VINKER MED VENSTRE: Oscar-vinner Angelina Jolie er en av mange venstrehendte celebriteter. 
VINKER MED VENSTRE: Oscar-vinner Angelina Jolie er en av mange venstrehendte celebriteter.  Foto: Scanpix

Ny forskning: Derfor er venstrehendte de smarteste

Venstrehendte har kanskje alltid visst det, men nå er det altså bevist: De scorer høyere på avanserte tester enn høyrehendte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere studier har vist at venstrehendte dør tidligere, er mer kriminelle, og drikker mer alkohol enn høyrehendte.

De fleste mennesker foretrekker å bruke høyre hånd til å løse finmotoriske oppgaver, som for eksempel å skrive. Men cirka ti prosent av alle menn, og åtte prosent av alle kvinner, foretrekker venstre.

Forskere ved Universitetet i Liverpool, Universitetet i Milano og Universitetet i Maastricht kommer nå med en gladnyhet til de venstrehendte:

De er smartere enn høyrehendte.

Studien har navnet «The Relationship between Handedness and Mathematics Is Non-linear and Is Moderated by Gender, Age, and Type of Task», og ble publisert i fagbladet Frontiers of Psychology.

VENSTREORIENTERT: Microsoft-gründer og businessmann Bill Gates foretrekker å bruke venstre hånd. Foto: Scanpix 
VENSTREORIENTERT: Microsoft-gründer og businessmann Bill Gates foretrekker å bruke venstre hånd. Foto: Scanpix 

Bedre kobling

I studien kommer det frem at corpus callosum, altså bunten med nerveceller som forbinder våre to hjernehalvdeler, har en tendens til å være større hos venstrehendte.

Dette tyder på at venstrehendte har bedre forbindelse mellom hjernehalvdelene, enn det høyrehendte har.

Dette vil si at venstrehendte prosesserer informasjon bedre.

Forskerne skriver at det ikke er kjent hvorfor venstrehendte oftere har større corpus callosum. En teori er at for at venstrehendte skal kunne klare seg i en høyrehendt verden, bruker de oftere begge hendene – og da også begge hjernehalvdelene – enn høyrehendte.

NERVEBUNT: Området markert med rødt er det såkalte corpus callosum, som forbinder våre to hjernehalvdeler sammen. Foto: Wikimedia Commons
NERVEBUNT: Området markert med rødt er det såkalte corpus callosum, som forbinder våre to hjernehalvdeler sammen. Foto: Wikimedia Commons

Større hjernehalvdel

Videre skriver forskerne at venstrehendte også har en noe større høyre hjernehalvdel, og at dette gjør dem bedre til å holde seg orientert om hva som skjer i et bestemt rom, samt økt evne til å forestille seg objekter.

STYRER MED VENSTRE: USAs tidligere president Barack Obama er venstrehendt. Foto: Scanpix
STYRER MED VENSTRE: USAs tidligere president Barack Obama er venstrehendt. Foto: Scanpix

Hovedtemaet i studien har vært om venstrehendte og høyrehendte stiller likt når det kommer til matematikk.

Forskerne har fulgt 2300 studenter, som har måttet ta flere matematiske tester med forskjellig vanskelighetsgrad. Studentene ble også de stilt en rekke spørsmål om hvilke hender de bruker i forskjellige aktiviteter.

Konklusjonen er at vensrehendte danket ut høyrehendte i avansert problemløsning.

Dårligst for «ekstremt» høyrehendte

I de enkle matteprøvene scoret venstre- og høyrehendte helt likt, men i de vanskeligere prøvene utmerket venstrehendte seg.

Resultatene viste også at «ekstremt» høyrehendte som bruker høyrehånda til nærmest alt de gjør, gjorde det dårligst i alle prøvene.

Forskerne understreker at man ikke skal dømme mennesker basert på hvilken hånd de bruker, da bare én tredjedel med en større høyre hjernehalvdel er venstrehendte, og mange høyrehendte også har en lignende hjernefunksjon.

Avgjøres i ryggraden

Tidligere i år avdekket forskere hvorfor noen blir venstrehendte.

Resultatene tydet på er at det er den genetiske utviklingen i ryggraden som bestemmer om du blir høyre- eller venstrehendt. Ikke hjernen.

Forskingen ble ledet av biofysikere ved Ruhr University Bochum i Tyskland. De undersøkte ultralydbilder av foster ved 8, 10 og 12 uker, og så på utviklingen av ryggmargen.

De så «assymetrisk bevegelse» hos foster som oppstår lenge før de delene av hjernen som styrer motorikk er koblet til ryggmargen.

Disse bevegelsene synes å styres av spinalnerver som sender elektriske impulser til hender, armer, ben og føtter. Og forskerne setter det i sammenheng om barnet vil foretrekke høyre eller venstre hånd til pratiske oppgaver når det er født.

Forskerne fant også ut at denne utviklingen påvirkes av miljø i fosterlivet – altså ikke bare genetikk. Men det er ikke klarlagt hvilke miljøfaktorer som spiller inn.