– Det er en svært alvorlig og ikke minst trist sak Kristiansand tingrett skal behandle. Trist fordi Jakob Abdullahi Hassan og Tone Ilebekk ble drept. Det var mange som mistet sine kjære, og i løpet av minutter ble livene snudd opp ned for disse familiene, og for venner og kjente, sa aktor i saken, statsadvokat Jan Tallaksen, i sin innledningsprosedyre i Kristiansand tingrett mandag morgen.

– Dette er også tungt for tiltales familie, fortsatte han før tiltalte inntok vitneboksen for å gi sin forklaring.

Tiltalte, en ung kortklippet gutt, ikledd en rutete flanellskjorte og briller, fortalte i dag detaljert om hva som førte til at han drepte en ung gutt og en tilfeldig familiemor 5. desember 2016.

I salen sitter begge ofrenes familier. Stemningen i salen er trykket og alvorlig mens gutten går gjennom hendelsesforløpet.

– Hadde stjålet 600 kroner

Han bekrefter at et pengebeløp han mener Jakob skyldte ham, ledet til at han fikk drapstanker. Tiltalte hevder 14-åringen hadde stjålet 600 kroner fra ham og stadig vekk lurt ham.

– Jeg var ganske irritert på ham, og har hata han ganske lenge, sier tiltalte, som hevder han, etter gjentatte ganger å ha forsøkt å få tilbake pengene, hadde sagt til en kamerat at han ville drepe 14-åringen.

– Fantes det noe alternativ til å knivstikke Jakob?

– Jeg har tenkt mye på det i ettertid.

Hadde du handlingsalternativer?

– Ja jeg hadde jo det. Jeg kunne jo dratt derfra, men jeg ville ikke la han vinne igjen, sier den tiltalte tenåringen.

Tiltalte forklarer seg med klar stemme, og redegjør for hvordan han drapsdagen pakket med seg en kniv før han gikk på skolen. Kniven la han i sekken sin.

– Før jeg gikk på skolen spiste jeg frokost og surfet litt på internett, forteller tiltalte.

– Hadde en baktanke om å gjøre noe med ham

Tiltalte forteller at han skulle til Kristiansand sentrum for å kjøpe nye linser, da han ringte Jakob for å få ham til å møte seg. Planen var å skremme, true eller gjøre noe med fjortenåringen.

– Jeg tror jeg hadde en baktanke om at jeg ville gjøre noe med ham. True ham eller banke ham. Jeg ringte ham, og han sa at han var på bussen på vei til byen. Det var veldig tilfeldig egentlig, sier den tiltalte.

– Før jeg møtte ham, flyttet jeg kniven fra sekken til venstre bukselomme, forteller den tiltalte tenåringen.

Etter at de to møttes i sentrum, dro de to sammen med buss til bydelen Lund, under dekke av at de skulle møte en annen person, angivelig fordi Jakob skyldte denne personen, som var fiktiv, penger.

I retten hevder tiltalte at han begynte å tenke på å ikke gjennomføre planen om å true eller gjøre noe med Jakob. Likevel dro de til slutt sammen til Wilds Minne skole.

Liten gutt ble vitne

Da de to, etter å ha vært innom en dagligvarebutikk, ankom skoleplassen, oppstod det en situasjon som førte til at tiltalte tok kniven opp fra lomma. Deretter knivstakk han fjortenåringen flere ganger.

Han erkjenner at da han tok frem kniven, var det fordi han hadde til hensikt å drepe Jakob.

Jakob forsøkte å flykte, men tiltalte tok ham igjen og stakk ham flere ganger.

Han forteller videre at han deretter ringte kameraten han hadde snakket om å drepe fjortenåringen med.

– Jeg ringte ham jeg hadde tullet om det med og sa: Jeg har gjort det. Han ligger her nå.

Mens han fremdeles er på skoleplassen ved den hardt skadede 14-åringen, kommer det brått noen forbi.

– Da kommer det en liten gutt forbi, kanskje 9-10 år gammel. Han ser på meg i ti-femten sekunder, men går rolig videre, sier tiltalte.

I avhør har tiltalte beskrevet gutten som 10-12 år gammel.

– Gutten ser meg i øynene noen sekunder, og så gikk han videre og passet sine egne saker, skal han ha sagt i avhør.

Ifølge politiet er dette en 11 år gammel gutt de kjenner identiteten til.

Like etter kom Tone Ilebekk (48) til stedet. Hun tok kontakt med tiltalte og spurte om alt var i orden. Tiltalte svarte da at Jakob hadde fått epilepsi-anfall og at moren hans var på vei. Da Ilebekk, som var ute for å lufte hunden sin, bøyde seg ned, begynte han å knivstikke også henne.

– Det var uten å tenke over det, jeg gikk på autopilot. Så da begynte jeg å knivstikke henne i ryggen. Hun skrek ut og sa hva er det du gjør. Så datt hun ned på ryggen og jeg satte meg oppå henne og stakk henne i brystet og i beinet, forteller tenåringen.

Deretter løp han fra åstedet.

I retten beskriver 16-åringen hva han tenkte, og hvorfor han stakk slik han gjorde. Han forklarer seg rolig og teknisk om drapene.

– På feil sted til feil tid

Både Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) døde kort tid senere på Sørlandet sykehus av forblødning. De to ofrene ble påført til sammen rundt 60 knivstikk.

Den tiltalte har forklart at han knivstakk Ilebekk for å drepe henne, og i politiavhør har han forklart at han måtte drepe henne slik at hun ikke ble et vitne for politiet.

– Alt tyder på at hun har vært på feil sted til feil tid og at hans handling bare har med at hun brydde seg om en som trengte hjelp, slår aktor fast om hvorfor Tone Ilebekk ble drept av en ungdom hun trolig aldri hadde hatt kontakt med.

Dagen etter ble den da 15 år gamle gutten avhørt som vitne. I løpet av det første avhøret ble hans status endret til siktet, og han erkjenner etterhvert drapene og straffskyld for drapene.

Det er satt av tre dager til rettssaken i Kristiansand tingrett.