Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag skriver Expressen at svensk politi har mottatt flere henvendelser om veipirater på E6. Også på norsk side har man de siste dagene fått flere henvendelser om såkalte veipirater, som lurer folk til å stoppe langs veien, for deretter å svindle dem.

– Det klassiske er at man står og påkaller andre bilisters hjelp under påskudd av at man har motorstans eller lignende, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Martin Schie, til TV 2.

Deretter ber svindlerne de uheldige bilistene om hjelp til å betale for eksempel bensin.

– Ofte betaler de deretter tilbake gjelden med falskt gull eller slikt, sier Schie.

Slik unngår du å bli lurt

  • Ikke stans om du kjenner deg usikker, ring heller politiet.
  • Bruk sunn fornuft og vær skeptisk – husk at noen kan ønske å lure deg.
  • Ring politiet dersom du observerer noe mistenkelig eller om du blir lurt.
  • Lær deg å gjenkjenne veipiratenes metoder.

Kilde: Norsk og svensk politi

I noen tilfeller har veipiratene brukt enda mer truende metoder, for eksempel ved å bruke flere biler til å «tvinge» bilister til å kjøre av og stanse. I Sverige har det den siste tiden også vært eksempler på brutale ran.

Bil sto med nødblink

Fenomenet med veipirater har i flere år vært et problem langs E6, både på norsk og svensk side, i flere år. Denne helgen fikk politiet på nytt meldinger om svindlerne.

– Lørdag fikk vi stanset en bil etter melding om at han sto med nødblinken på i en busslomme i Skjeberg ved Sarpsborg, nær svensegrensen, sier Schie.

Politiet klarte ikke umiddelbart å avdekke noe kriminelt, og mannen ble sluppet videre. Bilen var britiskregistrert og føreren var østeuropeisk.

– Det er ofte det vi ser går igjen, sier operasjonslederen.

Det er også en gjenganger at det er utfordrende å få tak i svindlerne.

– Ved slike meldinger kjører vi til stedet der de er observert, men da har de allerede flyttet seg til et annet sted, forklarer Schien.

Plikt til å hjelpe

Ingen av dem som observerte veipirater i helgen ble svindlet. Politiet advarer nå folk mot å stoppe om man ser mistenkelige personer som signaliserer at de trenger hjelp.

Det kan imidlertid være en vanskelig avveining om hvorvidt man skal stoppe eller ei, ettersom man er pliktig til å stanse for folk som trenger det på veien.

– Det er et tveegget sverd. Men vi må bare henstille trafikantene til å gjøre egne vurderinger og være på vakt, særlig når man får spørsmål å låne vekk penger, sier Schie.

Dersom man kjenner seg usikker på om vedkommende virkelig trenger hjelp, anbefales det dessuten å ringe politiet før man eventuelt stanser.