Mandag morgen erkjente den antatte hovedmannen (36) drapet på Nils Olav Bakken (49) i Søndre Land i Oppland i høst. Han skal senere mandag forklare seg om det brutale drapet, der 49-åringen ble knivstukket en rekke ganger før han ble dynket i bensin og satt fyr på i skogen i Søndre land.

I tillegg er en kvinne og hennes sønn tiltalt for drapet, men da saken startet mandag, nektet disse straffskyld. Det er satt av ti dager til rettssaken.

Sparket i hodet og knivstukket i halsen

Den 44 år gammel kvinnen, hennes sønn på 20 år og hennes 36 år gamle ekskjæreste er alle tiltalt for drap eller medvirkning til drap. 36-åringen skal i vitneboksen først, etter planen tidlig mandag ettermiddag.

Drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken skjedde ved Totjernsvegen på Veståsen i Søndre Land ved 1-tiden natt til lørdag 3. september i fjor.

Politiet mener 20-åringen først la 49-åringen i bakken, og at offeret deretter ble holdt fast, hvorpå kvinnen knivstakk ham i den ene hånden. I den detaljerte beskrivelsen i tiltalen heter det at Bakken deretter ble knivstukket tre eller fire ganger i overkroppen av 36-åringen, før han først ble sparket i hodet og deretter knivstukket av 36-åringen i halsen.

Til slutt mener politiet at Bakken ble dratt ut i grøftekanten hvor de tiltalte helte bensin over ham og tente på.

Forklarte at 44-åringen ville snakke med Bakken

36-åringen inntok vitneboksen mandag formiddag. Da forklarte han at han hadde vært samboer med den tiltalte 44-åringen i rundt ett år, men at det ble slutt rundt tre måneder før de ble pågrepet.

Da fikk han vite om en relasjon mellom drepte Nils Olav Bakken og et nærstående familiemedlem av 44-åringen. Tiltalte var venn av avdøde, og visste ikke hvordan han skulle håndtere dette.

– NN (44-åringen, red.anm.) ville prate med Nils Olav om det som hadde skjedd, fortalte 36-åringen i retten.

Planen skal da ha vært at drapsofferet selv skulle gå til politiet og fortelle om relasjonen, og at han skulle si unnskyld.

– Jeg ville hjelpe med å snakke med Nils Olav Bakken om det.

Ga avdøde tre valg

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter bekreftet i lunsjpausen av de er kjent med dette som et mulig motiv.

– Jeg er veldig tilbakeholden med å spekulere i motiver. Hva jeg mener er årsakene vil jeg komme tilbake til i prosedyren, men det har kommet frem opplysninger om at det skal ha vært en seksuell relasjon mellom en nærstående til to av de tiltalte og den som er drept. Hvor vidt det kan være et motiv, må vi komme tilbake til, sier Klundseter til TV 2.

36-åringen forklarte også i retten at han hadde gitt Bakken tre valg mens de to diskuterte det som hadde skjedd hjemme i stuen til avdøde.

– Nå skal du få tre valg, sa jeg, Enten dra til politiet selv, eller at vi hjalp ham til politiet, at vi kjørte ham dit eller at vi ordner det på en annen måte, sa han i retten.

Fylte bensin på kanne før drapet

Overvåkningsbilder fra en bensinstasjon, tatt kvelden før Bakken ble funnet drept, viser 36-åringen og 20-åringen mens de fyller bensin på en grønn kanne. På åstedet ble det også funnet smeltede rester av en grønn bensinkanne på åstedet. Det ser dessuten ut til at barnesikringen er satt på bakdørene i bilen, og at det er bevegelse inne i bilen mens de to tiltalte fyller bensin.

36-åringen nektet i retten for at drapet ikke var planlagt, og at bensinen i hovedsak skulle brukes til å fylle på en bil han kunne ha gått tom for drivstoff. Samtidig innrømmet han at de var forberedt på at det kunne bli et voldelig møte.

– Vi var godt forberedt hvis det skulle bli vanskelig, hvis det skulle ende så brutalt som det gjorde, sa 36-åringen.

– Men var det i tankene dine? spurte aktor Klundseter.

– Nei det var det ikke. Men vi tenkte på om han kunne fly på oss, sa han.

Lurte de tiltalte i felle

I sitt innledningsforedrag fortalte aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, at politiet jobbet ut fra en rekke teorier i etterforskningen av det brutale drapet. Blant annet ble kidnapping, torpedooppdrag, en narkotikahandel som gikk galt og et seksuelt motiv vurdert.

Det var en krevende etterforskning, og det tok flere måneder før de tre som nå er tiltalt, ble pågrepet av politiet 15. november i fjor. Politiet hadde likevel hatt dem i søkelyset i en tid, og fikk etter hvert en rettslig kjennelse som tillot kommunikasjonskontroll, altså telefonavlytting, av de tiltalte.

Politiet ringte deretter 36-åringen og kalte ham inn til avhør. Dette ble gjort for å se hvem han ringte til etterpå. Og da fikk de napp. I en telefonsamtale som ble spilt av i retten, diskuterer 36-åringen og den 44 år gamle medtiltalte kvinnen hva de gjorde dagen Bakken ble funnet.

«Kripos ringte meg. Kripos! De lurte på hvor vi var hen. Jeg var jo på fisking, jeg», sier 36-åringen i opptaket.

«Og vi var i konfirmasjon», kvitterer kvinnen, før de blir enige om å møtes ved et slakteri.

Politiet kledde seg ut som brøytemannskap

Politiet skjønte da at de måtte aksjonere, og utkledd som brøytemannskaper med en traktor med brøyteplog, pågrepet flere polititjenestemenn de to. Dette ble gjort for å komme i posisjon til å pågripe dem.

Etter pågripelsen ble det gjort nye tekniske undersøkelser av kjøretøy og lignende. I tillegg ble det gjennomført nærmere 90 nye vitneavhør.

Påtalemyndigheten mener drapet var planlagt av alle de tre tiltalte. Samtidig er det en skjerpende omstendighet at 49 år gamle Nils Olav Bakken var i live og ved bevissthet da han ble dynket i bensin og satt fyr på.

Ble funnet av kjærestepar

Liket ble funnet sterkt forkullet av et polsk kjærestepar, som tilfeldigvis gikk tur i området. De fortalte til TV 2 at de trodde det var en dukke som lå i grøftekanten.

– Vi skulle opp for å se på utsikten og kjørte feil. Da kom vi ut på en skogsbilvei. Fra bilen så vi plutselig noe som lå i grøftekanten, og jeg trodde var en utstillingsdukke, sa polske Marta Nagadowska til TV 2.

Da kjæresteparet gikk ut av bilen og bort til grøften skjønte de at det var en død person de hadde funnet.

– Vi fikk panikk og løp derfra, og så ringte vi politiet, sa den sterkt pregede kvinnen til TV 2.

Verken kvinnen eller hennes sønn erkjenner straffskyld, mens 36-åringen og hans forsvarer vil forsøke å overbevise retten om at drapet ikke var planlagt.

TV 2 / NTB