Ida (28) fikk spisevegring etter slankeoperasjon

Ida Hovland (28) overspiste og var sterkt overvektig fra barndommen av. Hun trodde en slankeoperasjon ville løse alle hennes problemer, men det gjorde vondt verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Hovland (28) har alltid vært glad i mat, og allerede som barn hadde hun lett for å legge på seg. Innimellom fikk hun høre at hun spiste for mye, noe som førte til at hun spiste i smug når de voksne ikke så det og når hun hadde det vondt.

– Jeg ble mer og mer overvektig og fikk dårligere selvtillit. Jeg var mindre sammen med venner og satt hjemme og spiste.

Betalte slankeoperasjon selv

Allerede som 15-åring slanket hun seg for første gang. Det skulle bli starten på mange år med jojo-slanking.

I 2013 spadde hun opp penger fra egen lomme til slankeoperasjon. Hun trodde det skulle løse alle hennes problemer. Og rett etter operasjonen så det lovende ut.

Allerede som barn la Ida lett på seg. Foto:privat.
Allerede som barn la Ida lett på seg. Foto:privat.

– Jeg tenkte at yes, nå klarer jeg å leve på lite mat og slipper å tenke på sultfølelsen. Men da det hadde gått et års tid og jeg hadde spist lite og trent veldig mye, så kjente jeg at jeg klarte mer mat, men jeg tillot ikke meg selv å spise så mye som kroppen trengte. Det som skjedde var at jeg ble underernært.

På ett år gikk hun fra å veie 130 til 53 kg, men livet ble ikke lettere. Til slutt måtte hun slutte på jordmorstudiene i Bergen og søke profesjonell hjelp. Etter 13 uker på Modum Bad med gruppeterapi og samtaler med psykolog, er vekten normalisert. Men hun sliter fortsatt med å ikke gi etter for trangen til sulting og overtrening.

Kan ikke operere bort spiseforstyrrelse

– Man får ikke operert vekk de psykiske vanskene. De er der like fullt bare forkledd i færre kilo, hevder psykolog Karianne Vrabel. Hun har doktorgrad i spiseforstyrrelser og jobber ved Modum bad.

Psykologen mener at Idas problemstilling ikke er unik. I følge Vrabel blir mange desillusjonerte og får dårlig ernæring etter slankeoperasjon der evnen til å ta opp næringstoffer begrenses vesentlig.

Nesten 30.000 overspiser

Overspising er en ny diagnose, men problematikken er verken ny eller sjelden. Nesten 30.000 nordmenn lider av overspising. Til sammenlikning lider rett under 3000 av anoreksi.

Det første året etter slankeoperasjonen spiste Ida for lite og trente for mye. Foto: privat.
Det første året etter slankeoperasjonen spiste Ida for lite og trente for mye. Foto: privat.

Det som kjennetegner overspising er at man spiser store mengder mat, fort og gjerne i skjul. En overspiser kaster ikke opp eller kvitter seg med maten på andre måter. Dermed blir de gjerne svært overvektige.

Nye nasjonale retningslinjer

I april kom nye nasjonale retningslinjer for behandling av pasienter med overspisingsdiagnose. Det anbefales psykoteriapi.

– Ida reiser en hel sentral problemstilling, for vi strever med hvordan vi skal behandle disse pasientene. Og selv om det anbefales psykoterapi, vet vi ikke ennå hva slags psykoterapi. Dette må vi finne ut av og vi trenger mey mer forskning knyttet til dette.

– For personer som sliter med mye ovevrekt og står i fare for å utvikle hjerte- og karlidelser, vil jeg anbefale operasjon. Men jeg vil ikke anbefale det som en lett løsning på et problem, for det er det ikke, mener Ida Hovland.