SKUTT OG DREPT: Terroristene ble overmannet og skutt åtte minutter etter at politiet fikk første melding om angrepet. På bildet kan vi se at terroristene bar falske bombevester. 
SKUTT OG DREPT: Terroristene ble overmannet og skutt åtte minutter etter at politiet fikk første melding om angrepet. På bildet kan vi se at terroristene bar falske bombevester.  Foto: GABRIELE SCIOTTO

Politimann hoppet på alle tre terroristene samtidig

De første politifolkene som kom til stedet hylles for den raske og resolutte reaksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Britisk politi fikk første melding om et mulig angrep klokken 22.08 lokal tid. Klokken 22.16 var tre gjerningsmenn drept.

Syv personer ble drept i terrorangrepet lørdag kveld, men politiet hylles for den raske og resolutte reaksjonstiden.

Den første politimannen som kom til stedet gikk til angrep på de alle tre terroristene samtidig. Mannen klarte å oppholde terroristene i en periode, før han endte opp på bakken, melder flere britiske medier.

Få siste nytt om terrorangrepet i TV 2s livesenter.

– Et enestående heltemot som gjør meg utrolig stolt

En annen politimann som kom tidlig til stedet var kun bevæpnet med en batong. Likevel gikk han rett på terroristene, for å stoppe dem.

– Han viste et enormt mot i møte med fare, noe mange andre som var på stedet også gjorde da de rykket ut til åstedet for å hjelpe. Selv om han er hardt skadet, klarte han å fortelle hvordan han angrep terroristene med bare en batong i hånden, sier sjefen for det britiske tranportpolitiet, Paul Crowther, til The Guardian.

Crowther har besøkt politimannen på sykehuset, der han får behandling for skadene han fikk i kampen mot terroristene.

– For en politimann som begynte hos oss for under to år siden, så viste han et enestående heltemot som gjør meg utrolig stolt, sier Crowther.

Totalt er fire politimenn skadet etter angrepet, to av dem med alvorlige stikkskader.

– At det tar åtte minutter er veldig, veldig bra

Tidligere sjef for politiets beredskapstropp, Anders Snortheimsmoen, sier til TV 2 at London-politiet virker svært godt forberedt.

– Politiet i London har bygget opp en god kapasitet. De har trent på scenarier, har riktig og viktig utstyr og er forberedt på denne type hendelser, sier Snortheimsmoen.

At politiet kun brukte åtte minutter på å ta ut tre mistenkte terrorister mener han er meget raskt.

– Å ta de etter åtte minutter er veldig, veldig bra. Hadde det gått to eller fem minutter til, så kan man bare tenke seg hvilket skadepotensiale gjerningsmannen hadde, sier Snortheimsmoen.

Må skytes

Minst én av gjerningsmennene bar falsk bombevest. Det er ifølge Snortheimsmoen helt konkrete prosedyrer dersom politiet mistenker at en person bærer eksplosiver

– Da de så vestene på gjerningsmennene så er det klare prosedyrer på hvordan man håndterer det. Det er en enorm risiko for alle som er involvert, og det er bare en måte å håndtere det på – det er å nedkjempe terroristen umiddelbart, sier Snortheimsmoen.

– Kastet flasker og ropte til terroristene

Sky News har snakket med en mann som ble vitne til det grusomme terrorangrepet. Han trodde først det var en spøk da han hørte folk rope at de var knivstukket. Så fikk han se at to personer ble knivstukket mens terroristene ropte «Dette er for Allah».

– Da de var på vei vekk, ropte jeg «Hei, feiginger!» flere ganger. Jeg forsøkte å få oppmerksomheten deres ved å kaste ting mot dem. Jeg tenkte at hvis jeg kaster flasker eller stoler på den, så kommer de etter meg. Hvis jeg kan lure dem ut på hovedveien, så kan politiet stoppe dem, de kan åpenbart skyte dem, sier øyenvitnet til Sky News.

Taxisjåfør forsøkte å kjøre ned terroristene

En taxisjåfør forteller at han forsøkte å kjøre ned de tre terroristene mens de angrep tilfeldige mennesker på gaten i London lørdag kveld.

– En ung jente ble stukket i brystet. Hun ble liggende der. Det er så trist, sier taxisjåføren til radiostasjonen LBC i London.

Han forteller at han ropte til alle om at de måtte komme seg unna og løpe en annen vei. Det var flere hundre mennesker ute i gatene i området der terroristene angrep tilfeldige mennesker, sier han.

– Jeg så at de hoppet ut av varebilen, som hadde stanset mellom noen trafikklys. De hadde kniver med lange blader, kanskje over 30 centimeter, og så begynte de å stikke ned tilfeldige folk, sier han.

– Jeg tenkte, jeg må forsøke å treffe ham, jeg må prøve å få ham i bakken, fortsetter mannen.

– Jeg snudde taxien rundt og holdt på å treffe en av dem da han hoppet til side og tre politifolk kom løpende mot ham med batongene sine i hendene. De visste trolig ikke hva de løp mot, bare at det var en hendelse. All ære til dem, alt de var bevæpnet med var batonger, sier mannen.

TV 2 / NTB