Erna Solberg spøker om Trump-bilde: «Who rules the world? Riyadh vs Bergen»

Et bilde fra statsminister-møtet i Bergen sprer seg raskt på internett, men Erna Solbergs team avviser at det på noen som helst måte gjøres narr av Donald Trumps mye omtalte posering i Saudi-Arabia.

Ser du noe på bildet til venstre som minner om bildet til høyre?

Da er du i tilfelle ikke alene, for bildet av Erna Solberg og hennes fire nordiske statsminister-kolleger tatt i Bergen tirsdag, har fått flere til å gjøre en kobling til president Donald Trumps besøk til Saudi Arabia forrige uke.

«Fem europeiske statsministere poserte på et bilde for å gjøre narr av Donald Trump», skriver den britiske avisen Independent.

Da Trump, Saudi-Arabias kong Salman bin Abdulaziz og Egypts president Abdel Fatah al-Sis skulle markere etableringen av et globalt senter for å bekjempe ekstremistiske ideologier, poserte de nemlig ved en lysende globus.

Dette fikk mange til å vitse om magi og blant annet at bildet så ut som det var fra en scene i en James Bond-film.

Bildet av Erna Solberg og kollegene fra Finland, Island, Sverige og Danmark har mange likhetstrekk med Trump-bildet, men statsministeren hadde ingen intensjon om å etterligne bildet, skal vi tro apparatet rundt henne.

– Planlagt for lenge siden

– Det er ingen sammenheng med Trump-bildet, men vi ser likheten, sier statssekretær ved Statsministerens kontor Sigbjørn Aanes, til TV 2.

Han forteller at fotballen på bildet er en «bærekraft-fotball», som skal markere samarbeidet de fem landene mellom om blant annet barn og unges vilkår.

– Dette var planlagt lenge før Trump-bildet og vi har hatt denne ballen, som også skal brukes på Norway Cup, med i møte med andre ledere og brukt den som promotering, sier Aanes.

Solberg selv legger derimot ikke skjul på at hun er veldig klar over likheten, og postet tirsdag ettermiddag en montasje av de to bildene.

«Who Rules the World? Riyadh vs Bergen. Vet ikke hva de på det øverste bildet tenkte. På det nederste bildet er de fem nordiske statsministerne som holder på en ball med bærekraftsmålene. Vi håper de skal være et veikart for fremtiden», skriver Erna Solberg som kommentar på sin facebookside.

– Trump ikke tema

Sveriges statsminister Stefan Löfven, Danmarks Lars Løkke Rasmussen, Finlands Juha Sipilä og den islandske statsministeren Bjarni Benediktsson har tilbrakt to dager på Vestlandet i det årlige nordiske toppmøtet.

Temaene har ifølge Aanes vært et bredt spekter av viktige felles saker, som dialogen med Kina, klima, sikkerhetspolitikk og digitalisering. Men Trumps forhold til Europa, har ikke vært tema.

– Det har ikke vært noen særskilt diskusjon om det, men det har vært diskusjoner om hva man gjør sett i lys av NATO-toppmøtet, sier statssekretæren.

Selv om Solberg-teamet altså avviser at mandagens bilde har noe som helst med Trump å gjøre, har twitter-brukere over hele verden tirsdag ettermiddag kastet seg over likheten og konkludert med at det være nordisk humor som ligger bak: