STORE PLANER: Den kjente svenske arkitekten Gert Wingårdh drømmer om å reise Sveriges høyeste bygg. 
STORE PLANER: Den kjente svenske arkitekten Gert Wingårdh drømmer om å reise Sveriges høyeste bygg.  Foto: Wingårdhs/SSM og Jacob Karström.

Alle naboene kan bli millionærer og slippe husleie i ti år – dersom de sier ja til kjendisarkitektens ville plan

Monsterbygg kan gjøre 700 svensker til millionærer.

Beboerne i et borettslag i Täby nord for Stockholm, har alle muligheten til å bli millionærer, og slippe å betale husleie de neste ti årene.

Det er imidlertid én hake. Da må de takke ja til å la stjernearkitekten Gert Wingårdh få sette opp en gigantisk høy skyskraper på borettslagets parkeringsplass. Det skriver Svenske Dagbladet (SvD).

Kan ha skutt gullfuglen

Ledige tomter kan nemlig være gull verdt i det tett bebygde Stockholm-området, og akkurat nå er det drøyt 700 boligeiere i borettslaget «Storstugan» som kan nyte godt av dette.

Ifølge SvD skal det bygges et 315 meter høyt høyhus på 105 etasjer, og borettslaget vil kunne motta så mye som 1,6 milliarder svenske kroner for tomten.

Det vil bidra til at borettslaget får slettet all gjeld, gjøre det mulig for beboerne å slippe fellesutgiftene i ti år fremover, og attpåtil sitte igjen med over én million svenske kroner hver, opplyser styreformannen i borettslaget, Lars Biertz til avisen.

Skepsis

Til tross for dette er det imidlertid ikke alle som er positive til et eventuelt tomtesalg. Ifølge styreformannen føler enkelte av beboerne at de uansett ikke har bruk for pengene, mens flere av de eldre er redde for støy fra byggeplassen de neste årene.

Det er arkitektfirmaet Wingårdhs med arkitekt Gert Wingårdh, kjent fra den NRK-sendte SVT-serien «Husdrømmer» som står bak prosjektet sammen med utbyggeren SSM.

Boligproisene i Stockholm-området har steget voldsomt de siste årene, og kvadratmeterprisen i Täby nærmer seg 50.000 svenske kroner.

Dersom planene gjennomføres blir byggverket Sveriges høyeste, men selv om høyden skulle reduseres noe, vil tomten uansett gi borettslaget milliardinntekter, slår SvD fast.