Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld var verdens øyne rettet mot Det hvite hus og pressekonferansen til president Donald Trump.

I flere dager hadde det kommet ubekreftede meldinger om at han hadde bestemt seg for å trekke USA ut av Paris-avtalen. På pressekonferansen kom bekreftelsen.

– Jeg kjemper for det amerikanske folk hver eneste dag. For å beskytte USA, vil jeg trekke oss ut av Paris-avtalen, sa han.

Trump åpnet imidlertid for å fremforhandle en ny klimaavtale, men dette ble raskt avvist av Frankrike, Tyskland og Italia som kom med en felles uttalelse.

– Urettferdig

Hovedbegrunnelsen til Donald Trump for å trekke ut landet ut av Paris-avtalen, er at han oppfatter den som urettferdig.

Han mener at USA bidrar mer enn de får igjen, og at det vil gå på bekostning av industriarbeidsplasser og landets økonomi. Samtidig sa Trump:

– Vi er miljøvennlige – vi bryr oss virkelig om miljøet. USA skal ha den reneste luften. Men det skal ikke gå på bekostning av amerikansk industri og arbeidsplasser. Vi skal vokse, og vi skal vokse fort.

Etterpå ble Trump beskyldt for å ha servert flere faktafeil i talen sin.

Stordalen-refs

Paris-avtalen, som ble inngått under Obama-administrasjonen i desember 2015, har som mål å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

En av de som tar Trumps beslutning tungt, er miljøforkjemper Gunhild Stordalen, som blant leder organisasjonen Eat.

På sin egen Instagram-profil har hun postet et animert bilde av presidenten ved sin beryktede mur. Der står det: «Ikke bekymre dere, Amerika! Min store og vakre mur vil holde unna for klimaendringene. Stol på meg!».

– Dårlig avgjørelse

Til bildet skriver Stordalen at Trumps beslutning er «nok et horribelt eksempel på dårlige avgjørelser basert på alternative fakta».

Stordalen kommer også med en oppfordring der hun ber verdenssamfunnet stå sammen og handle basert på forskning.

Men det spørs hvor mye Trump får gjort med klimaavtalen. USA kan nemlig tidligst gå ut av avtalen 4. november 2020. Det er én dag etter det neste amerikanske presidentvalget, som holdes 3. november samme år.