PST forberedt på trussel-valgkamp:

MDG-Anna (21) ble truet med lynsjing

Landsmøte-vedtak satte sinnene i kok. Netthetsere risikere å få PST på døra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anna Kvam (21) fra Miljøpartiet de Grønne fikk gjennomgå etter at partiet vedtok å avvikle Olje-Norge innen 15 år. Hun gikk til PST med truslene. Politiets Sikkerhetstjeneste har forberedt alle de politiske partiene på hva de skal gjøre med hets og trusler i årets valgkamp.

Det var under MdGs landsmøte på Lillehammer i mai at Anna Kvam frontet forslaget om å korte ned tiden for utfasing av oljeindustrien. I tillegg til å være talsperson for Grønn Ungdom er Stavanger-jenta også førstekandidat i Rogaland ved stortingsvalget i høst. Hun fikk mye oppmerksomhet i mediene forbindelse med vedtaket.

– Det er ingen tvil om at dette er omstridt og jeg er klar for det. Jeg har tenkt mye på at det er en spesiell valgkamp jeg går inn i. Jeg skal hjem til Rogaland og Stavanger og snakke om at vi ganske snart ønsker at Norge er ute av olje-alderen. Dette er et fylket hvor mange er sysselsatt i denne næringa. Jeg forventer ikke at folk ser på meg med blide øyne, sier Kvam.

Og det fikk hun raskt merke i kommentarfeltene.

– Tirsdag etter landsmøtet våknet jeg opp til en enorm mengde kjipe og ganske fæle meldinger egentlig, som jeg fikk. Jeg har opplevd netthets før, men denne gangen var det et helt annet omfang og mye grovere enn jeg har opplevd før, forteller hun.

Under enkelte artikler på nettet og på hennes egen Facebook-side flommet det over av sjikane, hets og trusler mot Anna. Fra forslag om å fjerne henne til å lynsje henne vekk fra Stavanger. Én hadde brukt en pistol-emoji.

PST oppsøker nett-truere

Både PST og partiene har de siste årene sett at hets og trusler mot politikere på nett er blitt hyppigere og grovere. PST tar i enkelte tilfeller kontakt med dem som truer.

– Vi oppsøker dem og banker på døra for å avklare hva intensjonen bak handlingen deres er. Mange blir nok i den sammenhengen litt overrasket over at de får PST på besøk. Mange legger seg også flate og beklager det de har gjort og innrømmer at de ikke selv har tenkt over at dette er en ulovlig handling, sier Hanne Blomberg, som leder PSTs seksjon for sikkerhetsråd til myndighetspersoner.

PST har før årets valgkamp hatt møter med alle de politiske partiene og gitt råd om hvordan de skal møte hets og trusler. I noen tilfeller kan truslene være straffbare.

– Der vi avklarer ulovligheter så gjennomfører vi også en etterforskningssak. Vi har flere personer i 2016 og 2017 som har blitt domfelt for trusler på nettet, sier Blomberg.

Arbeiderpartiet er et av partiene som allerede har anmeldt netthets til politiet. Partisekretær Kjersti Stenseng sier partiet er bedre forberedt i år enn tidligere på hvordan det skal behandle hets og trusler i valgkampen.

– Jeg opplever i vår partiorganisasjon at spesielt de yngre folkevalgte, og kanskje mest kvinner og politikere med minoritetsbakgrunn, blir møtt med et tøfft debattklima, personkarakteristikker og konfrontasjoner på sosiale medier som er tøffe i stå i, og vi får tilbakemeldinger at det er en del som vegrer seg for å delta i debatten, sier Stenseng.

Demokrati-problem

Aps partisekretær har nulltoleranse for krenkelser på nett, og oppfordrer sine partimedlemmer til å følge med i kommentarfeltene og rapportere det som er grovt. Blant temaene som særlig forårsaker netthets står innvandring, mangfold, kvinnespørsmål og homofili. Stenseng er redd for at netthetsen innskrenker ytringsfriheten, fordi det er en del som vegrer seg for å delta i debatten på grunn av tøff retorikk og krenkelser.

– Det er et demokratisk problem for oss, hvis vi ikke klarer å gjøre noe med dette. Helt klart en innskrenkning av demokratiet, sier Stenseng.

Anna Kvam og Miljøpartiet de Grønne gikk til politiet med truslene mot henne. Hendelsen har ikke skremt henne fra å kjempe for en stortingsplass i Rogaland.

– Dette handler egentlig ikke om meg. Det handler om noe som er mye større og som rammer de aller fleste kvinner i fremskutte posisjoner. Først og fremst Sylvi Listhaug og Hadia Tajik. Men også en del personer som kanskje ikke er så profilerte som de, men som uttaler seg i noen grad. Og som får helt avsindig mye dritt i retur, sier Anna Kvam.