Temaet er Riksrevisjonens rapport om objektsikring, og Stortinget har tatt alle tenkelige forbehold for å hindre at noe skal lekke fra møtet.

Nummererte plasser, ekstra sikkerhetsvakter og avstengt trådløst nett er blant tiltakene som innføres i forbindelse med møtet, som holdes i Stortingets kinosal.

Da stortingsrepresentantene like før klokken 08 samlet seg utenfor kinosalen, måtte de legge igjen både mobiler, klokker og annet elektronisk utstyr.

– En skammens dag

Regjeringen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har nektet å publisere den hemmelige delen av Riksrevisjonens rapport, til tross for at et flertall på Stortinget har bedt om det. Dette er bakgrunnen for det hemmelige møtet, skriver VG.

Paradokset er at rapporten ble publisert av Dagens Næringsliv allerede i mars. Venstres Abid Raja, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, synes det er flaut at Stortinget holder lukket høring om saken.

– Særlig pinlig blir det når du leser dette sammendraget som nå jo er offentlig for alle, for nå ligger det jo ute på DN, sier Raja, og fortsetter:

– Dette handler ikke om rikets sikkerhet, det handler om at forsvarsministeren ønsker å beskytte seg selv mot kritikk. Sånn sett er det pinlig. Og som Aftenposten skriver, det er egentlig en skammens dag.

For dårlig sikring

Samtidig understreker Raja at han ser svært alvorlig på saken som behandles.

– Jeg synes dette er en alvorlig sak fordi Riksrevisjonen har dokumentert at verken politiet eller forsvaret vil kunne klare å yte den nødvendige bistanden dersom hendelsen først skulle være ute og regjeringen ikke har sikret objekter som er viktig å sikre for Norge, sier Raja.

Stortinget kunne vedtatt en lov som ville tvunget regjeringen til å publisere rapporten, men KrF holdt igjen.

Under mandagens lukkede møte skal stortingsrepresentantene stemme over en innstilling fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Men fordi innstillingen er hemmelig, er det ikke kjent for almenheten hva det skal stemmes over.

Tirsdag behandles den åpne delen av Riksrevisjonens rapport i et vanlig møte i Stortingssalen.