unntakstilstand i deler av filippinene:

Advarer nordmenn mot terror og kidnapping

IS-LOJALE: I dette udaterte bildet poserer lederen for den militante gruppen Abu Sayyaf (stående til høyre) sammen med militante opprørere i Basilan. Aby Sayyaf står bak en rekke terrorangrep, og har erklært lojalitet til terrorgruppen som kaller seg Islamsk Stat (IS). Foto: AP
IS-LOJALE: I dette udaterte bildet poserer lederen for den militante gruppen Abu Sayyaf (stående til høyre) sammen med militante opprørere i Basilan. Aby Sayyaf står bak en rekke terrorangrep, og har erklært lojalitet til terrorgruppen som kaller seg Islamsk Stat (IS). Foto: AP
«Spredte terroristgrupper har kapasitet og vilje til å ramme uskyldige mennesker», skriver UD en uke etter at det ble innført unntakstilstand i deler av Filippinene.

Selv om filippinske myndigheter har konkludert at hendelsen der minst 36 personer døde etter et angrep på et kasino på Filippinene torsdag ikke var terror, er det all grunn til å vise stor varsomhet i landet.

Et økende antall nordmenn besøker Filippinene hvert år og de aller fleste besøk forløper uten dramatikk, skriver UD i sin oppdaterte side for reiseinfo for Filippinene.

Likevel: Kriminalitet, ulykker, væpnede konflikter og naturkatastrofer gjør det likevel viktig å være på vakt og ta nødvendige forholdsregler, heter det videre.

– Vilje til å ramme uskyldige

I den ferske oppdateringen, advarer UD mot at flere militante grupper utgjør en trussel også mot tilreisende.

«Filippinene har flere pågående væpnede konflikter, samt områder med begrenset grad av myndighetskontroll. Den 23. mai 2017 erklærte den filippinske presidenten unntakstilstand over hele Mindanao. Terroraksjoner forekommer. Spredte terroristgrupper har kapasitet og vilje til å ramme uskyldige mennesker. Angrep er som regel målrettede, men kan ramme mer tilfeldig», skriver Utenriksdepartementet.

Fare for kidnappinger

I september 2016 ble nordmannen Kjartan Sekkingstad løslatt etter å ha blitt holdt som gissel i et år. Sekkingstad ble kidnappet av den IS-assosierte terrorgruppen Aby Sayyaf sammen med to canadiere og flere andre personer fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal.

UDs reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser eller opphold i sentrale, sydlige og vestlige Mindanao (Cotabato-provinsene, Lanao-provinsene, Zamboanga-provinsene, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat) og Sulu-øygruppen, som bl.a. omfatter øyene Basilan, Jolo og Tawi-Tawi.

Utenriksdepartementet fraråder reiser eller opphold som ikke er strengt nødvendige til øvrige deler av Mindanao.

Kilde: UD.

I Utenriksdepartementets melding advares det mot at kidnappinger også er en risiko man løper ved å oppholde seg på Filippinene.

«Det har de siste årene vært flere tilfeller der utlendinger har blitt kidnappet. Risikoen er spesielt høy i sørvestlige Mindanao og på Sulu-øygruppen, inkludert havområdene rundt. Kidnappinger forekommer imidlertid også andre steder på Filippinene», heter det i meldingen som ble publisert 26. mai.

USA advarer

Amerikanske myndigheter advarte i begynnelsen av april mot at kidnappinger kan skje også i sentrale Visayas, som inkluderer både Cebu og Bohol-provinsene, hvor det bor flere nordmenn.

Ifølge UD var det trefninger mellom filippinske sikkerhetsstyrker og Abu Sayyaf på Bohol. Amerikanske myndigheter advarer også mot fare for kidnapinger i områder på Palawan, inkludert Puerto Princesa by og nasjonalparken som ligger utenfor denne byen.

– Ekstremister har angrepet idrettsarrangementer, teatre, markeder, kollektivtransport, flyselskaper og andre offentlige arenaer der store folkemengder samles. Overfylte nattklubber, kjøpesentre, busser og populære restauranter har også vært mål. Amerikanske borgere bør være oppmerksomme på viktigheten av å ta forebyggende grep for å øke sikkerheten mens man reiser og bor på Filippinene, skriver det amerikanske utenriksdepartementet.

Filippinenes omstridte president, Rodrigo Duterte, har gått beinhardt ut mot terrorister, og blant annet uttalt at han skal partere og spise Abu Sayyaf-medlemmer.

HARDE KAMPER: Dette er byen Marawi fredag. Det filippinske luftforsvaret har gjennomført flyangrep mot det de mener er baser for islamistiske terrorister på den sørlige øya Mindanao. Så mange som 200 personer skal være drept bare i Marawi.Foto: Reuters
HARDE KAMPER: Dette er byen Marawi fredag. Det filippinske luftforsvaret har gjennomført flyangrep mot det de mener er baser for islamistiske terrorister på den sørlige øya Mindanao. Så mange som 200 personer skal være drept bare i Marawi.Foto: Reuters

– De skal få betale. Når tiden er inne, skal jeg spise dere foran øynene på folk. Dersom dere gjør meg sint, lover jeg å spise dere levende, rå, sa Duterte.

Harde kamper

Duterte har innledet en stor militæroffensiv mot gruppen, noe som i august i fjor kostet 15 filippinske regjeringssoldater livet.

Onsdag utstedte det filippinske justisdepartementet arrestordre på mer enn 100 medlemmer av terrorgruppene Maute og Abu Sayyaf som er mistenkt for drap, kidnapping og spionasje, skriver CNN.

Mer enn 200 mennesker, blant dem både soldater og terrorister, er drept i byen Marawi etter at Maute-gruppen tok kontroll over byen. 100.000 mennesker er på flukt fra kampene i Marawi, skriver nyhetsbyrået AFP.

Høy kriminalitet

I tillegg til farene for terrorangrep og kidnappinger, understreker UD at det er en «ikke ubetydelig risiko» for å bli utsatt for andre kriminelle handlinger på Filippinene.

ØVELSE: Allerede i 2005 trente spesialstyrker fra den filippinske marinen på hvordan de skal forholde seg til terror på turiststeder. Denne øvelsen fant sted på det kjente feriestedet Boracay, og det var spesialenheten for anti-terror og anti-kidnapping som sto for øvelsen.
ØVELSE: Allerede i 2005 trente spesialstyrker fra den filippinske marinen på hvordan de skal forholde seg til terror på turiststeder. Denne øvelsen fant sted på det kjente feriestedet Boracay, og det var spesialenheten for anti-terror og anti-kidnapping som sto for øvelsen. Foto: Pat Rorque/AP.

«Det er en ikke ubetydelig risiko for å bli utsatt for kriminelle handlinger på Filippinene, bl.a. på grunn av stor fattigdom og utbredt gatekriminalitet. Reisende bør utvise forsiktighet og aktsomhet. Det er mange skytevåpen i sirkulasjon, og utlendinger er spesielt utsatt for ran og tyveri. Verdisaker bør holdes skjult og penger bør brukes diskret. Strafferammene for befatning med narkotika er svært strenge», advarer UD.

Les hele den nye reiseadvarselen på UDs nettsider her, og UDs offisielle reiseråd på landsidene for Filippinene.

UD: Dette må du gjøre

Utenriksdepartementet har følgende råd til de som reiser til eller oppholder seg på Filippinene:

– For å være best mulig rustet, anbefales det at man gjør følgende tiltak på reiser: Sørg for å ha reiseforsikring. Reiseforsikring vil kunne sørge for at du får medisinsk behandling og eventuell hjemtransport om du skulle bli rammet. Vær oppmerksom på forsikringsselskapenes vilkår. Registrer reisen på reiseregistrering.no. Dersom du registrerer reisen din på reiseregistrering.no, vil utenrikstjenesten kunne komme i kontakt med deg dersom vi har relevant og tidskritisk informasjon. Ha med deg en kopi av passet. Ta en kopi av passet og legg originalen på et sikkert sted, mens du bærer kopien med deg. Vær oppmerksom på at det i enkelte land kreves at man bærer gyldig ID (pass) til enhver tid. Sett deg inn i lokale forhold. Les oppdatert reiseinformasjon og eventuelle reiseråd på regjeringen.no. Lær deg lokale nødnummer. Få oversikt over lokale nyhetskilder og kilder til oppdatert informasjon fra myndighetene. Vi oppfordrer nordmenn til å følge rådene fra lokale myndigheter der du oppholder deg, skriver pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i UD i en epost til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook