Hold barna dine unna disse plantene

GIFTIGE: Norge har flere giftige planter, og det kan lønne seg å følge med når småbarna leker ute.
GIFTIGE: Norge har flere giftige planter, og det kan lønne seg å følge med når småbarna leker ute. Foto: Wikimedia Commons/TV 2
Småbarn kan la seg friste til å prøve en smak av hva naturen har å by på. Her er de giftige plantene du bør passe på å holde barna unna i sommervarmen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om et barn får i seg giftige planter eller bær, kan symptomene være alt fra magesmerter og diaré, til mer alvorlige symptomer som blodtrykksfall, hjertepåvirkning og lammelser.

Det er gjerne barn i aldersgruppen 1-4 år som er i størst fare for å spise bær eller litt av en plante som kanskje er giftig.

I tillegg til plantene som er giftige å svelge, er det planter som gjør skade kun ved berøring, som kan gi alvorlige utslett, dype sår og pigmentforandringer.

Pass opp for kakepynt

Mari Tosterud er avdelingsdirektør for Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet. Hun forteller at Giftinformasjonen gjennomsnittlig mottar rundt 3000 henvendelser om planteforgiftninger i løpet av et år.

Revebjelle. Foto: Randi Hausken / Wikimedia Commons
Revebjelle. Foto: Randi Hausken / Wikimedia Commons

I Norge finnes det flere planter man absolutt ikke bør spise, og Tosterud sier en av dem er revebjelle.

– Revebjelle er en flott plante som jeg alltid får lyst til å plukke når jeg ser den. Men får man den i seg kan den gi deg både brekninger, magesmerter, diaré og mer alvorlige symptomer som hjertepåvirkning, sier Tosterud.

Hjertesyke barn som har spist av denne planten sendes alltid til lege eller sykehus. Det er små mengder som skal til før revebjella kan gi forgiftning.

– Det er ikke ofte at voksne spiser giftige planter ved uhell, men det skjer. Vi har hatt noen tilfeller der de har spist av kake pyntet med giftige planter, sier Tosterud.

Liljekonvall. Foto: Krzysztof P. Jasiutowicz / Wikimedia Commons
Liljekonvall. Foto: Krzysztof P. Jasiutowicz / Wikimedia Commons

Ligner på trendy løk

En annen plante som kan gi magesymptomer og hjerterytme-forstyrrelser er liljekonvallen. Et friskt hjerte vil gjerne kunne håndtere forstyrrelsene, mens et sykt hjerte lettere kan få problemer.

– Vi godtar litt mer inntak av liljekonvall enn revebjelle før vi anbefaler å oppsøke lege, og hvis man spiser et par-tre liljekonvall-bær kan man se det an hjemme.

Det har blitt trendy å plukke ramsløk, og bladene på ramsløk er veldig like liljekonvallen. Generelt er det slik at mengden er liten om man smaker på noe ved et uhell.

– Men hvis folk forveksler en giftig plante med en matplante, spiser de mye mer, og det kan derfor bli mer alvorlige forgiftninger, advarer avdelingsdirektøren.

Storhjelm. Foto: H. Zell / Wikimedia Commons
Storhjelm. Foto: H. Zell / Wikimedia Commons

Dødelig plante

Storhjelm og tyrihjelm gir også blant annet hjertesymptomer. I tillegg får man en brennende følelse i munnen, som kan bre seg til ansiktet og kroppen.

Tyrihjelm. Foto: Ojan / Wikimedia Commons
Tyrihjelm. Foto: Ojan / Wikimedia Commons

– Det er påvirkningen av hjertet som er det som er mest alvorlige. De kan også gi blodtrykksfall og paralyse, altså lammelser. Det er lite som skal til før man bør trenger behandling på sykehus, sier Tosterud.

Les også: Hageplanten kunne tatt livet av Levi (7)

Norges mest giftige plante heter selsnepe, og vokser heldigvis for det meste utenfor allfarvei. Den potensielt dødelige planten har særlig mange giftstoffer i rot og stilk, og selv små mengder kan gi alvorlige kramper som er vanskelig å behandle.

Selsnepe. Foto: Kristian Peters / Wikimedia Commons
Selsnepe. Foto: Kristian Peters / Wikimedia Commons
Gullregn. Andrew Dunn / Wikimedia Commons
Gullregn. Andrew Dunn / Wikimedia Commons

På sine 14 år i Giftinformasjonen har Tosterud heldigvis aldri opplevd at et barn har dødd av en giftig plante, og selsnepen er noe det svært sjeldent kommer henvendelser om.

