Ingen vet hvordan brannen oppsto, eller hvorfor den spredte seg så ekstremt fort.  Foto: Daniel Leal-olivas
Ingen vet hvordan brannen oppsto, eller hvorfor den spredte seg så ekstremt fort.  Foto: Daniel Leal-olivas

Brannen spredte seg i ekstrem fart – ekspert tror blokken er feilkonstruert

Vitner forteller at flammene spredte seg til hele blokken på få minutter.

Det er trolig både bygningsmessige feil og uheldige forhold som har inntruffet samtidig, sier brannekspert Vegard Ervik Olsen om den voldsomme brannen i London.

Olsen er for leder for rådgivende Ingeniørers Forenings ekspertgruppe innen brannsikkerhet i Norge.

– Når man ser så voldsom spredning i byggets fasade, så kan man lure på hvilke type materialer som er brukt. Når det også brenner i så stort omfang innvendig, så kan man også lure på hvordan brannskiller inne i bygget er utført, sier Olsen til NTB.

Mulig konstruksjonsfeil

Flere eksperter på brannvern stiller spørsmål ved hvordan brannen i den 24 etasjer høye boligblokken i London kunne spre seg så raskt.

– Det må være noe i bygningens konstruksjon som gjør at ilden kunne spre seg videre til fasaden, sier branningeniør Ib Bertelsen i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut.

– Det har vi sett før i branner, for eksempel i Dubai og Kina, sier han.

– Det kan være noe med måten det er bygd på. Det kan være manglende skiller, eller at den er etterisolert med dårlig isoleringsmateriale og at man ikke har laget brannskiller eller sikret mot brannsmitte, sier Bertelsen.

– Veggene brant som papir

Blokken ble rehabilitert i 2016. En av beboerne i blokken, som består av 120 kommunale leiligheter, tror også at nytt isolasjonsmateriale kan ha bidratt til at brannen spredte seg svært raskt.

– Jeg er ingen ekspert, men jeg tror at plasten de kledde utsiden med, fikk brannen til å spre seg fort. Etter at jeg hadde kommet meg ut, eksploderte plasten. Halve bygningen sto i flammer og all plasten boblet og sprakk, forteller Ahmed Chellat til The Guardian.

Andre beskriver at veggene brant som papir.

Renovatører i sjokk

Bygningsfirmaet Rydon, som gjennomførte rehabiliteringen av Grenfell Tower i 2016, opplyser at alle brannforskriftene ble fulgt.

– Det er sjokkerende å høre om den katastrofale brannen i Grenfell Tower, og våre umiddelbare tanker går til dem som er direkte berørt av hendelsen, deres slektninger og venner, opplyser Rydon i en uttalelse ifølge BBC.

– Arbeidet med rehabiliteringen møtte alle krav når det gjelder bygningskontroll, brannregulering og sikkerhetstiltak. Vi vil samarbeide med relevante myndigheter og nødetater og gi deres fulle støtte i arbeidet med å finne årsaken til brannen, sier Rydon videre.

Bygning kan kollapse

Konstruksjonen avgjør nå hvor stor risiko det nå er for at hele boligblokken vil rase sammen.

Brannvesenet i London har onsdag morgen sagt at bygningen er trygg nok til å søke gjennom bygningen, men man ser deler av konstruksjonen rase sammen, så man frykter at den utover dagen skal bli så utstabil at den kollapser.

Advarte om dårlig brannsikring

Beboerne i blokken har lenge fryktet noe fryktelig kunne skje. De har klaget på at det var dårlig tilgang til bygningen for brannbiler.

Mange er nå svært kritisk både til brannsikringen i blokka, og måten denne katastrofen er håndtert i løpet av natta og morgenen.

Noen av beboerne fikk beskjed om å holde seg i leiligheten om det oppsto brann. Det var også skrevet på branninstruksen i bygningen.

Skal granskes

Londons ordfører Sadiq Khan sier man vil gå rådet nærmere etter i sømmene.

– Dette er en av flere ting som folk forståelig nok stiller spørsmål ved. Det ble tatt opp av flere av beboerne i blokka og heldigvis valgte ikke beboerne å bli i leilighetene, men flyktet, sier Khan til BBC.

Han påpeker at det er svært mange boligblokker i London.

– Vi kan ikke ha en situasjon der folk settes i fare fordi det blir gitt dårlige råd, eller dersom det er tilfelle, slik det blir hevdet at blokkene ikke blir tilstrekkelig vedlikeholdt.

Flere beboere forteller at de møtte brannbetjenter under evakuering og fikk beskjed om å holde seg inne. Blant dem er øyenvitnet Tamara som forteller at brannvesenet oppfordret folk til å bli værende der de er.

– De sa «vi vil komme og hente dere», sier hun til BBC.

Flere personer er omkommet og minst 50 er fraktet til sykehus etter storbrannen i den 24 etasjer høye boligblokken.

(©NTB/TV 2)