Monica levde med så store smerter at hun mistet hukommelsen:

– Jeg ser meg selv på bildene, men jeg kan ikke huske å ha vært der

Trafikkskadde Monica Holmen (44) hadde så store smerter at hun ikke forsto hvordan hun kunne leve videre. Så kom redningen – gjennom en telefon fra hyttenaboen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte søndag om ordfører Sigmund Lier (50) som dro til kiropraktor i USA etter mange års nakkesmerter. Der fikk han en type behandling som ikke er tilgjengelig i Norge.

Norsk kiropraktorforening er svært negativ til behandlingen som kalles The Specific. Hovedpoenget med metoden er at kiropraktoren bare justerer de to øverste nakkevirvlene.

Til tross for at metoden er omdiskutert, har over 50 nordmenn reist til Alison Bremner i delstaten Colorado i løpet av de tre siste årene.

Det var trafikkskadde Monica Holmen som anbefalte Sigmund å reise til USA da de traff hverandre på en nakkekonferanse.

Selv har hun mistet tellingen over hvor mange ganger hun har vært til behandling Colorado, men forteller til TV 2 at hun har tilbragt over ett år i USA til sammen.

Se tv-intervjuet med Monica øverst i saken!

Aldri jobbet igjen

For Monica startet helvetet en mars-dag i 1998 i Bø i Telemark. Den nyutdannede diplomøkonomen skulle hente den 16 måneder gamle datteren og kjøre på babysvømming da en bil kjørte rett inn i henne bakfra. Hun visste ikke da at hun aldri skulle komme tilbake til jobb. At hun skulle bli ufør før hun var 30. At det å ta ut av oppvaskmaskinen ville føles som en uoverkommelig oppgave.

– Jeg hadde intens hodepine, men fikk beskjed om å ta det med ro noen dager. Det gikk ikke over, og jeg ble bare verre. Etter hvert ble jeg sengeliggende.

Monica forteller om en fortvilet tid, der hun ønsket å gjøre alt for barna, men ikke klarte noe.

– Mannen min stelte den lille sønnen vår om morgenen og la ham i vogna. Der lå den lille gutten hele dagen til mannen min kom hjem. Da fikk han mat og nye bleier. Jeg klarte ikke å løfte ham. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg gråt mens jeg hang over vogna, mens den lille gutten smilte mot meg.

Etter hvert fikk hun hjelp av kommunen, og avlastning tre dager i uken. Barna måtte alltid ta hensyn til mamma. Det er sårt å snakke om.

Slik så Monica ut i 2011. Det er en stor kontrast til slik hun fremstår i dag. Foto. Privat. 
Slik så Monica ut i 2011. Det er en stor kontrast til slik hun fremstår i dag. Foto. Privat. 

– Det var alltid «nei, vi kan ikke dra på badeland. Mamma orker ikke». «Nei, vi kan ikke dra på kjøpesenter. Mamma orker ikke». Det er det vondeste å tenke på i dag.

Hun sier det var vanskelig å fungere sosialt. Å fortelle folk hun ikke kjente at hun var en av de unge uføre i Norge, var tungt.

Dro på hytta - alene

Monica prøvde alle mulige behandlinger i Norge, også kiropraktikk. Men ingenting hjalp og hun ble ofte verre.

– Hvordan var smertene du hadde på denne tiden?

– Hvis du slår albuen din borti noe, får du støt. Den intense følelsen du får da, slik hadde jeg det 24 timer i døgnet. Smertene var konstante. Jeg mistet hukommelsen og konsentrasjonen.

Det var så ille at hun på et tidspunkt ikke visste hvordan hun kunne leve videre med smertene.

– I 2007 dro jeg på hytta alene. Jeg gikk en tur på fjellet og jeg vurderte faktisk sterkt om det var verdt å leve. Jeg tenkte at ungene mine ville ha det bedre uten meg. Jeg følte at jeg var i veien og skapte bekymringer.

Fortalte om en amerikansk kiropraktor

Tilfeldigvis fikk Monica telefon fra en hyttenabo som kjente en som hadde prøvd en behandling i USA. Han mente Monica burde forsøke.

Hun ventet ikke lenge med å reise over. Monicas skader har ikke vært synlige når hun har tatt røntgen i Norge, og hun har derfor aldri fått en skikkelig diagnose for nakkeskadene. I stedet mente legene i Norge at hun hadde fibromyalgi og psykiske problemer.

