående i knestående mens han var i full fyr.

– Jeg hørte at han pustet tungt, som en hval, og så at det rant blod fra halsen, sa 36-åringen under rekonstruksjonen.

Under rekonstruksjonen sa også 36-åringen at han mens de var i skogen hadde spurt de to andre «skal vi ta'n?», og han forklarte at han da mente å spørre om de skulle drepe ham.

– Trodde han var død da jeg tente på

Påtalemyndigheten mener de tre tiltalte sammen hadde planlagt å drepe Bakken denne dagen, og tiltalen gjelder overlagt drap. Aktor i saken, Thorbjørn Klundseter, grillet 36-åringen rundt hvilke vurderinger de hadde gjort i forkant av drapet.

– Hva tenkte du da du stakk? spurte Klundseter.

– Jeg vet ikke, jeg rakk ikke å tenke. Jeg var ikke helt meg selv. Det gikk først opp for meg litt etter hvert hva jeg hadde gjort. Det er for sent nå i etterkant å tenke at jeg ikke skulle gjort sånt. Jeg er veldig lei meg for hva som er skjedd, sa 36-åringen i vitneboksen.

– Hvorfor dynket du ham i bensin i flere omganger og tente på?

– Det var for at han skulle brenne opp og bli borte på en måte. Men jeg trodde han var død da jeg tente på, sa 36-åringen.

Samtidig påpekte han at det ikke var planlagt å drepe ham, men kun å spørre ham om hva som hadde skjedd.

– Så begynte Nils Olav å bli aggressiv.

– Ikke greit å forgripe seg heller

Han forklarte at drapet ikke hadde skjedd hvis ikke ekskjæresten hans, den 44 år gamle medtiltalte kvinnen, hadde bedt ham snakke med drapsofferet om overgrepsanklagene.

– Men jeg skal ikke dekke meg bak det, jeg står for det jeg har gjort. Det er ikke greit å drepe, men det er ikke greit å forgripe seg heller.

Han er den eneste av de tre tiltalte som har erkjent straffskyld for drapet.

Bistandsadvokat: – Aldri opplevd ansvarsfraskrivelse som dette

Advokat Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for drapsofferets familie. Han mener 36-åringen viser lite empati, og ikke tar ansvar for det han har gjort.

Klomsæt har fulgt 36-åringens forklaring om at Bakken var ruset da de tok han med seg ut i skogen og stripset ham fast, knivstakk ham og kuttet strupen hans før de tente på liket.

– Og dette er visstnok «litt dumt», og han beklager det, men jeg ser ikke noe anger. Jeg har vært i mange saker med drap og brann og brente lik og annet, men jeg har ikke opplevd ansvarsfraskrivelse som dette.

20-åring: – Jeg jattet bare med

Den medtiltalte 20-åring startet tirsdag ettermiddag sin forklaring for retten. Han fortalte at han hadde vært sjåfør for 36-åringen dagen før drapet, og at han hadde blitt spurt om han ville være med og «ta Nils Olav».

– Jeg sa det var sikkert greit, jeg regnet ikke med at det ble noe av, jattet bare med, sa 20-åringen.

Da de var kommet opp til skogen der Bakken senere ble funnet drept, hevder han at han ble ukomfortabel med den konfronterende tonen, og trakk seg unna.

– Nils Olav sa at hvis vi hadde kjørt ham opp dit for å banke ham, kom vi til å angre. Da skulle han sende folk på oss. Da ble 36-åringen sint og spurte om han var redd for å dø. «Ja for hvis du truer oss på livet, er det best om du er det», sa den hovedtiltalte 36-åringen, ifølge 20-åringen.

Etter at drapsofferet innrømmet overgrep, skal det ha oppstått en voldssituasjon der de stripset hendene til Bakken bak ryggen hans og utøvde vold mot ham.

– Hørte lyden av væske som blir helt ut

Så trakk både 20-åringen og 44-åringen seg tilbake til bilen, mens 36-åringen fortsatt var med drapsofferet.

– Jeg og mamma sitter i bilen og lurer på hvor 36-åringen blir av, jeg går ut av bilen og hører lyden av væske som blir helt ut. Så kommer det opp et digert flammehav, jeg får panikk og lurer på hva han driver med.

I bilen på vei tilbake skal 36-åringen ha forklart at Bakken forsøkte å stikke av, og at han hadde kuttet strupen hans. Deretter ble de enige om å brenne alle klærne sine.

Han var lenge urolig for om de skulle bli tatt, og vurderte også om han skulle melde seg for politiet etter at liket ble funnet.

– Jeg diskuterte med mamma om å gå å melde meg. Det blir ikke noe av, jeg var redd for at mamma må sitte i fengsel, sa 20-åringen fra vitneboksen.

Den 44-årige moren hans, som er 36-åringens ekskjæreste, skal i vitneboksen onsdag. Det er satt av ti dager til saken, som går for Gjøvik tingrett.