VISER DELTAKELSE: Dronning Elizabeth møtte fredag beboere som er berørt av brannen. AFP PHOTO / POOL / Dominic Lipinski
VISER DELTAKELSE: Dronning Elizabeth møtte fredag beboere som er berørt av brannen. AFP PHOTO / POOL / Dominic Lipinski

Dronningen med rørende melding til folket på bursdagen

– I år er det vanskelig å komme fra at det er en svært dyster stemning i landet, skriver dronning Elizabeth i en hilsen til folket på hennes offisielle fødselsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dronningens fødselsdag er 21. april, men hun markerer også en offisiell fødselsdag i juni. Dette er en gammel tradisjon som er knyttet til det ustabile været i Storbritannia, og at kongefamilien ønsket å holde bursdagsparader om sommeren.

I anledning årets markering ble det lørdag lagt ut en melding på nettsidene til det britiske kongehuset. Her skriver dronning Elizabeth at fødselsdagen tradisjonelt er en dag for feiring, men i år er den sterkt preget av en dyster stemning i landet.

Forferdelige tragedier

– De siste månedene har landet vært vitne til en rekke forferdelige tragedier. Som nasjon fortsetter vi å reflektere over og be for alle de som har blitt direkte rammet av disse hendelsene, skriver dronningen, og fortsetter:

– Under mine nylige besøk i Manchester og London har jeg blitt dypt beveget av den spontane viljen folk over hele landet viser til å tilby trøst og støtte til de som har et desperat behov for hjelp.

Dronningen avslutter med å understreke at landet er samlet i sorgen og at landet er fast bestemt på å støtte alle de som må bygge opp livene sine etter å ha lidd fryktelige tap.

Dronningen får skryt

Dronning Elizabeth besøkte frivillige hjelpearbeidere og beboere fra Grenfell Tower fredag. BBCs kommentator Peter Hunt mener besøket var et skoleeksempel på hvordan en statsleder skal håndtere slike hendelser. Kongehuset har tidligere fått kritikk for å ha vist lite deltakelse, blant annet da Diana døde i 1997.

TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland sier det er både flott og rørende at dronning Elizabeth så tydelig viser medfølelse og respekt for ofrene for den siste tidens store tragedier og deres familier i Storbritannia på denne måten.

– I går avla den 90 år gamle monarken besøk hos evakuerte og pårørende etter brannkatastrofen i Kensington, og for noen uker siden kom hun overraskende på sykehusbesøk til overlevende terrorofre i Manchester, sier Totland.

– Dagen i dag er tradisjonelt en dag for fest og feiring med pomp og prakt, og Hennes Majestet viser på denne måten tydelig at hun også har alle ofrene og deres familier i tankene under feiringen av sin offisielle bursdag, fortsetter han.

Minst 30 mennesker er døde etter onsdagens brann i den 27 etasjer høye boligblokken. Mer enn 70 er fortsatt ikke gjort rede for.