Lisa (22) deler trenings- og shoppingbilder på sosiale medier mens hun er sykemeldt

Lisa Rørvik (22) har vært langtidssykemeldt siden videregående. Hun blogger og trener, og mener det må være lov å ha gode dager selv om man går på NAV.

Hver femte nordmann lever av penger de får av NAV. Mange av disse er uføre eller langtidssykemeldte. I tillegg til helseproblemene, opplever mange å bli uglesett og mistenkeliggjort dersom de har gode dager og viser det på sosiale medier.

Ble voldtatt i russetida

Lisa Rørvik (22) har vært sykemeldt siden videregående.

Hun ble utsatt for en voldtekt da hun var russ, og utviklet psykiske problemer etter det.

– Jeg begynte sakte, men sikkert å utvikle anoreksia. Og det ble verre og verre med depresjon og angst. Jeg ble sykere og sykere og har vel egentlig vært sengeliggende i tre år.

Overgrepet i russetida gjorde at Lisa Rørvik (22) utviklet anoreksi, angst og depresjon. Foto: Helene Michaelsen 
Overgrepet i russetida gjorde at Lisa Rørvik (22) utviklet anoreksi, angst og depresjon. Foto: Helene Michaelsen 

– Jeg har følte meg veldig annerledes. Alle begynte på fremtiden sin, begynte på studier, begynte å forme livene sine mens jeg kom ingen sted. Men så fant jeg blogg, som gav meg en grunn til å stå opp. Og så fant jeg trening, og det å komme inn i rutiner igjen har vært nøkkelen min, forteller 22-åringen som også går jevnlig til psykolog.

– De unner meg ikke gode dager

Lisa føler at en del mennesker ikke unner henne å ha gode dager.

–Når du er sykemeldt så forventes det at du bare skal ligge inne. Det forventes ikke at du skal ha et liv. Men vi trenger de gode dagene for å begynne livet igjen, for å skape nye rutiner i hverdagen, mener Lisa.

Stygge blikk

Line Blålid (49) er generalsekretær i Norsk foreningen for Ehlers Danlos syndrom og var selv ufør i ti år. Mennesker med Ehlers Danlos syndrom har mye smerter blant annet pga hypermobile ledd og blodutredelser.

Line har også opplevd fordommer på grunn av sitt usynlige handikap.

– Når du parkere på en handikapparkering uten rullestol kan du få stygge blikk og sure kommentarer. De forstår ikke at jeg har store smerter pga sykdommen min, forklarer hun.

Holder kurs

Nå er Line i full jobb i foreningen. Hun kan selv bestemme sin arbeidsdag avhengig av formen. Hun holder også kurset «Det er lov å ha gode dager».

– Jeg lagde kurset for jeg så at det er kjempebehov for å lære folk å leve igjen. Når du er kronisk syk, må de gode dagene brukes positivt. Du må gå ut og gjøre noe lystbetont om det så betyr at du ligger en uke i etterkant, mener generalsekretæren.

På bloggen deler Lisa Rørvik (22) blant annet fine bilder av seg. Men hun skriver også åpnet om sine psykiske problemer. Foto: Privat
På bloggen deler Lisa Rørvik (22) blant annet fine bilder av seg. Men hun skriver også åpnet om sine psykiske problemer. Foto: Privat

Uten gode dager blir du ikke frisk

Line mener at naboer og venner til kronisk syke bør være glad for å se de syke når de har gode dager, ikke mistenkeliggjøre dem.

– Uten gode dager kan du ikke bli frisk. Jo fortere vi får syke ut og i aktivitet, jo fortere kan de klare og bidra og kanskje komme i jobb igjen, hevder Line.