– Jeg var redd for at Trump kom til å lyve

Tidligere FBI-sjef James Comey tok grundige notater fra sine møter med president Donald Trump, fordi han fryktet at presidenten ville lyve.

Torsdag startet høringen i Senatets etterretningskomité av tidligere FBI-sjef James Comey.

I den mye omtalte høringen svarer Comey på spørsmål om sine samtaler og kontakt med president Trump.

– Måten du ble sparket av presidenten på, var sjokkerende, sa den demokratiske senatoren Mark Warner da høringen i det amerikanske Senatet begynte torsdag

Comey fikk sparken av den amerikanske presidenten 9. mai – midt i FBIs etterforskning av en mulig forbindelse mellom Trumps valgkampteam og russiske tjenestemenn før høstens valg.

I høringen sa Comey at han var forvirret da Trump sparket ham som FBI-sjef i mai, og pekte på presidentens ulike forklaringer på hvorfor han ble avsatt.

– De skiftende forklaringene forvirret meg og gjorde meg stadig mer bekymret, sa Comey.

Han mener Trumps påstander om at FBI var ineffektivt, «svertet meg og FBI». Trumps administrasjon spredte «løgner, enkelt og greit», sa Comey.

Skrev notater fra møter

Comey sier under høringen at han skrev referat fra møter med Donald Trump fordi han var oppriktig bekymret for at presidenten kunne komme til å lyve.

Den avsatte FBI-sjefen sier i høringen i Senatets etterretningskomité at han begynte å ta notater allerede etter deres første samtaler i januar.

– Jeg var ærlig talt bekymret for at han kunne komme til å lyve, sier Comey.

– Jeg visste at det kunne komme en dag hvor jeg trengte notatene, ikke bare for min egen del, men for å forsvare FBI, fortsetter han.

Lekket notater

Comey avslørte også at han ba en venn lekke notater fra samtalene han hadde med presidenten.

Comey ville at notatene skulle lekkes til pressen i et forsøk på å få oppnevnt en spesialetterforsker til å etterforske innblanding fra Russland i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Comeys venn er tilknyttet det juridiske fakultet ved Columbia-universitetet i New York.

– Jeg valgte å ikke lekke selv, av en rekke årsaker. Men jeg ba ham gjøre det, fordi jeg mente at det kunne føre til oppnevnelse av en spesialetterforsker til å lede etterforskningen av mulig russisk innblanding i Trump-valgkampen, sa Comey.

The New York Times publiserte en artikkel basert på Comeys notater 16. mai. Dagen etter ble tidligere FBI-sjef Robert Mueller oppnevnt som spesialetterforsker.

Mener Trump krevde stans av Flynn-etterforskning

Et av de sentrale temaene for høringen, er hvorvidt Trump forsøkte å hindre Comey og FBI i etterforskningen av eks-sikkerhetsrådgiver Mike Flynn. Comey sa at det ikke er opp til ham å avgjøre, men er tydelig på hvilke signaler han fikk av presidenten.

I en skriftlig uttalelse har Comey fortalt at Trump ba ham «la være» å fortsette etterforskningen av Flynn.

– Jeg håper du kan la dette være, skal Trump ha sagt til Comey under et møte i Det hvite hus 14. februar.

Like før ba Trump justisminister Jeff Sessions og andre høytstående regjeringsmedlemmer forlate kontoret, ifølge Comeys skriftlige uttalelse.

James Comey sier at presidenten ikke krevde direkte at FBI droppet etterforskningen av Flynn, men at han tolket anmodningen som en ordre.

Flere eksperter mener dette kan tolkes som et bevis for at Trump forsøkte å påvirke etterforskningen av Flynn. Blant ekspertene er Julie O'Sullivan ved Georgetown University, som også peker på at Trumps beslutning om å sende alle andre ut av rommet, kan være bevis for at Trump var klar over at det han gjorde var problematisk.

AP: Trump bestrider påstandene

Trump har tidligere hevdet at han ikke ba Comey avslutte etterforskningen av Flynn. Ifølge nyhetsbyrået AP, bestrider også Trump Comeys påstander om at presidenten ba FBI-sjefen om å være lojal og å la være å etterforske Flynn.

AP har opplysningene fra en ikke navngitt kilde som er tett på Trumps juridiske team. Vedkommende sier at presidenten bestrider sentrale deler av den skriftlige forklaringen som Comey offentliggjorde onsdag. Blant annet er Trump uenig i Comeys påstand om at presidenten ba om lojalitet.

I tillegg bestrider Trump Comeys gjengivelse av en samtale de hadde om etterforskningen av presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, ifølge kilden.

Donald Trumps personlige advokat Marc Kasowitz sier presidenten aldri instruerte tidligere FBI-direktør James Comey til å stanse etterforskningen av noen, inkluderert tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Advokaten reagerer på Comeys vitnesbyrd torsdag. Comey sa Trump oppfordret han til å droppe Flynn-saken.

Tviler på søksmål

Hvorvidt Trumps handlinger kan legge grunnlag for et søksmål og tolkes som lovbrudd, er fortsatt høyst usikkert. Kun hvis Comeys uttalelser om Trump tolkes på verst mulige måte, vil de kunne være nok til å gå til søksmål, mener de.

Johnathan Turley, jusprofessor ved George Washington University, sier at det ikke er noen ting i Comeys vitneutsagn som overbeviser ham om at Trump har brutt loven.

– Det å høres ut som Tony Soprano, gjør deg ikke til Tony Soprano. Vi sikter ikke folk for å være ubehøvlet og dumme, sier han til nyhetsbyrået AP.

Tony Soprano er mafiabossen i dramaserien «Soprano».

(NTB/TV 2)