Mener London-terror viser at norsk politi bør bære våpen

Politiets fellesforbund ber igjen om generell bevæpning av politiet i lys av terroren i London.

– Vi bør få en generell bevæpning av norsk politi. Definitivt. Nå har vi dessverre sett noen hendelser med tragisk utfall der man ser at responstiden utgjør forskjellen på liv og død, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets fellesforbund.

Britisk politi får ros for å ha reagert raskt da terroren rammet igjen lørdag kveld. Fra alarmen gikk til de tre antatte gjerningsmennene var skutt og drept av politiet, tok det kun åtte minutter.

– Det beviser at du må ha kjapp responstid for å minimere utfallet, sier Bolstad.

Få siste nytt om terroraksjonen i TV 2s livesenter.

Bekymret for responstiden

Men her hjemme frykter politifolk at de ikke vil klare å handle raskt nok hvis en lignende hendelse skulle skje i Norge.

Bolstad sier at politifolk har et sterkt ønske om å gjøre en god jobb og at de ønsker tilstrekkelig muligheter og verktøy til å løse oppgavene.

– Det jeg registrerer nå er en større frustrasjon, for man vet at hvis dette skjer i Norge, så vil ikke responstiden kunne være tilstrekkelig god nok – i forhold til det den kunne ha vært hvis man hadde hatt det verktøyet, hvis man hadde hatt det våpenet tett på seg. Da kunne man ha gjort en enda bedre jobb, sier Bolstad.

Krevende med «London-løsning»

Sigve Bolstad får støtte fra den tidligere lederen for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen.

– Utfordringen i forhold til responstiden her hjemme er at vi ikke er permanent bevæpnet, sier Snortheimsmoen.

I London har politiet egne bevæpnede enheter som skal løse trusselsituasjoner.

– Det er en løsning for Norge og for mange andre, men det krever veldig mye ressurser. Jeg mener en bedre løsning ville være å bevæpne menige politifolk slik at alle kan respondere, sier Snortheimsmoen.

Uendret trusselvurdering

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier til TV 2 at scenarioet i London viser betydninga av hurtig responstid fra politiets side. Dette aktualiserer også generell væpning av politiet, sier han.

Krise- og beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet sier til TV 2 at trusselvurderingen i Norge er uendret, og at det derfor ikke er noen grunn til å endre på tiltak.

I London lørdag kveld ble en politimann skadd etter å ha gått løs på gjerningsmennene, kun bevæpnet med batong. Det synes Sigve Bolstad det står respekt av, men legger til:

– Han kunne antakelig tenkt seg å hatt et annet våpen enn den batongen han hadde der.