Helseministeren griper inn:

Sykehus må informere om celleprøver som er feiltolket

Helseminister Bent Høie (H) pålegger sykehusene å informere kvinner som har fått feiltolket celleprøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bent Høie tror flere kan har rett på erstatning etter forsinket diagnose uten å vite det selv.

Feiltolket

Hvert år får rundt 300 kvinner livmorhalskreft i Norge. Rundt en fjerdedel av dem har fått beskjed om at den forrige celleprøven de tok var normal. TV 2 har vist flere reportasjer om kvinner som har fått en forsinket diagnose fordi celleprøven deres har vært feiltolket.

En av dem var kreftbloggeren Thea Steen som døde i fjor sommer, 26 år gammel.

Det er Kreftregisteret som har ansvaret for Livmorhalsprogrammet, som oppfordrer kvinner til å ta celleprøve hvert tredje år. Kreftregisteret forsker på hva som kan være grunnen til at en fjerdedel har «normale» celleprøver bare noen år før de plutselig får kreft som krever kraftig behandling.

Men det er ingen automatikk i at du får beskjed dersom celleprøven din er feiltolket, erkjenner lederen for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé.

– Det kan hende de får det, men vi har ingen oversikt over om de får det eller ikke.

Så det kan jo da bety at om man har krav på erstatning, så vet man ikke om det?

– Nei, det vet man ikke, sier Tropé.

Ingen retningslinjer

Men Kreftregisteret gir ikke kvinner informasjon dersom sykehusene finner ut at de har feiltolket prøver. Og Kreftregisteret har til nå heller ikke gitt sykehusene beskjed om å gjøre det.

Ida Arnoldsen Larsen fikk livmorhalskreft i 2012. Den kraftige behandlingen gjorde henne blant annet infertil. Hun sjekket på eget initiativ om celleprøven hun tok bare noen år før kreftdiagnosen, var feiltolket.

– Det gikk veldig kort tid fra jeg hadde en helt normal celleprøve til jeg plutselig hadde kreft. Og jeg hadde jo lest at det kunne ta mellom 10 og 15 år fra det utviklet seg fra HPV-viruset til kreft. Så jeg har alltid tenkt at kanskje det kan det ha vært noe feil med den prøven i 2007, sier hun.

Prøven var feiltolket, og Ida søker nå om erstatning.

Høie griper inn

Nå griper helseminister Bent Høie inn og instruerer sykehusene.

– Kvinnene skal få beskjed. Og derfor kommer jeg, i det reviderte oppdragsdokumentet jeg sender til sykehusene i juni, til å å gi beskjed om at det skal gjøres. Hvis det har skjedd en feil med deg i helsetjenesten, så skal du få vite det. Norske pasienter har stor aksept for at det skjer feil i helsetjenesten, men de har ikke aksept for at de ikke får beskjed og det er det viktig å rydde opp i, sier han.

De siste fem årene har 18 kvinner fått erstatning. I omtrent samme tidsrom har 350 kvinner har fått kreft etter «normale» celleprøver.

– Det kan jo tyde på at en del kvinner ikke har fått beskjed, sier Høie.

Tenker du at det er flere som kan ha krav på erstatning, uten å vite det?

– Det kan godt være og det er derfor jeg er veldig opptatt av at kvinnene skal få vite at det har skjedd en feiltolkning, sånn at de selv kan vurdere om de ønsker å søke om erstatning, sier han.

I gjennomsnitt fikk hver av de 18 kvinnene 2 millioner hver i erstatning for forsinket kreftdiagnose på grunn av feiltolkede celleprøver.