Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen for sivilbefolkningen i den irakiske byen Mosul blir verre for hver dag som går. Terrorgruppen IS har minert bolighus med sprengstoff, slik at hus sprenges i luften hvis beboerne forsøker å komme seg ut.

IS kontrollerer nå kun noen få kvartaler i Mosul, rundt al-Nuri-moskeen der IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærte kalifatet deres i juli 2014.

I tillegg skyter de alle som forsøker å flykte ut av det krigsherjede landet, og skyter også små barn.

Fant levende personer i likhaug

I forrige uke drepte terroristene en stor gruppe sivile som desperat forsøkte å komme seg ut av krigshelvetet. Irakiske soldater og amerikanske spesialsoldater så at det var tre mennesker som fortsatt var i live i en haug av lik, da de rykket inn bak en stridsvogn.

En lokal fotograf fra Mosul var med, og filmet dramaet. Hans video ble mandag sendt ut, og er tilgjengelig i videovinduet over.

«En fra gruppen vår ble skadet, men vi klarte å redde to personer. En jente og en mann. Det var en eldre mann som vi ikke fikk med oss. Det var for risikabelt å redde ham», forteller fotografen i videoen.

– Plutselig var det noen som skjøt mot oss

Det var bare noen få som overlevde flukten fra terrorveldet og kan fortelle om hvordan veien til sikkerhet så trygg ut. Riyadh Abdullah var blant dem som ble fanget av terrorhærens snikskyttere og ble liggende blant alle de drepte.

– Vi gikk mot fabrikken, og plutselig var det noen som skjøt mot oss. Det var snikskyttere som satt på toppen av sykehuset. Vi ble truffet og såret av skuddene, forteller Abdullah fra sykesengen.

Ifølge Abdullah var de rundt 200 personer som forsøkte å flykte fra Mosul, da de ble omringet og fanget av IS-soldater. Hardt skadd, lå han i skjul blant sine døde slektninger og naboer.

– Mange var døende og de fleste var døde. Få overlevde. Mange døde, blant dem var det barn.

Snikskyttere fra IS gjorde redningsarbeidet livsfarlig. Blant annet måtte en kvinne dras med tau til sikkerhet, bak et hushjørne. Abdullah fant til slutt en annen livslinje.

– Jeg ble værende der natten over. Dagen etter fant jeg en mobiltelefon ved en død person. Jeg tok opp telefonen og ringte til min onkel. Han reddet meg.

Nettet snører seg rundt IS' hovedsete

Også i Raqqa, IS' hovedsete i Syria, pågår det harde kamper for å frigjøre byen fra terrorhærens jerngrep. Ifølge FN er det fortsatt 160.000 sivile inne i Raqqa, og de syrisk demokratiske styrkene, bestående av kurdere og arabere, angriper byen fra tre forskjellige fronter.

De har i går og i dag tatt kontroll over flere drabantbyer utenfor selve Raqqa, og er på vei innover mot byen. Der er det minst 4000 IS-terrorister igjen, og de har forskanset seg og minelagt store områder. I tillegg bruker de bilbomber og har gravd tunneler for å kunne forsvare byen.

Dermed kan det bli minst like fryktelige scener som utspiller seg der, som det har vært denne våren i Mosul.