Politiet oppretter egen etterforskningsgruppe etter ungdomsbråk i Oslo

STOVNER POLITISTASJON (TV 2): – Vi ser svært alvorlig på dette, slik vil vi ikke ha det, sier politiet etter at ungdommer kastet stein mot vektere, brannvesenet og politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til mandag rykket politiet i Oslo nok en gang ut etter meldinger om brann ved en barnehage og en påtent bil. Dette er tredje natt på at politiet i Oslo rykke ut etter lignende meldinger i området rundt Vestli i Oslo. I løpet av helgen har ungdommer flere ganger kastet stein mot både vektere, politiet og brannvesenet.

– Når du kaster stein mot offentlige myndigheter, så ligger det ikke noe respekt i det. Vi ser svært alvorlig på det, men som sagt, her er det viktig at vi kommer i dialog med disse ungdommene, vi må komme i dialog med voksne rundt disse ungdommene, for å kunne snakke dette i hjel, for dette er ikke slik vi ønsker å ha det, sa politiinspektør John Roger Lund på en pressekonferanse mandag.

– Vi ser på dette som flere hendelser som er begått av ungdom hvor vi ser at de kan ha kriminell bakgrunn. Vi jobber nå med å hente inn opplysninger om hendelsene i helgen, sa Lund.

Unge gutter mellom 17 og 19

Det er også satt ned en egen etterforksningsgruppe for å se på sakene, og politiet håper å bringe på det rene raskt hvem som står bak hendelsene. Politiet mener det er unge gutter mellom 17 og 19 år som står bak hendelsene.

– Det er helt klart at det er en del likhetstrekk, men etterforskningen må vise oss om det er noen sammenheng mellom hendelsene, sier Lund.

Ungdommer skal flere ganger i helgen ha kastet stein mot vektere, politi og brannvesen. Politiet mistenker at det er den samme gjengen som har vært ute de tre nettene. Under utspørring av personer i området etter nattens brann, ble tre ungdommer ble innbrakt for forulemping av politiet.

– Det som må være klokkeklart, er at politiet ser alvorlig på hendelsene, sånn ønsker vi ikke å ha det. Vi mener at det er et fåtall ungdommer som er involvert, og dette vil bli fulgt opp og tatt tak i.

Lund avviser at det er et ungdomsmiljø som gjør at de sliter med å få respekten som er nødvendig for å drive godt politiarbeid.

– Vi har ikke den følelsen her oppe. Vi har mange unge kriminelle i Groruddalen, det har vi kanskje særskilt her oppe, men vi har god kontroll. Vi har samhandling med dem, med foreldre, med bydelene, barnevernet, sånn at vi vet godt hvem de er og har god kontroll på det.

Styrker innsatsen etter helgen

Lund trakk også frem det gode samarbeidet med bydelen, gjennom blant annet skolene, trossamfunn og barnevernstjenestene.

– Dette gjør vi med enda større kraft nå, enn vi gjør i det daglige. Vi har styrket den innsatsen, sier Lund.

Natt til søndag ble tre gutter, én på 17 og to på 18 år, pågrepet etter en omfattende politiaksjon. De er blant annet mistenkt for å ha forsøkt å dumpe en 15 kilos stein på en vekterbil som kom kjørende under en bro.

Også natt til lørdag var gjengen ute og herjet. Da var det flere episoder med søppel som ble antent. En vekter, politiet og brannvesenet som rykket ut, ble angrepet av steinkastende ungdom.