Verden raser mot usa og trump:

«Trump begikk nettopp en forbrytelse mot menneskeheten»

TENKER FØRST OG FREMST PÅ USA: Donald Trump kaller Paris-avtalen urettferdig.
TENKER FØRST OG FREMST PÅ USA: Donald Trump kaller Paris-avtalen urettferdig. Foto: Gregorio Borgia
Det skaper voldsomme reaksjoner etter at president Donald Trump i kveld offentliggjorde at USA trekker seg fra den internasjonale klimaavtalen som over 190 land har signert.

USAs president Donald Trump annonserte på en pressekonferanse fra Det hvite hus torsdag kveld, at landet trekker seg ut av Paris-avtalen.

– Jeg kjemper for det amerikanske folk hver eneste dag. For å beskytte USA, vil jeg trekke oss ut av Paris-avtalen, sa han blant annet.

USAs forrige president Barack Obama oppfordrer nå amerikanske stater, byer og foretak til å ta i et ekstra tak og gjøre enda met for å ta vare på den ene planeten vi har for fremtidige generasjoner.

Paris' borgermester Anne Hidalgo, lederen av klimaforbundet C40, kaller Trumps valg om å trekke seg fra klimasamarbeidet som et "fatalt feiltrinn".

Massive reaksjoner
John Kerry, tidligere statssekretær i USA, reagerer også kraftig på at USA nå trekker seg ut:

– Det isolerer USA, etter at vi hadde samlet verden, sier han i en uttalelse.

Tesla-gründer Elon Musk forteller nå at han trekker seg ut i rådgivergruppen han sitter i for Trump.

Trump sa i sin tale at han ble valgt for å representere interessene til folket i Pittsburgh, ikke Paris. Flere, deriblant Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt, påpeker at det var Hillary Clinton som vant delstaten Pennsylvania, hvor byen Pittsburgh ligger.

Filmskaper Michael Moore raser mot USAs president:

– Trump begikk nettopp en forbrytelse mot menneskeheten, skriver han på Twitter.

– Skuffet. USA trekker seg fra Paris-avtalen. Hvor er Trumps lovnad om å bli "Presidential"? USA fratrer lederskap i en av vår tids største utfordringer, skriver leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, på Twitter.

– Har bare ett hensyn
Trump mener at Paris-avtalen er et eksempel på hvordan Washington-eliten inngikk en avtale som skaper hindringer for det amerikanske folk, mens den beriker andre land.

– Jeg kan ikke ta andre hensyn enn hensynet til vårt folk, sier han.

Trump trekker frem rapporter som viser at viktig industri, for eksempel bilindustrien, vil bli redusert og at mange arbeidsplasser vil gå tapt om USA følger opp forpliktelsene i klimaavtalen.

Presidenten trekker også frem at andre land vil få et økonomisk overtak om USA reduserer energikrevende industri.

– Vi bryr oss om miljøet
Et godt stykke ut i pressekonferansen sa Trump følgende:

– Vi er miljøvennlige – vi bryr oss virkelig om miljøet. USA skal ha den reneste luften. Men det skal ikke gå på bekostning av amerikansk industri og arbeidsplasser. Vi skal vokse, og vi skal vokse fort.

Visepresident Mike Pence innledet pressekonferansen med å si at Trump i dag vil sette amerikanske borgere først, at han prioriterer amerikansk industri og at han setter de «glemte amerikanere først».

Stopper FN-overføringer

Paris-avtalen, som ble inngått under Obama-administrasjonen i desember 2015, har som mål å holde den globale oppvarmingen under to grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

Donald Trump lovet at det blir slutt på å overføre penger til FNs klimafond.

– Dette koster USA en formue, sa Trump, som gjentok at pengene heller må brukes på egne borgere.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook