Fylkesmannen gjør helomvendig – sletter diagnosen til Meretes datter

Fylkesmannen i Rogaland gjør helomvending og godtar at datteren til Merete Henriksen får slettet diagnosen lett psykisk utviklingshemmet.

Det skjer etter en serie saker her på TV 2. Fylkesmannen beklager overfor familien, som etter åtte års kamp har vunnet en full seier.

Datteren, som nå er 20 år gammel, ble testet blant annet med en IQ-test som ga flere barn og unge for lav score.

Beslutningen kan få stor betydning for andre som har fått feil diagnose.

Fylkeslegen snur

TV 2 møter en veldig glad mor i Stavanger.

– Det var først og fremst uventet. Jeg hadde egentlig ikke trodd at det skulle løse seg. Vi føler glede og lettelse over at saken endelig har fått en løsning, sier Merete Henriksen.

Det har snart snart gått åtte år siden datteren fikk diagnosen «lett utviklingshemmet». Da var hun 13.

BUP nektet å slette diagnosen, til tross for at hun fikk 3,6 i snitt på ungdomskolen og til tross for at to nye psykologer fastslo at diagnosen er feil. Men nå har Fylkeslegen gjort helomvending.

– Da vi tok saken opp til ny behandling og ba om en ny uttalelse fra BUP, så kom det fram at de vurderer at den diagnosen de satt var feil. Og det er en avgjørende opplysning for oss, som har bidratt til at vi har gjort om på denne saken, sier fylkeslege Janne Dahle-Melhus til TV 2.

– Er det sant?

I vedtaket om at diagnosen skal slettes er det også lagt vekt på forhold familien tidligere har påpekt, uten å få medhold. Blant annet at datteren til Merete brukte epilepsi-medisin da hun ble testet, noe som gjorde henne ukonsentrert.

Dette ble ikke i tilstrekkelig grad hensyntatt, skriver fylkeslegen. Et annet forhold som nå er vektlagt er hvordan datteren har klart seg på skolen.

– Hennes første reaksjon var å spørre er det sant, er det sant? Ja, det er faktisk sant, sa jeg og da sa hun at det var godt, forteller moren.

Datteren ble testet med en IQ-test som TV 2 har fortalt at hadde en svakhet. Den ga for lave IQ-scorer, og kan ha bidratt til feildiagnoser.

Høie reagerte

Dette fikk helseministeren til å reagere.

– Hovedregelen er jo at pasienten skal ha mulighet til å få slettet den type opplysninger fra journalen hvis de ønsker det og det er grunnlag for det, sa Bent Høie til TV 2 Nyhetene i februar.

Fylkeslege i Rogaland Janne Dahle-Melhus sier svakhetene som har kommet fram om IQ-testen har vært en del av helhetsvurderingen for det nye vedtaket.

– Har helseministerens press hatt en betydning?

– Det har gjort at vi har måttet vurdere totalbildet i dette.

Gir håp for flere

– Beklager du overfor datteren til Merete?

– Vi beklager absolutt at vi har oversett viktige opplysninger i vår første omgang da vi behandlet denne saken, sier fylkeslegen.

At diagnosen til Meretes datter slettes kan få stor betydning for andre som har fått feil diagnose.

– Det er flere som er i samme situasjon. Når det gjelder TV 2s reportasjer, er det mødre og fedre som har tatt kontakt. Men de ønsker ikke å stå fram fordi det så stigmatiserende. Og det er jo mitt fremste håp at dette faktisk kan hjelpe noen andre. Det er veldig viktig, sier Merete Henriksen.

– Og etter åtte års kamp blir det vel nå en liten feiring hos familien Henriksen?

–Ja, godt spørsmål. Da beslutningen kom var vi helt utladet, så da ble det verken kake eller champagne. Men kanskje det blir litt feiring nå som vi får litt fridager.