Ved klinikken i Colorado tar de røntgen mens kjeven holdes åpen. På den måten var Monicas skader synlige.

– På bildene tatt i Norge er tennene tydelig i veien. Med kjeven åpen kunne man se at den øverste virvelen i nakken var ute av stilling. Kiropraktoren trykker den tilbake på rett plass.

Mange år er borte

Monica har fortsatt smerter, men føler seg i dag mye bedre. Nå klarer hun å være mer sosial. Hun kan gå ut uten å måtte hvile seg i timevis etterpå.

Hun regner med å måtet fortsette å fortsette behandlingen. Nå har klinikken åpnet avdeling i Barcelona, noe som gjør reisen enklere og billigere.

Monicas store drøm da hun var på det dårligste var å komme seg opp på Preikestolen. I 2013 klarte hun bragden, og tok med seg behandleren Alison Bremner til toppen. Foto: Privat. 
Monicas store drøm da hun var på det dårligste var å komme seg opp på Preikestolen. I 2013 klarte hun bragden, og tok med seg behandleren Alison Bremner til toppen. Foto: Privat. 

– Det er vondt å se tilbake på alle årene jeg mistet. Da sønnen min sto til konfirmasjon, skulle jeg lage minnealbum fra livet hans. Da gikk det opp for meg at jeg ikke husket mange av de årene. Jeg så at jeg var til stede på bildene, men jeg kan ikke huske å ha vært der. Dette er år jeg aldri kan få tilbake.

Forteller om «lykkeland»

Hun synes det er svært synd at ikke behandlingsformen er tilgjengelig i Norge.

Ordfører Sigmund Lier har blitt en nær venn av henne, og sammen har de hjulpet mange av de som har reist til Colorado de siste årene med informasjon og støtte.

– Jeg har kontakt med mange av de som reiser til Colorado fra Norge. De kommer hjem med et helt nytt blikk og har fått tro på livet igjen. Det er ikke sikkert at det virker for alle, men det virket for Sigmund, for meg og for mange andre av de vi har kontakt med. Jeg mener det bør være et bredt behandlingstilbud, og at denne metoden bør være en del av det.

Hun sier det er fantastisk, men samtidig vondt å snakke om behandlingen til andre nakkepasienter. Det er ikke alle som har råd til å dra.

Mange av de Monica og Sigmund snakker med har dårlig økonomi etter mange år med sykdom. En del har blitt skilt fordi smertene har tatt overhånd på samlivet, noe som også påvirker inntekten.

– Mange er desperate, og vi forteller dem om et lykkeland. Men det koster mye, og det er vanskelig.

Skeptiske til metoden

Men Kiropraktorforbundet mener at det er for enkelt å fokusere på de to øverste nakkevirvlene, og har heller ikke tro på bruken av røntgen og temperaturmålinger for å avdekke skader.

Joachim Andersen i Kiropraktorforeningen er skeptisk til The Specific. Foto: Kjersti Johannessen 
Joachim Andersen i Kiropraktorforeningen er skeptisk til The Specific. Foto: Kjersti Johannessen 

Fagkonsulent Joachim Andersen sier til TV 2 at metoden, teorien eller det diagnostiske utstyret ikke er god nok dokumentert til at Kiropraktorforbundet kan godkjenne en slik type behandling.

– For å si det svært enkelt er hovedforskjellen at The Specific behandler de to øverste ryggvirvlene i nakken, mens norske kiropraktorer behandler ryggraden som en helhet.

Han understreker imidlertid at metoden ikke er farligere enn teknikken som brukes i Norge.

Ifølge Andersen behandler også norske kiropraktorer de øverste nakkevirvlene dersom det er indikasjon på at det er nødvendig. Imidlertid mener han at nakkeplager er komplekse, og det å bare konsentrere seg om de øverste ryggvirvlene blir altfor enkelt.

Viser til resultatene

Kiropraktor Allison Bremner, som har behandlet Monica over flere år, er oppgitt over kritikken, og sier at hun ikke forstår hvorfor kiropraktorer i Norge er negative.

– Så lenge vi får folk friske, skjønner jeg ikke hvorfor de bryr seg. Jeg tror det går på uvitenhet og at de ikke kjenner til metoden, sier hun og mener at de gode resultatene taler for seg selv.

Av de 50 nordmennene hun har behandlet de siste tre årene har 85 prosent av dem har hatt meget gode resultater, ifølge Bremner.

– Denne behandlingsformen gir raske og varige resultater.