En plante Giftinformasjonen får litt flere spørsmål om er gullregn. Hvis barnet begynner å kaste opp bør det sendes til sykehus, da det kan være tegn på at barnet har fått i seg en god del, og det er risiko for andre symptomer.

Vær forsiktig med bær

En ting er planter, hvor de fleste barn og voksne som regel bare smaker på en liten bit. Med bær er det derimot større sjanse for at man spiser flere.

– Barn syns bær er mer fristende. Ikke alle giftige bær smaker vondt, sier Tosterud.

Barlind. Foto: 4028mdk09 / Wikimedia Commons
Barlind. Foto: 4028mdk09 / Wikimedia Commons

Barlind er noe Giftinformasjonen får mange spørsmål om. Hele barlindbusken er giftig, unntatt det røde fruktkjøttet som er utenpå frøet.

Belladonna. Foto: Karelj / Wikimedia Commons
Belladonna. Foto: Karelj / Wikimedia Commons

– Barna spiser oftest de røde bærene, og om de ikke tygger frøet inni fruktkjøttet, kan de spise noen få bær uten at det blir farlig. Hvis man har barlind i hagen, bør man lære barna at de bør holde seg unna, sier Tosterud.

Ved mindre mengder gir barlind kvalme og magesmerter, og ved større mengder kan den påvirke bevisstheten og hjertet.

Et annet farlig bær er belladonna, som kan forveksles med en mer vanlig ikke-giftig plante, nemlig skjermleddved.

– Når foreldre ringer og sier at barnet har fått i seg ett bær av noe, sier vi stort sett at ett bær ikke er farlig. Unntaket er belladonna, som skiller seg ut ved å være farlig i mindre mengder. Belladonna-urten kan blant annet gi hallusinasjoner, sier Tosterud.

Les også: Odin (5) spiste livsfarlige bær på lekeplassen – endte på sykehus

Kjempebjørnekjeks. Foto: GerardM / Wikimedia Commons
Kjempebjørnekjeks. Foto: GerardM / Wikimedia Commons

Skadelig for huden

Kjempebjørnekjeks og tromsøpalme har begge såkalt fototoksisk effekt. Hvis man får plantesaft på huden og huden deretter blir utsatt for sollys, kan man få alvorlige utslett, dype sår og pigmentforandringer.

Tromsøpalme. Foto: KEBMan / Wikimedia Commons
Tromsøpalme. Foto: KEBMan / Wikimedia Commons

– Utslettet kommer først en til tre dager senere, og da bør man oppsøke hudlege. Har man mistanke om at man har fått plantesaften fra kjempebjørnekjeks og tromsøpalme på huden, bør den vaskes grundig, dekkes til med høy solfaktor og være i skyggen, sier Tosterud.

Tysbast er en fin plante som man kan få veldig lyst til å plukke. Stilken kan være vanskelig å brekke, og Tosterud sier en del da bruker tennene for å brekke stilken.

– Får man plantesaften i ansiktet er det skikkelig ubehagelig. Noen av de som ringer sier det kan være behagelig å få kjølt det ned med kulde/is. Huden kan bli rød og man kan få vondt i munnen, sier avdelingsdirektøren.

Tysbast. Foto: Randi Hausken / Wikimedia Commons
Tysbast. Foto: Randi Hausken / Wikimedia Commons

Hva skal du gjøre om uhellet er ute?

Om du har små barn kan det være lurt å sjekke hvilke planter du har i nærheten av deg, før noe skjer.

– Hvis man har en hage med bærbusker i, eller det er et område man går mye i, bør man sjekke hva slags bær det er før dagen kommer hvor barnet har plantesaft eller bærrester i eller rundt munnen, sier Tosterud.

Det første Giftinformasjonen anbefaler er å plukke ut restene i munnen og gi litt drikke. Finn ut hva barna har spist. Er det ett bær går det oftest bra, ved mindre det er belladonna.

– Har du noen du kjenner som kan litt om planter, prøv gjerne å snakke med dem først, for å finne navnet på planten. Ta gjerne med litt av planten hjem, sånn at man lettere kan beskrive de når man ringer Giftinformasjonen eller lege. Ta også med planten til legevakta om barnet trenger behandling, råder Tosterud.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook