vraker parisavtalen:

Raser mot faktafeil i Trumps klimatale

PROTESTERER: Demonstranter protesterte i New York torsdag, etter Trumps kunngjøring om å trekke seg ut av klimaavtalen.
PROTESTERER: Demonstranter protesterte i New York torsdag, etter Trumps kunngjøring om å trekke seg ut av klimaavtalen. Foto: Jewel Samad/AFP
Donald Trumps retorikk provoserer klimaforskere i flere land.

Torsdag kveld norsk tid ble det klart at president Donald Trump trekker USA ut av Parisavtalen, en internasjonal klimaavtale hvor alle land unntatt Syria og Nicaragua deltar i.

Torsdag fortalte Trump at USA vil trekke seg ut av avtalen innen det neste året.

Paris-avtalen, som ble inngått under Obama-administrasjonen i desember 2015, har som mål å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

– Trist dag for faktabasert politikk

I talen forklarte Trump hvorfor avtalen var lite gunstig for amerikansk arbeidsliv og industri.

– Jeg kan ikke ta andre hensyn enn hensynet til vårt folk, sa han.

Mange reagerer sterkt på avgjørelsen, og særlig på Trumps retorikk i talen. Flere medier og faktasjekk-nettsteder, deriblant Politifact, har gjennomgått talen ord for ord, og funnet flere områder hvor Trumps argumenter ikke holder vann.

– President Trumps tale var veldig forvirret, sier Bob Ward, kommunikasjonsdirektør ved Grantham Research Institute on Climate Change i en uttalelse.

– En trist dag for faktabasert politikk, sier Piers Forster ved Priestley International Centre for Climate, ifølge magasinet Science.

Faktafeil

Disse er blant påstandene som trekkes frem som Trumps store faktafeil.

1. Trump: – Avtalen gir mindre jobber og lavere lønninger
I talen hevdet blant annet Trump at Parisavtalen ville føre til mindre jobber, lavere lønninger og stengte fabrikker. Faktaene stammer ifølge Politifacts fra estimater gjort av NERA Economics, som bruker omdiskuterte økonomiske modeller for å måle hvor mye klimaavtalen vil koste USA.

Ifølge AP gjør studien beregninger for et «worst case»-scenario, og ignorerer økonomiske fordeler amerikansk industri vil få av fornybare energiprosjekter.

2. Trump: – Kina og India får frie tøyler
Presidenten sa også at avtalen er urettferdig, ettersom Kina og India vil få lov til å bygge «hundrevis av kullkraftverk».

– Kina vil få lov til å bygge hundrevis av kullkraftverk, men vi kan ikke gjøre det, etter denne avtalen. India kan fortsette, men vi kan ikke, sier Trump.

Avtalen sier derimot at ethvert land får sette sine egne mål i henhold til avtalen – altså har verken Kina eller India mer eller mindre rett til å bygge kullkraftverk. Ifølge New York Times avlyste Kina i januar planer om å bygge mer enn hundre kraftverk.

3. Trump: – Avtalen vil gi minimal effekt
Trump mente også at selv om alle land implementerte avtalen (per i dag har ikke alle medlemslandene ratifisert avtalen), vil effekten på jordas temperatur være minimal.

– Selv om Parisavtalen ble implementert i sin helhet, med totalt overholdelse fra alle nasjoner, anslås det at det kun vil produsere to tiendedeler av en grad celsiusreduksjon i global temperatur innen 2100. En liten, liten mengde, hevdet Trump.

Faktaene stammer fra en studie gjort av Massachusetts Institute of Technology i 2015. Lederen av studien, John Reilly, er imidlertid dypt uenig i Trumps retorikk og tolkning av studien.

– Logikken om at dette ikke gjør mye fremgang for et seriøst problem, og derfor skal vi ikke gjøre noe, gir ikke mening for meg, sier han til Washington Post.

– Konklusjonen bør være, og det var også intensjonen med studien, å ikke feire Parisavtalen for mye, fordi vi fortsatt har en lang reise foran oss. Så forbered deg på resten av turen, sier han.

4. Trump: – USA bryter ut umiddelbart
Ifølge Trump bryter USA med umiddelbar virkning forpliktelsen om å kutte utslippene av skadelige klimagasser med mellom 26 og 28 prosent fra 2005-nivå innen 2025, slik tidligere president Barack Obama ga løfte om.

Men ifølge New York Times vil Trump følge prosedyrene for uttrekking som ligger i Parisavtalen. De innebærer at det kan ta nesten fire år før USA formelt er ute.

Det vil i praksis bety at den endelige beslutningen om hvordan USA skal forholde seg til klimaavtalen ligger hos det amerikanske folk når de skal velge sin neste president om tre og et halvt år.

Vil ikke reforhandle

Selv om Trump trekker USA ut av Parisavtalen, åpnet han opp for å reforhandle en ny avtale.

– Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump da han kom med sin kunngjøring i Rosehagen torsdag.

Dette har flere land imidlertid allerede avvist. I en felles pressemelding skriver styresmakter i Frankrike, Tyskland og Italia at Parisavtalen ikke kan reforhandles.

Med få unntak har presidenten fått massiv kritikk for beslutningen om å trekke USA ut av klimaavtalen, blant annet fra EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete, som kalte torsdagen en trist dag for verdenssamfunnet, etter at Trumps beslutning var kjent.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook