– Han har koblet seg av virkeligheten

RASER: Angela Merkel, Emmanuel Macron, NIna Jensen, Theresa May, Elon Musk og Vidar Helgensen er alle negative til Trumps beslutning om å gå ut av Paris-avtalen.
RASER: Angela Merkel, Emmanuel Macron, NIna Jensen, Theresa May, Elon Musk og Vidar Helgensen er alle negative til Trumps beslutning om å gå ut av Paris-avtalen. Foto: Montasje/Twitter/NTB Scanpix
Donald Trumps beslutning om å vrake Paris-avtalen gjør at USA nå står utenfor nåtidens viktigste klimaavtale – i selskap med Syria og Nicaragua.

Torsdag kveld annonserte president Donald Trump at USA trekker seg fra Paris-avtalen.

Trump sier samtidig at han vil forhandle frem en ny klimaavtale, som er til større fordel for USA.

– Greier vi det, er det fint. Greier vi det ikke, så er det greit, sier presidenten.

Bekymret

Verdensledere, eksperter og næringslivstopper er i harnisk etter USAs beslutning om å droppe klimaavtalen, som 195 land skrev under i 2015.

Det er nå USA, Syria og Nicaragua som er de eneste landene som står utenfor avtalen.

Klima- og miljøminister i Norge, Vidar Helgesen (H), sier Trump nå vender hele verden ryggen.

– Det er bekymringsfullt, sier Helgesen.

Han sier USAs rolle i verdens klimapolitikk har stor betydning.

– Når amerikanerne spiller en positiv rolle, og når de sent på nattestid sier at vi må forhandle og snakke sammen – ja, da blir det ofte resultater. Sånn kommer det ikke til å være lenger, for nå har Trump gått fra bordet, sier Helgesen.

USAs tidligere president, Barack Obama var en forkjemper for avtalen, og trolig en viktig årsak til at avtalen kom i stand i desember 2015.

Helgesen tror likevel at amerikansk teknologi og utvikling vil få langt større betydning enn Trumps nei til Paris-avtalen.

– Vi vet at USA er ledende i den grønne teknologiutviklingen, og jeg tror den teknologiske innsatsen vil overvinne Trumps politikk. Teknologien danker alltid ut politisk motstand, sier Helgesen.

– Ikke bra for verden

Både verdensledere og næringslivstopper raser mot Donald Trumps beslutning.

Statsminister i Storbritannia, Theresa May er skuffet over Trumps avgjørelse, men understreker at britene vil fortsette sitt arbeid med klimapolitikk og at de selv står ved sin del av avtalen.

Tesla-sjef Elon Musk valgte å umiddelbart trekke seg fra presidentens næringslivsråd. Det samme gjorde Disney-sjef, Robert Iger.

– Klimaendringer er reelt. Å kutte Paris-avtalen er ikke bra for USA og ikke bra for verden, skriver Musk på Twitter.

Administrerende direktør i milliardselskapet Goldman Sachs, skrev sin aller første Twitter-melding etter Trumps annonsering.

– Dagens beslutning er et tilbakeslag for miljøet, og for USAs lederolle i verden, skriver Lloyd Blankfein.

For første gang har Kina og EU gått sammen om en uttalelse. Ifølge Reuters sier Kinas statsminister Li Keqiang at landet vil forbli i avtalen, og gjøre sitt for å et bedre klima.

Sammen mot Trump

President i Frankrike, Emmanuel Macron reagerer sterkt på Trumps beslutning.

– Frankrike vil ikke gi opp kampen. Paris-avtalen er irreversibel og vil bli implementert, ikke bare av Frankrike – men også av alle de andre landene, sier Macron.

Sammen med Italia og Tyskland har Macron sendt ut en felles uttalelse, noe de tre landene sjeldent gjør.

– Vi mener at Paris-avtalen ikke kan reforhandles, fordi den et viktig instrument for å vår planet, våre samfunn og økonomi, heter det i uttalelsen.

Statsminister i Canada, Justin Trudeau har også uttalt seg på Twitter.

– Vi er dypt skuffet over USA og deres beslutning om å trekke seg ut av Paris-avtalen, skriver Trudeau.

Generalsekretær i WWF, Nina Jensen, sier USAs brudd med Paris-avtalen er kritisk.

– Det er vanskelig å bevare roen etter å ha hørt en slik tale, og ikke minst den beslutningen Donald Trump har tatt. Man har ikke bare koblet seg av virkeligheten, men totalt frikoblet seg fra resten av verden. Dette er stikk i strid med hva flertallet av det amerikanske folk, næringslivslederne og markedsutviklingen vil, sier Jensen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook