Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

André Olsen (48) kaller seg en tidligere ekstrem-ruser.

– Du bruker alt, og du bruker det hele tiden. Det er ikke en dag hvor du er nykter sånn som jeg er i dag. Jeg hadde ikke et sekund som var sånn, forteller André, mens vi rusler langs Akerselva.

Dette er et område han kjenner godt.

Fra han som tiåring etter en ADHD-diagnose begynte å ruse seg på medisinene han fikk for hyperaktiviteten, gikk det én vei. Som 13-åring begynte han å vanke i rusmiljøet på Østbanen.

– Man trenger å bli sett. Det er det som er viktig. Og å bli hørt, forteller han.

For i dag hjelper han andre med å komme seg ut av rusmisbruket.

Han jobber som miljøterapeut på Fyrlyset kafé i Urtegata, et av Frelsesarmeens kontaktsenter for rusavhenige, og tar utdannelse ved siden av.

Selv la han seg inn på behandling for alvor i 2014, etter at kompisen ble funnet drept på Sinsen av 33 knivstikk i halsen. Nå bor han med flere andre i en leilighet i en bygård rett ved Akerselva. Det er slutt på å finne tilfeldige steder å overnatte.

Færre bostedsløse

Hvert fjerde år telles antallet bostedsløse her i landet.

I 1996 var 6.200 uten fast bolig. Tallet har gått litt opp og ned, men holdt seg høyt fram til 2012, hvor det var 6.259 uten bolig.

Da forskerne fikk inn de aller siste tallene fra kommunene fra 2016, måtte de gni seg i øynene, forteller forsker Evelyn Dyb fra NIBR, By-og regionforskningsinstituttet.

For første gang på tjue år var tallet på bostedsløse kraftig redusert. Helt ned til 3909 personer.

– Grunnen er langvarig og riktig satsing ute i kommunene. Og fra regjeringens side også, ja fra skiftende regjeringer, forteller hun.

Husbanken har også bidratt

Og Husbanken skal også ha bidratt.

-– Både med penger og kompetanse. Kommunene har brukt dette tilskuddet og det er skaffet veldig mange flere utleieboliger, sier adm.dir. i Husbanken, Osmund Kalheim.

Kommunalminister Jan Tore Sanner gleder seg over nedgangen, men innrømmer at man ikke er i mål ennå. Det samme gjør statsminister Erna Solberg.

– Nei, vi bør ha rom til alle i dette landet, sier hun.

Drømmer om helt egen bolig

André drømmer om en helt egen bolig, kanskje fra høsten av.

– For meg er det viktig at det stilles krav. Det gjør at jeg kan ta vare på meg selv, uten at jeg må løpe rundt og be om hjelp. For det trenger jeg ikke så mye lengere, sier han.

Han ser fremover, fordi det er det som betyr noe.

For en gangs skyld i livet er han veldig lykkelig.